Connect with us

TEHNOLOGIJA

Instant Apps: Opcija koja će razveseliti sve korisnike Androida

Google će omogućiti korištenje nekih aplikacija na Androidu bez njihovog downloada s Google Play

Objavljeno

 


Izvor:

 

Jedan od najzanimljivijih noviteta koje je Google juče predstavio na I/O konferenciji jeste Instant Apps, mogućnost korištenja aplikacija za Androide bez njihovog downloada na pametni telefon.

Ova je opcija namijenjena aplikacijama koje korisnici rijetko ili samo jednom koriste tako da će, umjesto čekanja završetka downloada i instalacije, biti dovoljno kliknuti na određeni link i putem weba koristiti aplikaciju.

Googleovci su kao primjer istaknuli posjetu nekom muzeju ili zabavnom parku koji ima vlastitu aplikaciju i koje će korisnici rijetko posjećivati pa zahvaljujući ovoj opciji više neće gubiti vrijeme na skidanje aplikacija, već će im informacije takvih aplikacija biti odmah dostupne. Naravno, tko želi puno iskustvo aplikacije, moći će s par dodira prstom po ekranu skinuti aplikaciju na telefon i koristiti sve njene mogućnosti.

Reklama

 Zanimljivo je kako Instant Apps nije opcija koja će biti dostupna samo na najnovijoj verziji Androida, već će biti dostupna i na starijim verzijama ovog operativnog sistema, tako da će je moći koristiti više od milijardu korisnika.

Iz Googlea kažu kako za korištenje ove opcije programeri neće morati razvijati potpuno nove aplikacije, već će je jednostavno moći implementirati u već postojeće aplikacije za što će u nekim slučajevima developerima trebati samo jedan dan. Tačan datum kada će korisnicima biti dostupna ova opcija još nije poznat, a iz Googlea kažu kako će to biti ‘kasnije ove godine’.

Izvor: dnevnik. hr

Reklama
Nastavite čitati

TEHNOLOGIJA

Izvoz IT sektora BiH premašio pola milijarde KM

Objavljeno

 

Od

Jedna od rijetkih djelatnosti u kojima BiH ostvaruje suficit u razmjeni sa svijetom je IT (informacione tehnologije) sektor, o čemu svjedoče podaci prema kojima je vrijednost izvoza kompjuterskih usluga lani premašila pola milijarde maraka, dok su u istom periodu strani stručnjaci domaćem tržištu prodali tek oko 51 milion KM svojih pametnih rješenja.

Centralna banka BiH u okviru procjena platnog bilansa na osnovu raspoloživih izvornih podataka vrši procjene uvoza i izvoza usluga i njihovih podkomponenti, između ostalog, i za telekomunikacijske, kompjuterske i informacijske usluge.

„Vrijednost izvoza kompjuterskih usluga u 2022. godini iznosila je 544,54 miliona KM, a u 2021. 396,67 miliona maraka. Kada je riječ o uvozu, BiH je lani uvezla kompjuterskih usluga u vrijednosti od 51,07 miliona maraka, a u 2021. 47,84 miliona KM“, istakli su u Centralnoj banci BiH i naglasili da ne raspolažu podacima o kojoj specifičnoj vrsti usluga se radi.

U Ministarstvu za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS kažu da je, kada je u pitanju izvoz, IT sektor najbrže rastuća industrija u Srpskoj.

Reklama

„Najbrža stopa rasta izvoza je upravo u oblasti IT usluga iako vrijednost izvoza u toj grani nije najviša jer drugi sektori ostvaruju veće vrijednosti izvoza. Nažalost, IT sektor je nedovoljno razvijen u Srpskoj i BiH, ali postoji značajan potencijal razvoja te industrije na ukupni privredni rast. Istraživanja pokazuju da rast izdvajanja za IT industriju dovodi do rasta BDP-a od dva odsto“, rekao je pomoćnik ministra za informaciono društvo Denis Turkanović i dodao da dalji razvoj IT sektora zahtijeva i veća ulaganja u ljudske potencijale.

Da je manjak stručnog kadra prepreka za ozbiljniji razvoj IT sektora u Srpskoj i BiH, smatra i suvlasnik i tehnički direktor banjalučke kompanije “East Code” Saša Matić.

Već sada našem tržištu nedostaje kvalitetnih, stručnih radnika, a plate senior programera idu i do pet, šest hiljada maraka. Ima dosta priučenih radnika i ko ima afiniteta, za godinu može postati solidan u ovom poslu, s tim da tehnologije toliko brzo napreduju i da, ako se dodatno ne usavršavaju i ne uče samostalno, ne mogu mnogo postići“, kazuje Matić i dodaje da su odlično poznavanje engleskog jezika i vješt rad na kompjuteru osnovne kvalifikacije koje moraju imati IT stručnjaci.

Prema podacima APIF-a, lani su u Srpskoj novoosnovana 53 poslovna subjekta u oblasti računarskog programiranja, a godinu ranije njih 38. Glas Srpske

Reklama
Nastavite čitati

TEHNOLOGIJA

Zaboravili ste lozinku svog Android telefona? Evo rješenja

Objavljeno

 

Ako ste zaboravili lozinku za ulazak u svoj pametni telefon, nije sve izgubljeno. Postoji način da ga otključate. (više…)

Nastavite čitati

PRIVREDA

Industrija 4.0 pušta korijene i u BiH

Objavljeno

 

Industrija 4.0, koja je zaživjela u razvijenim zemljama, počela je svoje korijene da pušta i u BiH, a već postoji zainteresovanost domaćih kompanija za digitalizaciju i ulaganje u nove tehnologije. (više…)

Nastavite čitati

U trendu