Connect with us

INVESTICIJE

Saudijska Arabija traži konkretne projekte za investiranje u BiH

SARAJEVO, Potrebno je unaprijediti i poboljšati uslove za ekonomsku saradnju Saudijske Arabije i BiH, posebno kada je u pitanju ulaganje saudijskih investitora u bosanskohercegovačku infrastrukturu i turizam, zaključeno je na sastanku predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića sa visokom delegacijom Kraljevine Saudijske Arabije, predvođenom savjetnikom u kraljevom dvoru Ahmedom Aqilom Al-Khatibom.

Objavljeno

 


Izvor:

Sagovornici su se složili da su odnosi BiH i Saudijske Arabije izuzetno dobri, prijateljski i u uzlaznoj putanji.

“Dobre odnose prate i posjete na visokom i najvišem nivou, što je potvrđeno i prošlogodišnjom posjetom tada predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dragana Čovića toj kraljevini”, istakao je Izetbegović.

Zahvalio je na podršci koju je Kraljevina pružila BiH i informisao prisutne goste o donesenoj odluci Predsjedništva BiH o olakšavanju viznog režima za građane Saudijske Arabije, što su sagovornici ocijenili kao dalji doprinos intenzivnoj ekonomskoj, ali i svakoj drugoj saradnji.

Savjetnik Al-Khatib je zahvalio na dobrodošlici pohvalivši napore, poput spomenutog olakšavanja viznog režima, te posvećenost zvaničnika BiH ka stvaranju što boljih uslova za strana investiranja u bh. ekonomiju.

Reklama

Sastanku je prisustvovao i zamjenik predsjednika Saudijskog fonda za razvoj Yousef bin Ibrahim Al-Bassam, a savjetnik Al-Khatib je istakao kako su od drugog po redu prestolonasljednika Kraljevine Saudijske Arabije i ministra odbrane, princa Mohammada bin Salman Al Sauda, koji rukovodi Fondom, dobili direktne instrukcije da se ova delegacija u Kraljevinu vrati s konkretnim investicionim projektima.

Zamjenik Al-Bassam se nada da će ova posjeta BiH biti osnov još bolje ekonomske saradnje dviju zemalja i da će na kraju rezultirati investicionim projektima, posebno u podršci izgradnje infrastrukture čime bi se otvorila mnoga radna mjesta, a Fond tako dao svoj doprinos u smanjenju nezaposlenosti, posebno među mladima, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Sastanku je u ime članova Predsjedništva BiH Mladena Ivanića i Dragana Čovića prisustvovale savjetnice Mira Pekić i Sanja Bazina.

 

Reklama

Izvor: Fena

Nastavite čitati

INVESTICIJE

Castellina Srpska preuzela 29,9 posto akcija Napretka

Objavljeno

 

Od

Društvo poljoprivredne djelatnosti Castellina Srpska d.o.o. Modriča preuzelo je 29,9 posto vlasništva u preduzeću  Napredak a.d. Pelagićevo, izvještava Indikator.ba.
Društvo Castellina Srpska kupilo je 20. oktobra 1.800.000 akcija Napretka u vrijednosti 777.600,00 KM po prosječnoj cijeni od 0,432 KM.

Ovo je bila 440 posto veća cijena u odnosu na onu kojom se trgovalo akcijama ove kompanije prethodni put. 

Akcije je, između ostalog, prodalo preduzeće Trgo Santovac d.o.o. Srebrenik koje je procentualni udio sa 28,76 posto smanjilo na 8,88 posto.
Najveći akcionar preduzeća Napredak je i dalje Aleksa Stakić sa udjelom od 29,99 posto, a značajan udio ima i Sladomir Đurić sa 28,63 posto.

Društvo  Castellina Srpska u valsništvu je „Vita Land“ d.o.o. Gradiška Ljubiše Dukića.

Reklama

Preduzeće Napredak Pelagićevo je osnovano 1957. godine. Bavi se proizvodnjom ratarskih kultura i proizvodnjom tovne junadi. Posluje sa pozitivnim rezultatom.

Indikator

Nastavite čitati

INVESTICIJE

Saudijski fond za razvoj se interesuje za gradnju budućeg NTP u Banjaluci – Vrijednost projekta 15 mil EUR

Objavljeno

 

Od

Delegacija Saudijskog fonda za razvoj iz Saudijske Arabije obišla je 4. oktobra 2023. lokaciju u Univerzitetskom gradu na kojoj će biti izgrađen Naučno-tehnološki park (NTP) Republike Srpske.

Delegacija je u prisustvu rektora Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Radoslava Gajanina i prorektorke za nastavu i studentska pitanja prof. dr Milice Balaban, ministra za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske doc. dr Željka Budimira, te direktora Naučno-tehnološkog parka obišla lokaciju, te je konstatovano da se radi o veoma značajnom projektu.

Podsjetimo, rektor Gajanin i ministar Budimir su nedavno potpisali ugovor o osnivanju Naučno-tehnološkog parka (NTP) Republike Srpske.

Riječ je o prvom naučno-tehnološkom parku u Republici Srpskoj, čiji su osnivači Vlada Republike Srpske i Univerzitet u Banjoj Luci. Vlada Republike Srpske obezbijedila je sredstva za prvi period rada, a za početak, kancelarije NTP-a biće u novom objektu Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta i Šumarskog fakulteta, u krugu Univerzitetskog grada. Inače, lokacija je u neposrednoj blizini budućeg objekta NTP, za koji je izrada projektno-tehničke dokumentacije u toku.

Reklama

Kako je predviđeno, na proljeće naredne godine planirano je polaganje kamena temeljca za izgradnju Naučno-tehnološkog parka, ukupne površine 7,5 hiljada kvadratnih metara, a planirani rok za završetak radova su 24 mjeseca. Okvirna vrijednost objekta koji će biti smješten u Univerzitetskom gradu, sa neophodnom opremom i laboratorijom, iznosi 15 miliona evra.
eKapija

Nastavite čitati

INVESTICIJE

Banjski kompleks „Trapisti“ širi se i prema drugom dijelu Banje Luke

Objavljeno

 

Od

Banjski kompleks nadaleko poznatog Instituta Dr Miroslav Zotović, kojeg mnogi i dan danas zovu Trapisti, širi se i ka drugom dijelu Banje Luke.

U nekadašenjem Šeheru, danas Srpskim Toplicama, završava se gradnja zdravstveno rekreativnog banjskog centra sa preko 7.000 metara kvadratnih na četiri etaže.

Za te namjene Vlada RS je izdvojila 10 miliona KM, odnosno 30% novca, dok je ostatak uložio Institut.

Pored liječenja, fizikalnih tretmana, kada kompleks bude završen, građani će moći uživati i u wellnesu i rekreaciji.

Reklama

Termomineralna voda na ovom izvoru pored rijeke Vrbas bogata je sulfatima, natrijum-hloridnaje, i zemnoalkalna, što znači da sadrži visok nivo kalcijum ili magnezijum hidrokarbonatna. Pogodna je za tretman reumatskih, posttraumatskih i postoperativnih stanja, a njena temperatura je do 31 stepen C.

Korištenje vode banje Šeher ima dugu tradiciju i nosi veliki potencijal u kontekstu zdravstvenog turizma i programa promocije zdravlja. Prvi tragovi o termalnim vodama na ovom području naziru se zapisima starih Rimljana, a u mnogim putopisima, koji datiraju iz 17. i 18. vijeka, pominju se i termalna kupatila izgrađena u neposrednoj blizini rijeke Vrbas u Banjaluci.

Banjalučko naselje Srpske Toplice (ranije Gornji Šeher, a prije toga Ilidža), u kojem se nalazi banjsko rekreativni centar, predstavlja najstariju gradsku četvrt poznatu po izvorištima termomineralne vode i kao stanište endemične paprati bajkovitog imena – „vilina vlas“.

Zbog specifičnosti ambijenta nastalog korištenjem termomineralnih voda, prostor u kojem je smješten objekat banjsko-rekreativnog centra je pod zaštitom i svrstan je u nacionalne spomenike BiH.

Reklama

Banjsko-rekreativni kompleks će u konačnici imati zatvoreni i otvoreni bazen, wellness, saune, slane sobe, prostor za masažu, hidromasažni prostori i sale za vježbe.
Završetak objekata i početak rada planiran za početak 2024. godine, navode iz Vlade RS.
N1

Nastavite čitati

U trendu