HRVATSKA NA RASPRODAJI: Komšije prodaju Podravku, Končara, banku i osiguranje!

0

Ovo će prodavati

S popisa su izbrisane sljedeće kompanije: ACI d.d., Croatia Airlines d.d., Luka Rijeka d.d., Croatia banka d.d., Petrokemija d.d. Kutina, Končar elektroindustrija d.d., Podravka d.d. i Croatia osiguranje d.d.

„Nakon stručnih konsultacija Vlade i Ministarstva financija utvrđeno je da navedena trgovačka društva nisu društva čijim dionicama treba upravljati DUUDI, posebno zato jer se i Strategijom upravljanja i raspolaganja imovinom u vlasništvu Republike Hrvatske za period od 2013. do 2017. godine predviđa privatizacija i eventualna prodaja navedenih društava.

Ina od strateškog i nacionalnog interesa

Prodaja nestrateških trgovačkih društava iz državnog portfelja može započeti kada se za to ostvare preduslovi u izmjeni zakonskog i podzakonskog okvira, a rok za provođenje je juni 2016.“, ističe se u Vladinoj odluci.

Iznenađenje je što je odlukom Vlade INA postala kompanija broj jedan od strateškog i nacionalnog interesa. Do sada je INA bila na 53. mjestu.

„Sve što nije strateško treba privatizovati da bi se kapital investirao za investicije koje će dovesti do smanjenja duga i bolje i uspješnije Hrvatske“, rekao je premijer Orešković 15. januara ove godine kada se vratio iz austrijskog Kitzbühela gdje je razgovarao s financijerima i kupcima državnog duga na neformalnom druženju u organizaciji bankarske grupacije UniCredit.

Sporni konkurs

Podsjetimo, Index je prvi pisao kako je Državni ured za upravljanje državnom imovinom objavio konkurs u kojem se traže savjetnici za „početnu i nezavisnu ocjenu portfelja trgovačkih društava u vlasništvu RH prije donošenja odluka o privatizaciji“.

Iz Vlade su reagovali tvrdeći da dio medija o svemu krivo izvještava, jer je analiza „temelj za izradu strategije odnosa prema tim društvima, a ne njihovu procjenu“.

„Dakle, niko nikada nije rekao da će se rasprodati strateški važne kompanije ili privatizovati preduzeća od strateškog značaja“, stajalo je u saopštenju.

 

Izvor: Index.hr