Saudijska Arabija traži konkretne projekte za investiranje u BiH

0

Sagovornici su se složili da su odnosi BiH i Saudijske Arabije izuzetno dobri, prijateljski i u uzlaznoj putanji.

“Dobre odnose prate i posjete na visokom i najvišem nivou, što je potvrđeno i prošlogodišnjom posjetom tada predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dragana Čovića toj kraljevini”, istakao je Izetbegović.

Zahvalio je na podršci koju je Kraljevina pružila BiH i informisao prisutne goste o donesenoj odluci Predsjedništva BiH o olakšavanju viznog režima za građane Saudijske Arabije, što su sagovornici ocijenili kao dalji doprinos intenzivnoj ekonomskoj, ali i svakoj drugoj saradnji.

Savjetnik Al-Khatib je zahvalio na dobrodošlici pohvalivši napore, poput spomenutog olakšavanja viznog režima, te posvećenost zvaničnika BiH ka stvaranju što boljih uslova za strana investiranja u bh. ekonomiju.

Sastanku je prisustvovao i zamjenik predsjednika Saudijskog fonda za razvoj Yousef bin Ibrahim Al-Bassam, a savjetnik Al-Khatib je istakao kako su od drugog po redu prestolonasljednika Kraljevine Saudijske Arabije i ministra odbrane, princa Mohammada bin Salman Al Sauda, koji rukovodi Fondom, dobili direktne instrukcije da se ova delegacija u Kraljevinu vrati s konkretnim investicionim projektima.

Zamjenik Al-Bassam se nada da će ova posjeta BiH biti osnov još bolje ekonomske saradnje dviju zemalja i da će na kraju rezultirati investicionim projektima, posebno u podršci izgradnje infrastrukture čime bi se otvorila mnoga radna mjesta, a Fond tako dao svoj doprinos u smanjenju nezaposlenosti, posebno među mladima, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Sastanku je u ime članova Predsjedništva BiH Mladena Ivanića i Dragana Čovića prisustvovale savjetnice Mira Pekić i Sanja Bazina.

 

Izvor: Fena