Connect with us

INVESTICIJE

Saudijska Arabija traži konkretne projekte za investiranje u BiH

SARAJEVO, Potrebno je unaprijediti i poboljšati uslove za ekonomsku saradnju Saudijske Arabije i BiH, posebno kada je u pitanju ulaganje saudijskih investitora u bosanskohercegovačku infrastrukturu i turizam, zaključeno je na sastanku predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića sa visokom delegacijom Kraljevine Saudijske Arabije, predvođenom savjetnikom u kraljevom dvoru Ahmedom Aqilom Al-Khatibom.

Objavljeno

 


Sagovornici su se složili da su odnosi BiH i Saudijske Arabije izuzetno dobri, prijateljski i u uzlaznoj putanji.

“Dobre odnose prate i posjete na visokom i najvišem nivou, što je potvrđeno i prošlogodišnjom posjetom tada predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dragana Čovića toj kraljevini”, istakao je Izetbegović.

Zahvalio je na podršci koju je Kraljevina pružila BiH i informisao prisutne goste o donesenoj odluci Predsjedništva BiH o olakšavanju viznog režima za građane Saudijske Arabije, što su sagovornici ocijenili kao dalji doprinos intenzivnoj ekonomskoj, ali i svakoj drugoj saradnji.

Savjetnik Al-Khatib je zahvalio na dobrodošlici pohvalivši napore, poput spomenutog olakšavanja viznog režima, te posvećenost zvaničnika BiH ka stvaranju što boljih uslova za strana investiranja u bh. ekonomiju.

Sastanku je prisustvovao i zamjenik predsjednika Saudijskog fonda za razvoj Yousef bin Ibrahim Al-Bassam, a savjetnik Al-Khatib je istakao kako su od drugog po redu prestolonasljednika Kraljevine Saudijske Arabije i ministra odbrane, princa Mohammada bin Salman Al Sauda, koji rukovodi Fondom, dobili direktne instrukcije da se ova delegacija u Kraljevinu vrati s konkretnim investicionim projektima.

Zamjenik Al-Bassam se nada da će ova posjeta BiH biti osnov još bolje ekonomske saradnje dviju zemalja i da će na kraju rezultirati investicionim projektima, posebno u podršci izgradnje infrastrukture čime bi se otvorila mnoga radna mjesta, a Fond tako dao svoj doprinos u smanjenju nezaposlenosti, posebno među mladima, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Reklama

Sastanku je u ime članova Predsjedništva BiH Mladena Ivanića i Dragana Čovića prisustvovale savjetnice Mira Pekić i Sanja Bazina.

 

Izvor: Fena

Nastavite čitati

INVESTICIJE

Bosch sa osam milijardi evra pravi najveći posao u svojoj istoriji

Objavljeno

 

Od

Njemački tehnološki gigant Bosh je napravio posao vrijedan milijarde evra – najveći, kako kaže, u istoriji kompanije.

Poslovodstvo u Gerlingenu kod Štutgarta je preciziralo da je riječ o klimatskoj i tehnologiji grijanja.

Grupa planira da od irske kompanije Johnsons Controls preuzme globalni biznis grijanja, ventilacije i erkondišn solucija za stambene i male poslovne zgrade.

Bosch istovremeno namjerava da kupi zajedničko preduzeće Johnsons Controlsa i japanskog industrijskog konglomerata Hitachi.

Akcionari i nadzorni odbor Boscha su odobrili transakciju i obavezujući sporazumi potpisani su u utorak.

Cijena je osam milijardi dolara, a posao će se završiti u roku od 12 mjeseci, ako regulatori daju zeleno svetlo.

Reklama

Izvršni direktor Štefan Hartung je istakao da je transakcija najveća u istoriji kompanije.

Firme koje Bosch planira da kupi su prošle finansijske godine imale promet od oko četiri milijarde evra i širom svijeta oko 12.000 zaposlenih.

Kupovina obuhvata 16 fabrika i 12 razvojnih centara u više od 30 država. Bosch akvizicijom, naveo je, posebno jača svoju tržišnu poziciju u Sjedinjenim Državama i Aziji.

Nastavite čitati

FINANSIJE

Otključajte svoju finansijsku budućnost! Sa MS Loans na korak od uspjeha

Objavljeno

 

Od

Prvi alternativni investicioni fond u Bosni i Hercegovini počinje sa radom, što znači da od danas preduzetnici, mikro, mala i srednja preduzeća imaju alternativni izvor za finansiranje svojih potreba i svog poslovanja.

Zaključno sa 02.07.2024. godine uspješno je završena početna ponuda udjela za Otvoreni specijalizovani alternativni investicioni fond za ulaganje u potraživanja po datim zajmovima sa privatnom ponudom „MS Loans“. Pravilima Fonda bilo je predviđeno da početna ponuda može da traje 90 dana, međutim potrebni iznos sredstava od 1.000.000 KM je prikupljen u dosta kraćem roku, čime je okončana početna ponuda udjela.

„MS Loans“ je prvi alternativni investicioni fond u Bosni i Hercegovini, a Fond će davati zajmove mikro, malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima. Fond je osnovan sa ciljem da privrednim subjektima omogući brži, jednostavniji i fleksibilniji pristup finansijskim sredstvima koja su im potrebna za redovan rad i razvoj.

Inače, ovo je osmi investicioni fond kojim upravlja Društvo za upravljanje investicionim fondovima „Management Solutions“ d.o.o. Banja Luka, a ukupna imovina svih fondova kojima upravlja Društvo iznosi preko 33 miliona KM. „Management Solutions“ već 17 godina svojim klijentima nudi prepoznatljiva upravljačka rješenja i omogućava im ulaganje slobodnih sredstava u respektabilne investicione fondove, čija imovina se investira kako na domaćem tržištu, tako i na razvijenim svjetskim tržištima.

Više informacija o Fondu možete pronaći ovdje

Nastavite čitati

NOVOSTI

Projekt od oko milijardu i po KM zvanično je propao

Objavljeno

 

Od

Projekat izgradnje Termobloka 7, kao najveće poslijeratne investicije u Bosni i Hercegovini, mogao bi se označiti već sada propalom investicijom.

Projekat je zvanično započet 2006. godine, a vrijednost je bila 722 miliona eura.

Tokom godina je bilo mnogo pregovaranja i dogovaranja sa austrijskim, njemačkim, švicarskim i japanskim kompanijama te izlazaka pojedinih kompanija iz projekta, a 2014. godine je ugovor potpisan s kineskim konzorcijem.

Značajna sredstva su ranije već utrošena, a s obzirom na to da ono što je započeto neće biti završeno, nadležni što prije moraju pronaći alternativu.

– Što se tiče Termobloka 7, definitivno je da se on neće graditi. Sad je pitanje hoćemo li ići u arbitražu ili ćemo postići neki sporazum s onima s kojima je bio potpisan ugovor oko toga – rekao je ove sedmice Nermin Nikšić, premijer FBiH (SDP), izvijestila je Federalna televizija.

biznisinfo.ba

Reklama
Nastavite čitati

U trendu