Connect with us

TEHNOLOGIJA

Hrvatska IT industrija u panici zbog egzodusa programera

Traže ih svi od HT-a i Agrokora preko IN2, do Infobipa i Spana na dalje.

Objavljeno

 


U našoj blizini je dobar roštilj i čevapi pa ćete svaki dan imati ukusan gablec hvale se u CS Computer Systemsu. Mi nudimo plaćenu praksu kažu u Spanu. Mi vam nudimo dodatno školovanje, putovanja po svijetu, a pokrivamo i zdravstveno i životno osiguranje, poručuju iz tvrtke Montelektro. Kod nas možete birati gdje želite raditi u Zagrebu, Rijeci ili Puli ako ste programer, te bilo gdje na svijetu ako se počnete baviti i prodajom, navode u Infobipu.

Tako se za IT stručnjake, kojima nude plaće koje su u prosjeku dvostruko više od državnog prosjeka, nadmeću hrvatske IT kompanije na FER-ovom Job Fairu, koji se u ponedjeljak i utorak održava u Zagrebu. I bez obzira na to većina kompanija je u strahu da ove godine neće uspjeti popuniti otvorena radna mjesta. U 2016. godini po prvi put će iz Hrvatske otići više IT stručnjaka nego će ih cijeli obrazovni sistem izbaciti na tržište tvrdi udruženje softverskih izvoznika CISEx. Očekuje se odlazak čak 4000 IT stručnjaka.

Petra Kaić, voditeljica odnosa s javnošću KSET-a, koji je zajedno s udruženjem BEST i FER-om organizator Job Faira 2016., kaže da ove godine bilježe nezapamćen interes preduzećai studenata.
“Na sajmu je rekordnih 47 najprestižnijih high-tech poslodavaca koji nude fantastične prilike, kako onima koji samo traže plaćenu studentsku ali i onima koji traže stalni posao, a očekujemo više od dvije hiljade studenata-posjetitelja”, kaže Kaić.

Aco Momčilović, direktor ljudskih potencijala Rimac Automobila, koji je ove godine poseban partner Job Faira, kaže da je veoma teško pronaći IT stručnjake iako ih oni kontinuirano traže. “Mi se ovdje za IT stručnjake borimo sa svjetskom konkurencijom, jer nije rijetkost da vam mladi ljudi bez iskustva za početnu platu traže iznose iznad hiljadu eura neto”, kaže Momčilović.
Ana Zelenika iz odjela ljudskih potencijala Infobipa, globalno najveće hrvatske IT tvrtke, koja trenutno ima 830 zaposlenih i do 2017. cilja zapošljavati više od hiljadu ljudi, na naše pitanje koliko radnika sad traže odgovara: “Koliko god ih možemo dobiti”.

Navodi da su posljednjih nekoliko godina zapošljavali po stotinjak IT stručnjaka godišnje te da često zapošljavaju unaprijed, i prije nego se uopće pojave konkretne pozicije. “Nedavno smo otvorili i kancelariju u Sankt Petersburgu, a prisutni smo na svim kontinentima”, kaže Zelenika.
Bojan Bajgorić Šantić iz IN2 grupe, domaća preduzeća koja zapošljava najviše IT stručnjaka u Hrvatskoj, kaže da imaju više od 600 zaposlenih i da kontinuirano imaju otvoreni poziv za još stručnjaka. “Najtraženiji su nam programeri i konsultanti, kojima nudimo dodatno interno višemjesečno obrazovanje, a kao uslov za prijavu ne postavljamo da moraju imati iskustvo”, kaže Bajgorić Šantić.
Uz Microsoft i Google ove su godina na Job Fairu svi od HT-a i Agrokora preko Amphinicy Technologies, firme koja radi na razvoju svemirskih tehnologija, zatim Spana i Farmerona koji rade na IoT-u, CROTEAM-a i Nanobita koji rade računarskih igara, Poslovne inteligencije koja radi s big datom i BI-om, Xylona koji razvija računarske čipove pa čak i britanskog tradera Jane Streeta.

Svi oni, čak i kad se poput CS-a hvale dobrim gablecom, nude nesvakidašnja radna iskustva. “Razvili smo hrvatsku inačicu Netflixa zvanu AVIION koju koriste Vip i B.net, a u New Yorku tamošnja zajednica Kineza”, zaključuje Jure Šimundić iz CS-a.

Reklama

Izvor: Poslovni dnevnik

Nastavite čitati

TEHNOLOGIJA

Kompanija Richarda Bransona u BiH promijenila vlasnike i identitet

Objavljeno

 

Od

Kompanija Virgin Pulse Bosnia, jedan od vodećih IT firmi u Bosni i Hercegovini, primijenila je ime i vizuelni identitet, nakon spajanja i promijena u vlasničkoj strukturi.

Podsjećanja radi, riječ je o kompaniji koju je osnovao britanski milijarder Richard Branson.

Kompanija Virgin Pulse nedavno je spojena sa drugom kompanijom, HealthComp. Nova kompanija koja je nastala spajanjem ove dvije firme zove se Personify Health, pa je posljedično preimenovana i kompanija u BiH, izvještava BiznisInfo.ba.

Kombinovana vrijednost dvije kompanije je 3 mlrd USD. Obje kompanije se bave unapređenjem zdravlja koristeći najsavremenije tehnologije.

Od spajanja, dvije firme su predstavile prvu i jedinu personaliziranu zdravstvenu platformu – sve na jednom mjestu. Personify Health pomaže firmama da optimiziraju ulaganja u svoje članove dok istovremeno osnažuje ljude da se dublje bave svojim zdravljem.

Nova kompanija ima kompleksnu vlasničku strukturu iza koje stoje veliki ulagači. Većinski vlasnik Personify Healtha je fond New Mountain Capital, div koji upravlja imovinom ukupne vrijednosti od preko 40 mlrd USD. Fond je osnovao Steve Klinsky 1999. godine.

Reklama

Drugi veliki dioničari Personify Healtha su Blackstone, Marlin Equity Partners i Morgan Health.

Kako je BiznisInfo.ba ranije pisao, firma Virgin Pulse Bosnia prošle godine je ostvarila ukupne prihode od oko 32,4 mil KM. To su rekordni prihodi i predstavljanju veliko povećanje u odnosu na 21,4 mil KM iz 2021. godine ili 12,7 miliona iz 2020. godine. Nedavno su dosegli broj od 600 zaposlenih u BiH.

Virgin Pulse Bosnia ima sjedište u Tuzli i ured u Sarajevu. Ova kompanija u BiH se neprestano širi. Riječ je trenutno o jednoj od vodećih kompanija u BiH iz IT industrije. Iz naše zemlje, oni rade sa klijentima širom svijeta.

Virgin Puls je 2018. preuzeo tuzlansku firmu Piksel Interactive koja je tada zapošljavala oko 100 mladih i obrazovanih ljudi. Kompanija, koja se od tada zove Virgin Pulse Bosnia, konstantno se širi. Agencija za promociju stranih investicija proglasila Virgin Pulse jednim od najznačajnijih stranih investitora u BiH u 2021.

biznisinfo.ba

Reklama
Nastavite čitati

TEHNOLOGIJA

Miškovićev „Ananas“ ulazi na tržište BiH

Objavljeno

 

Od

Najveća regionalna platforma za elektroničku trgovinu Ananas, članica Delta Holdinga Miroslava Miškovića, planira ove godine ući na tržišta Bosne i Hercegovine i Crne Gore, obznanila je danas na konferenciji za novinare viša potpredsjednica za strategiju i razvoj kompanije Delta Holdinga Marija Desivojević Cvetković.

– Platforma je u prošloj godini otvorila svoje urede u Sjevernoj Makedoniji, a u ovoj godini planiran je izlazak na nova tržišta regije, prije svega Crne Gore već u prvoj polovini godine. Smatramo kako ova zemlja ima veliki potencijal. Također, početkom druge polovine godine planiramo i ulazak na tržište Bosne i Hercegovine – kazala je Desivojević Cvetković.

Ananas na crnogorsko tržište neće ući putem akvizicije postojećeg e-trgovca kako je to uradio u Sjevernog Makedoniji nego izravno. Cvetkovićeva je najavila i širenje na tržišta Albanije i Kosova.

Manager.ba

Nastavite čitati

TEHNOLOGIJA

Google lansirao Gemini, odgovor na Chat GPT

Objavljeno

 

Od

Google je u srijedu lansirao ono što smatra svojim najvećim i najsposobnijim modelom vještačke inteligencije dok raste pritisak na kompaniju da odgovori kako će unovčiti AI.

Veliki jezički model Gemini uključivaće paket od tri različite veličine: Gemini Ultra, njegova najveća, najsposobnija kategorija; Gemini Pro, koji se prilagođava širokom rasponu zadataka; i Gemini Nano, koji će koristiti za specifične zadatke i mobilne uređaje.

Za sada, kompanija planira da licencira Gemini korisnicima putem Google Clouda za korištenje u vlastitim aplikacijama. Od 13. decembra programeri i poslovni korisnici mogu pristupiti Gemini Pro putem Gemini API-ja u Google AI Studiju ili Google Cloud Vertex AI. Android programeri takođe će moći da grade s Gemini Nano.

Gemini će se takođe koristiti za pokretanje Googleovih proizvoda kao što su njegov Bard chatbot i Search Generative Experience, koji pokušava odgovoriti na upite pretraživanja tekstom u stilu razgovora (SGE još nije široko dostupan).

Gemini Ultra je prvi model koji nadmašuje ljudske stručnjake na MMLU-u , koji koristi kombinaciju 57 predmeta kao što su matematika, fizika, istorija, pravo, medicina i etika za testiranje znanja o svijetu i sposobnosti rješavanja problema, kompanija je rekla u blog postu u srijedu. Navodno može razumjeti nijanse i razmišljanje u složenim temama.

Gemini je rezultat velikih zajedničkih napora timova Googlea, uključujući naše kolege iz Google Researcha – napisao je izvršni direktor Sundar Pichai u objavi na blogu u srijedu. “Izgrađen je od temelja da bude multimodalan, što znači da može generalizovati i neprimjetno razumjeti, djelovati i kombinirati različite vrste informacija uključujući tekst, kod, audio, sliku i video.”

Reklama

Počevši od danas, Googleov chatbot Bard koristit će Gemini Pro za pomoć s naprednim razmišljanjem, planiranjem, razumijevanjem i drugim mogućnostima. Početkom sljedeće godine pokrenuće “Bard Advanced”, koji će koristiti Gemini Ultra, rekli su rukovodioci  u razgovoru s novinarima u utorak. Predstavlja najveće ažuriranje Barda, njegovog chatbota sličnog ChatGPT-u, prenio je SEEbiz.

Nastavite čitati

U trendu