Connect with us

TEHNOLOGIJA

Hrvatska IT industrija u panici zbog egzodusa programera

Traže ih svi od HT-a i Agrokora preko IN2, do Infobipa i Spana na dalje.

Objavljeno

 


Izvor:

U našoj blizini je dobar roštilj i čevapi pa ćete svaki dan imati ukusan gablec hvale se u CS Computer Systemsu. Mi nudimo plaćenu praksu kažu u Spanu. Mi vam nudimo dodatno školovanje, putovanja po svijetu, a pokrivamo i zdravstveno i životno osiguranje, poručuju iz tvrtke Montelektro. Kod nas možete birati gdje želite raditi u Zagrebu, Rijeci ili Puli ako ste programer, te bilo gdje na svijetu ako se počnete baviti i prodajom, navode u Infobipu.

Tako se za IT stručnjake, kojima nude plaće koje su u prosjeku dvostruko više od državnog prosjeka, nadmeću hrvatske IT kompanije na FER-ovom Job Fairu, koji se u ponedjeljak i utorak održava u Zagrebu. I bez obzira na to većina kompanija je u strahu da ove godine neće uspjeti popuniti otvorena radna mjesta. U 2016. godini po prvi put će iz Hrvatske otići više IT stručnjaka nego će ih cijeli obrazovni sistem izbaciti na tržište tvrdi udruženje softverskih izvoznika CISEx. Očekuje se odlazak čak 4000 IT stručnjaka.

Petra Kaić, voditeljica odnosa s javnošću KSET-a, koji je zajedno s udruženjem BEST i FER-om organizator Job Faira 2016., kaže da ove godine bilježe nezapamćen interes preduzećai studenata.
“Na sajmu je rekordnih 47 najprestižnijih high-tech poslodavaca koji nude fantastične prilike, kako onima koji samo traže plaćenu studentsku ali i onima koji traže stalni posao, a očekujemo više od dvije hiljade studenata-posjetitelja”, kaže Kaić.

Aco Momčilović, direktor ljudskih potencijala Rimac Automobila, koji je ove godine poseban partner Job Faira, kaže da je veoma teško pronaći IT stručnjake iako ih oni kontinuirano traže. “Mi se ovdje za IT stručnjake borimo sa svjetskom konkurencijom, jer nije rijetkost da vam mladi ljudi bez iskustva za početnu platu traže iznose iznad hiljadu eura neto”, kaže Momčilović.
Ana Zelenika iz odjela ljudskih potencijala Infobipa, globalno najveće hrvatske IT tvrtke, koja trenutno ima 830 zaposlenih i do 2017. cilja zapošljavati više od hiljadu ljudi, na naše pitanje koliko radnika sad traže odgovara: “Koliko god ih možemo dobiti”.

Navodi da su posljednjih nekoliko godina zapošljavali po stotinjak IT stručnjaka godišnje te da često zapošljavaju unaprijed, i prije nego se uopće pojave konkretne pozicije. “Nedavno smo otvorili i kancelariju u Sankt Petersburgu, a prisutni smo na svim kontinentima”, kaže Zelenika.
Bojan Bajgorić Šantić iz IN2 grupe, domaća preduzeća koja zapošljava najviše IT stručnjaka u Hrvatskoj, kaže da imaju više od 600 zaposlenih i da kontinuirano imaju otvoreni poziv za još stručnjaka. “Najtraženiji su nam programeri i konsultanti, kojima nudimo dodatno interno višemjesečno obrazovanje, a kao uslov za prijavu ne postavljamo da moraju imati iskustvo”, kaže Bajgorić Šantić.
Uz Microsoft i Google ove su godina na Job Fairu svi od HT-a i Agrokora preko Amphinicy Technologies, firme koja radi na razvoju svemirskih tehnologija, zatim Spana i Farmerona koji rade na IoT-u, CROTEAM-a i Nanobita koji rade računarskih igara, Poslovne inteligencije koja radi s big datom i BI-om, Xylona koji razvija računarske čipove pa čak i britanskog tradera Jane Streeta.

Svi oni, čak i kad se poput CS-a hvale dobrim gablecom, nude nesvakidašnja radna iskustva. “Razvili smo hrvatsku inačicu Netflixa zvanu AVIION koju koriste Vip i B.net, a u New Yorku tamošnja zajednica Kineza”, zaključuje Jure Šimundić iz CS-a.

Reklama

Izvor: Poslovni dnevnik

Nastavite čitati

TEHNOLOGIJA

Miškovićev „Ananas“ ulazi na tržište BiH

Objavljeno

 

Od

Najveća regionalna platforma za elektroničku trgovinu Ananas, članica Delta Holdinga Miroslava Miškovića, planira ove godine ući na tržišta Bosne i Hercegovine i Crne Gore, obznanila je danas na konferenciji za novinare viša potpredsjednica za strategiju i razvoj kompanije Delta Holdinga Marija Desivojević Cvetković.

– Platforma je u prošloj godini otvorila svoje urede u Sjevernoj Makedoniji, a u ovoj godini planiran je izlazak na nova tržišta regije, prije svega Crne Gore već u prvoj polovini godine. Smatramo kako ova zemlja ima veliki potencijal. Također, početkom druge polovine godine planiramo i ulazak na tržište Bosne i Hercegovine – kazala je Desivojević Cvetković.

Ananas na crnogorsko tržište neće ući putem akvizicije postojećeg e-trgovca kako je to uradio u Sjevernog Makedoniji nego izravno. Cvetkovićeva je najavila i širenje na tržišta Albanije i Kosova.

Manager.ba

Nastavite čitati

TEHNOLOGIJA

Google lansirao Gemini, odgovor na Chat GPT

Objavljeno

 

Od

Google je u srijedu lansirao ono što smatra svojim najvećim i najsposobnijim modelom vještačke inteligencije dok raste pritisak na kompaniju da odgovori kako će unovčiti AI.

Veliki jezički model Gemini uključivaće paket od tri različite veličine: Gemini Ultra, njegova najveća, najsposobnija kategorija; Gemini Pro, koji se prilagođava širokom rasponu zadataka; i Gemini Nano, koji će koristiti za specifične zadatke i mobilne uređaje.

Za sada, kompanija planira da licencira Gemini korisnicima putem Google Clouda za korištenje u vlastitim aplikacijama. Od 13. decembra programeri i poslovni korisnici mogu pristupiti Gemini Pro putem Gemini API-ja u Google AI Studiju ili Google Cloud Vertex AI. Android programeri takođe će moći da grade s Gemini Nano.

Gemini će se takođe koristiti za pokretanje Googleovih proizvoda kao što su njegov Bard chatbot i Search Generative Experience, koji pokušava odgovoriti na upite pretraživanja tekstom u stilu razgovora (SGE još nije široko dostupan).

Gemini Ultra je prvi model koji nadmašuje ljudske stručnjake na MMLU-u , koji koristi kombinaciju 57 predmeta kao što su matematika, fizika, istorija, pravo, medicina i etika za testiranje znanja o svijetu i sposobnosti rješavanja problema, kompanija je rekla u blog postu u srijedu. Navodno može razumjeti nijanse i razmišljanje u složenim temama.

Gemini je rezultat velikih zajedničkih napora timova Googlea, uključujući naše kolege iz Google Researcha – napisao je izvršni direktor Sundar Pichai u objavi na blogu u srijedu. “Izgrađen je od temelja da bude multimodalan, što znači da može generalizovati i neprimjetno razumjeti, djelovati i kombinirati različite vrste informacija uključujući tekst, kod, audio, sliku i video.”

Reklama

Počevši od danas, Googleov chatbot Bard koristit će Gemini Pro za pomoć s naprednim razmišljanjem, planiranjem, razumijevanjem i drugim mogućnostima. Početkom sljedeće godine pokrenuće “Bard Advanced”, koji će koristiti Gemini Ultra, rekli su rukovodioci  u razgovoru s novinarima u utorak. Predstavlja najveće ažuriranje Barda, njegovog chatbota sličnog ChatGPT-u, prenio je SEEbiz.

Nastavite čitati

TEHNOLOGIJA

Izvoz IT sektora BiH premašio pola milijarde KM

Objavljeno

 

Od

Jedna od rijetkih djelatnosti u kojima BiH ostvaruje suficit u razmjeni sa svijetom je IT (informacione tehnologije) sektor, o čemu svjedoče podaci prema kojima je vrijednost izvoza kompjuterskih usluga lani premašila pola milijarde maraka, dok su u istom periodu strani stručnjaci domaćem tržištu prodali tek oko 51 milion KM svojih pametnih rješenja.

Centralna banka BiH u okviru procjena platnog bilansa na osnovu raspoloživih izvornih podataka vrši procjene uvoza i izvoza usluga i njihovih podkomponenti, između ostalog, i za telekomunikacijske, kompjuterske i informacijske usluge.

„Vrijednost izvoza kompjuterskih usluga u 2022. godini iznosila je 544,54 miliona KM, a u 2021. 396,67 miliona maraka. Kada je riječ o uvozu, BiH je lani uvezla kompjuterskih usluga u vrijednosti od 51,07 miliona maraka, a u 2021. 47,84 miliona KM“, istakli su u Centralnoj banci BiH i naglasili da ne raspolažu podacima o kojoj specifičnoj vrsti usluga se radi.

U Ministarstvu za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS kažu da je, kada je u pitanju izvoz, IT sektor najbrže rastuća industrija u Srpskoj.

„Najbrža stopa rasta izvoza je upravo u oblasti IT usluga iako vrijednost izvoza u toj grani nije najviša jer drugi sektori ostvaruju veće vrijednosti izvoza. Nažalost, IT sektor je nedovoljno razvijen u Srpskoj i BiH, ali postoji značajan potencijal razvoja te industrije na ukupni privredni rast. Istraživanja pokazuju da rast izdvajanja za IT industriju dovodi do rasta BDP-a od dva odsto“, rekao je pomoćnik ministra za informaciono društvo Denis Turkanović i dodao da dalji razvoj IT sektora zahtijeva i veća ulaganja u ljudske potencijale.

Da je manjak stručnog kadra prepreka za ozbiljniji razvoj IT sektora u Srpskoj i BiH, smatra i suvlasnik i tehnički direktor banjalučke kompanije “East Code” Saša Matić.

Već sada našem tržištu nedostaje kvalitetnih, stručnih radnika, a plate senior programera idu i do pet, šest hiljada maraka. Ima dosta priučenih radnika i ko ima afiniteta, za godinu može postati solidan u ovom poslu, s tim da tehnologije toliko brzo napreduju i da, ako se dodatno ne usavršavaju i ne uče samostalno, ne mogu mnogo postići“, kazuje Matić i dodaje da su odlično poznavanje engleskog jezika i vješt rad na kompjuteru osnovne kvalifikacije koje moraju imati IT stručnjaci.

Prema podacima APIF-a, lani su u Srpskoj novoosnovana 53 poslovna subjekta u oblasti računarskog programiranja, a godinu ranije njih 38. Glas Srpske

Nastavite čitati

U trendu