Connect with us

PRIVREDA

Milioni evra za nova radna mjesta

SARAJEVO, NEVESINJE – Ukupno tri miliona evra bespovratnih sredstava namijenjeno je za lokalne zajednice u BiH za podršku otvaranju novih radnih mjesta i lokalnom razvoju.

Objavljeno

 


Izvor:

Riječ je o trogodišnjem projektu „Lokalna partnerstva za zapošljavanje“, čiju realizaciju je počela Međunarodna organizacija rada (ILO). Projekat, čija je vrijednost 4,4 miliona evra, od čega će tri miliona biti dodijeljena lokalnim zajednicama, finansira Evropska unija, a cilj je podsticanje održivog, partnerski orijentisanog aktivnog tržišta rada na lokalnom nivou. Iz Međunarodne organizacije rada (ILO) saopšteno je da će prezentacija projekta početi od 23. maja, a uključeni su Sarajevo, Goražde, Zenica, Tuzla, Brčko, Doboj, Banjaluka, Prijedor, Bihać, Livno, Mostar, Trebinje i Nevesinje. Rade Mavrak, načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti u opštini Nevesinje, ističe da im svaka pomoć za nova zapošljavanja dobro dođe. „Kod nas je teška situacija kada je riječ o budžetu, a i izrazito smo nerazvijena opština, tako da imamo problema kada je riječ o zapošljavanju. Mislim da je kod nas na birou oko 3.000 osoba“, ispričao nam je Mavrak. Po njegovim riječima, privreda u Nevesinju je u teškom stanju, a sve je svedeno na uslužne djelatnosti. „Krpimo budžet izuzetno teško i svake godine sve je teže, tako da bi nam svaka pomoć za nova radna mjesta dobro došla“, naglasio je Mavrak. Hasan Sejdić, koordinator u Udruženju nezaposlenih u BiH, istakao je da je ovo tek jedan u nizu brojnih projekata kroz koje EU pomaže zapošljavanje u BiH. „Lokalne zajednice ne mogu same da se izbore sa problemom nezaposlenosti i podrška im je potrebna sa svih nivoa, uključujući i EU. Problem je toliko dubok da ga je teško riješiti, s obzirom na tešku situaciju na tržištu“, rekao je Sejdić. On ističe da je s ciljem otvaranja radnih mjesta na lokalnom nivou potrebna podrška kantona i entiteta, ali i države, a svakako i EU. „Kad razgovarate sa poslodavcima, shvatite da i oni imaju probleme. U zadnje vrijeme postoji trend da nema interesa da se otvaraju radna mjesta. Imate hiljade slučajeva da su male firme stavile ključ u bravu, a kada se to dogodi, tada je kasno“, poručio je Sejdić. Inače, po podacima Agencije za rad i zapošljavanje BiH, u ovoj državi u januaru je bilo zaposleno 717.929 lica. Posao su krajem februara tražile 536.684 osobe, koliko ih je bilo na evidencijama zavoda i službi zapošljavanja.

 

Izvor: Nezavisne novine

Nastavite čitati

PRIVREDA

Prihod trebinjske privrede povećan za 363.000.000 KM, pokrivenost uvoza izvozom na rekordnih 159%

Objavljeno

 

Od

Ukupni prihodi trebinjske privrede u 2022. godini iznosili su 1.600.303.248 KM, dok su u 2021. iznosili 1.236.839.110 KM. To pokazuje da je u prošloj godino došlo do povećanja prihoda za 29 odsto u odnosu na 2021. godinu.

Povećali su se i rashodi i to na 1.537.393.294 KM, dok su u 2021. godini iznosili 1.121.364.580 KM.

Ukupna dobit trebinjske privrede (346 poslovnih subjekta i 97 preduzetnika koji vode dvojno knjigovodstvo) iznosi 73.631.458 KM.

Četiri glavne oblasti privređivanja – električna energija, prerađivačka industrija, trgovina i građevinarstvo – obezbjeđuju 94 odsto ukupnog prihoda poslovnih subjekata i učestvuju sa 70 odsto u ukupnom broju zaposlenih lica.

Reklama

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH i Područne privredne komore Trebinje, obim spoljnotrgovinske razmjene grada Trebinja u 2022. godini iznosio je 488 miliona KM od čega je izvoz iznosio 300 miliona KM, a uvoz 189 miliona KM.

U odnosu na 2021. godinu ostvaren je izvoz veći za 95 odsto, dok je uvoz veći za 89 odsto.

Stopa pokrivenost uvoza izvozom na nivou grada Trebinja za 2022. godinu iznosi 159 odsto.

Najznačajniji proizvodi koji se izvoze sa područja grada Trebinja su električna energija, konditorski proizvodi i alati za mašinsku industriju.

Reklama

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, prosječna mjesečna neto plata (nakon oporezivanja) po radniku u 2022. godini na području grada iznosila je 1.081 KM.

Prema podacima Poreske uprave Republike Srpske, na području Trebinja na kraju 2022. godine bilo je zaposleno 8.764 radnika. Prema podacima Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, Biro Trebinje na evidenciji nezaposlenih u Trebinju 31.12.2022. godine se nalazilo 2.053 lica.

Nastavite čitati

PRIVREDA

Pokrivenost uvoza izvozom u RS 83,6%

Objavljeno

 

Od

Republika Srpska je u prvom kvartalu ove godine ostvarila ukupan obim spoljnotrgovinske razmjene sa inostranstvom od blizu tri milijarde KM, dok je pokrivenost uvoza izvozom bila 83,6 odsto, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.
Pokrivenost uvoza izvozom od 83,6 odsto drugi je najbolji rezultat Republike Srpske kada se poredi sa prva tri mjeseca prethodnih godina.

Nešto bolja pokrivenost uvoza izvozom u prva tri mjeseca ostvarena je 2021. godine, kada je iznosila 83,7 odsto.

Vrijednost ostvarenog izvoza iz Republike Srpske u prva tri mjeseca ove godine bila je 1,353 milijardi KM i veća je za 5,4 odsto nego u istom periodu prošle godine.

U prvom kvartalu ove godine Srpska je uvezla robu u vrijednosti od 1,62 milijardi KM, što je više za 2,5 odsto nego u istom periodu prošle godine.

Srpska je u prvom kvartalu ove godine najveću vrijednost izvoza od 197 miliona KM ostvarila u poslovanju sa Srbijom, a slijedi Hrvatska sa 190 miliona KM.

Reklama

Najveća vrijednost uvoza od 253 miliona KM ostvarena je u poslovanju sa Italijom, dok je iz Srbije uvezena roba u vrijednosti od 247 miliona KM.

U prvom kvartalu najveće učešće u izvozu imala je električna energija sa 171 milion KM, ili 12,6 odsto od ukupnog izvoza, a najveće učešće u uvozu imala su naftna ulja i ulja dobijena od bitumenoznih minerala /osim sirovih/, sa ukupnom vrijednošću od 98 miliona KM, ili 6,1 odsto ukupnog uvoza.

Ekomnomista Stefan Markićević rekao je Srni da se ovakav rezultat spoljnotrgovinske razmjene Srpske može smatrati zadovoljavajućim u opštim uslovima poslovanja koje karakteriše prisustvo inflacije i sukoba u Ukrajini sa svim refleksijama na svjetsku ekonomiju.

On je ohrabrujućim nazvao i ostvareni procenat pokrivenosti uvoza izvozom koji je značajan za smanjenje spoljnotrgovinskog deficita, kao i suficit u spoljnotrgovinskim razmjenama sa pojedinim većim ekonomijama EU, grupacije koja je najvažniji spoljnotrovinski partner Srpskoj.

Reklama
Nastavite čitati

PRIVREDA

Saradnju sa Italijom jačaju investicije

Objavljeno

 

Ulaganje u oblasti poljoprivrede, drvoprerade i turizma u Srpskoj našlo se na mapi prioriteta italijanske vlade, što bi tradicionalno dobru saradnju sa Italijom, kao jednim od najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera, učvrstilo i dodatno razvilo. (više…)

Nastavite čitati

U trendu