Dogovor 7 najjačih: Mobilisaćemo sva sredstva

0

 

Premijer Japana Šinzo Abe izjavio da obećanje svjetskih lidera da će koristiti monetarna, fiskalna i strukturalna sredstva predstavlja odobrenje njegove strategije za oživljavanje japanskog privrednog rasta, nazvane „Abenomiks“.

„Dogovorili smo se da mobilišemo sva naša sredstva i ispalimo tri ‘strele’ – monetarne, fiskalne i strukturalne reformske mere. Lansiraćemo Abenomiks u svijet“, rekao je Abe.

Kako bi se izbegla opasnost upadanja svjetske ekonomije u krizu, Abe je rekao da će Japan uložiti najveći napor da „sarađuje i preuzme vođstvo, mobilišući sva moguća sredstva, i da pokrene motor Abenomiksa“. 

U zajedničkoj deklaraciji i nekoliko dodatnih akcionih planova, lideri G7 su istakli da je rast svjetske ekonomije najveći prioritet i da će u tom cilju iskoristiti sva sredstva političke ekonomije. 

Teme dvodnevnog samita SAD, Velike Britanije, Francuske, Japana, Italije, Kanade i Njemačke bile su i borba protiv terorizma i nasilnog ekstrmizma, izbeglička kriza, korupcija, izlazak Velike Britanije iz EU, teritorijalni sporovi u Istočnom i Južnom kineskom moru.

 

Izvor: Beta