Connect with us

FINANSIJE

Šef Misije MMF-a: Dogovor postignut, slijede reforme i privatizacija

SARAJEVO, Šef Misije MMF-a u BiH Nadeem Ilahi izjavio je danas u Sarajevu da je, nakon dvije sedmice pregovora, postignut dogovor s predstavnicima bh. vlasti, koji još mora odobriti Odbor MMF-a.

Objavljeno

 

 

Naglasio je da je riječ o tzv. Proširenom aranžmanu u trajanju od 36 mjeseci i u ukupnom iznosu od 550 miliona evra, a koji podrazumijeva provođenje obimnih i značajnih mjera.

Ilahi je naveo da strukturne reforme čiji su provedbu dogovorili s bh. vlastima u naredne tri godine uključuju poboljšanje poslovnog okruženja, što uključuje unapređenje tržišta rada, novu rundu privatizacije i restruktuiranja državnih preduzeća, te smanjenje poreskog opterećenja rada.

Dodao je da reforme uključuju i postepenu fiskalnu konsolidaciju, postepeno smanjenje deficita i javnog duga u smislu unutar čega postoje elementi koji se odnose na bolju potrošnju vlade, smanjenje obima vlade i preusmjeravanje potrošnje s tekuće na kapitalna ulaganja.

Ilahi je rekao da posljednji elemenat reformi uključuje poboljšanje stabilnosti finansijskog sektora s naglaskom na očuvanje valutnog odbora i nezavisnost Centralne banke.

Takođe, istakao je da je dogovoreno da će biti uspostavljene strategije da bi osjetljivosti bankarskog sektora na vrijeme bile suzbijane, kao i modernizacija zakona o bankama u aspektima nadzora.

Ilahi je rekao da je ekonomska procjena koju je Misija izvršila, pokazala da je u BiH ostvaren određen ekonomski oporavak, te da očekuju da stopa rasta BDP-a i ove godine bude oko tri posto, dok je inflacija prilično niska.

Podcrtao je da očekuje da će Svjetska banka i Evropska unija nakon ovog dogovora pokrenuti svoje programe s bh.vlastima tako da bi kompletan paket podrške međunarodnih partnera trebao biti realiziran u budućnosti.

Premijer FBiH Fadil Novalić rekao je da u Federaciji slijedi nastavak privatizacije, restrukturisanja i boljeg upravljanja državnim poduzećima.

Najavio je i nastavak rigoroznog smanjenja javne potrošnje, te infrastrukturne radove koji značajno utiču na rast BDP-a.

Premijerka RS Željka Cvijanović navela je da novi aranžman treba biti podrška provođenju Reformske agende, te da Vlada RS smatra da su mjere koje su definisane dobre i svakako bi ih trebalo provesti, uz MMF-ov aranžman ili samostalno.

 

Izvor: Fena

Nastavite čitati

FINANSIJE

Prosječna plata u Republici Srpskoj u martu iznosila 1.258 KM

Objavljeno

 

Prosječna neto plata u Republici Srpskoj isplaćena u martu iznosila je 1.258 KM i veća je za dvije KM u odnosu na prosječnu neto platu isplaćenu u februaru, saopšteno je iz Saveza sindikata RS.

Najveća prosječna plata u Republici Srpskoj u martu isplaćena je u oblasti finansijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja 1.643 KM, a najniža u građevinarstvu 926 KM, navodi se u saopštenju.

Niske prosječne plate u martu primili su radnici zaposleni u oblasti saobraćaja i skladištenja 979 KM, te djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstvo i ugostiteljstvo 994 KM.

Sindikalna potrošačka korpa za mart iznosi 2.443 KM i prosječna plata je pokriva sa 51,48 odsto

U saopštenju se dodaje da sindikalna potrošačka korpa sadrži troškove za prehranu, stanovanje i komunalne usluge, tekuće održavanje domaćinstva, odjeću i obuću, higijenu i njegu zdravlja, prevoz, obrazovanje i kulturu.

Porodice u Republici Srpskoj su najviše novca trošile na prehranu 1.094 KM, za stanovanje i komunalne usluge 620 KM, prevoz 225 KM, tekuće održavanje domaćinstva 130 KM, dok je nabavka obuće i odjeće koštala 181 KM.

Nastavite čitati

FINANSIJE

Devizne rezerve na kraju oktobra manje za skoro 260 miliona KM

Objavljeno

 

Devizne rezerve Centralne banke BiH na kraju oktobra iznosile su 16,26 milijardi KM i manje su za 259,3 miliona KM u odnosu na prethodni mjesec ili 1,6 posto.
Devizne rezerve na godišnjem nivou veće su za 212,2 miliona KM ili 1,3 posto, objavila je Centralna banka. (više…)

Nastavite čitati

FINANSIJE

Centralna banka BiH donijela izmjenu Odluke o utvrđivanju i održavanju obaveznih rezervi

Objavljeno

 

Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) donijela je Odluku o izmjeni Odluke o utvrđivanju i održavanju obaveznih rezervi i utvrđivanju naknade na iznos rezerve, s ciljem usklađivanja sa politikom Evropske centralne banke (ECB) i ublažavanja uticaja rasta referentne kamatne stope ECB-a na poslovanje banaka u BiH. (više…)

Nastavite čitati

U trendu

© 2023 Privrednik. Sva prava zadržana. Developed by adsoft.