Connect with us

FINANSIJE

Bajer podigao ponudu za Monstanto na 62 milijarde dolara

LEVERKUZEN – Nemački farmaceutski gigant Bajer saopštio je danas da je ponudio 62 milijarde dolara za preuzimanje americkog proizvođača GMO sjemena Monsanta, čime bi bio rođen najveći svjetski proizvođač sjemena, pesticida i genetski modifikovanih usjeva.

Objavljeno

 

 

Bajer je naveo u saopštenju da je dostavio ponudu za gotovinsku kupovinu Monsanta po cijeni od 122 dolara po akciji, što je ukupno 62 milijarde dolara (55 milijardi evra), prenosi agencija Frans pres.

„Planirana kombinacija s Monsantom je izvanredna prilika za stvaranje globalnog lidera u poljoprivrednoj industriji. Monsanto je savršen izbor za naš agro biznis“, ocjenjuje njemačka kompanija.

Iz Bajera dodaju da očekuju da će sinergija spajanja rezultirati godišnjim rastom dobiti od oko 1,5 milijardi dolara nakon tri godine.

Saopštenje Bajera dolazi samo nekoliko dana nakon što je Monsanto objavio da je dobio nježeljenu ponudu od njemačke kompanije posle višenedeljnih spekulacija o mogućoj akviziciji.

Prema Volstrit DŽornalu dve firme bi spajanjem imale udio od oko 28 odsto u globalnoj prodaji pesticida i herbicida, prenosi francuska agencija.

 

Izvor: Tanjug

Nastavite čitati

FINANSIJE

Prosječna plata u Republici Srpskoj u martu iznosila 1.258 KM

Objavljeno

 

Prosječna neto plata u Republici Srpskoj isplaćena u martu iznosila je 1.258 KM i veća je za dvije KM u odnosu na prosječnu neto platu isplaćenu u februaru, saopšteno je iz Saveza sindikata RS.

Najveća prosječna plata u Republici Srpskoj u martu isplaćena je u oblasti finansijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja 1.643 KM, a najniža u građevinarstvu 926 KM, navodi se u saopštenju.

Niske prosječne plate u martu primili su radnici zaposleni u oblasti saobraćaja i skladištenja 979 KM, te djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstvo i ugostiteljstvo 994 KM.

Sindikalna potrošačka korpa za mart iznosi 2.443 KM i prosječna plata je pokriva sa 51,48 odsto

U saopštenju se dodaje da sindikalna potrošačka korpa sadrži troškove za prehranu, stanovanje i komunalne usluge, tekuće održavanje domaćinstva, odjeću i obuću, higijenu i njegu zdravlja, prevoz, obrazovanje i kulturu.

Porodice u Republici Srpskoj su najviše novca trošile na prehranu 1.094 KM, za stanovanje i komunalne usluge 620 KM, prevoz 225 KM, tekuće održavanje domaćinstva 130 KM, dok je nabavka obuće i odjeće koštala 181 KM.

Nastavite čitati

FINANSIJE

Devizne rezerve na kraju oktobra manje za skoro 260 miliona KM

Objavljeno

 

Devizne rezerve Centralne banke BiH na kraju oktobra iznosile su 16,26 milijardi KM i manje su za 259,3 miliona KM u odnosu na prethodni mjesec ili 1,6 posto.
Devizne rezerve na godišnjem nivou veće su za 212,2 miliona KM ili 1,3 posto, objavila je Centralna banka. (više…)

Nastavite čitati

FINANSIJE

Centralna banka BiH donijela izmjenu Odluke o utvrđivanju i održavanju obaveznih rezervi

Objavljeno

 

Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) donijela je Odluku o izmjeni Odluke o utvrđivanju i održavanju obaveznih rezervi i utvrđivanju naknade na iznos rezerve, s ciljem usklađivanja sa politikom Evropske centralne banke (ECB) i ublažavanja uticaja rasta referentne kamatne stope ECB-a na poslovanje banaka u BiH. (više…)

Nastavite čitati

U trendu

© 2023 Privrednik. Sva prava zadržana. Developed by adsoft.