Connect with us

BIZLIFE

Sektor za edukaciju VTK BiH uspješno je započeo novi ciklus u okviru „FIATA škole špedicije“ (2)

„FIATA škola špedicije“ je program edukacije namijenjen profesionalcima iz oblasti špedicije, logistike, vanjske trgovine, transporta i generalno osobama koje u svom poslovanju imaju dodira ili žele da se bolje upoznaju sa skladištenjem, transportom, carinskim procedurama, logistikom, osiguranjem transporta, itd.

Objavljeno

 


U okviru škole, polaznici će imati priliku da se educiraju kroz ukupno 14 modula, u skladu sa standardima Međunarodnog saveza špediterskih udruženja – FIATA. Nakon odslušane edukacije, polaznicima će biti omogućeno polaganje kvalifikacijskog i finalnog ispita, a svi oni koji polože ispite ostvariti će pravo na izdavanje prestižne FIATA diplome.

Napomene radi, FIATA je Međunarodni savez špediterskih udruženja kojeg su 31.05.1926. godine u Beču osnovali međunarodni špediteri. Sjedište FIATA-e je u Švicarskoj, a ona danas obuhvata približno 40.000 špediterskih i logističkih preduzeća, te zapošljava oko 10 miliona špeditersko-logističkih stručnjaka u 150 država. Više informacija možete pronaći na internet stranici www.fiata.com

Više informacija u vezi sa ovim projektom možete dobiti pozivom na broj telefona 033/566-204 (kontakt osoba je gospodin Mirza Konjo – voditelj projekta; Sektor za edukaciju VTK BiH).

 

Izvor: Spoljnotrgovinska komora Bosne I Hercegovine

Nastavite čitati

BIZLIFE

Nepalcu je BiH obećana zemlja, većinu zarade šalje porodici

Objavljeno

 

Od

Ashok Tamang se prije godinu i po dana oprostio od supruge, 14-ogodišnje kćeri i tek rođenog sina, kako bi došao raditi kao građevinac u Bosni i Hercegovini.

U Sarajevo je stigao iz Nepala, države u podnožju najvišeg svjetskog planinskog masiva Himalaja.

Tamag je jedan od oko 5.000 stranih radnika u Bosni i Hercegovini, čiji broj se skoro udvostručio od 2020. godine, pokazuju podaci entitetskih zavoda za zapošljavanje- piše Buka.

Najviše ih je ove godine došlo iz Turske, Srbije, Bangladeša, Kuvajta i Hrvatske, pokazuju isti podaci.

Tamang kaže da je iz Katmandua, prijestolnice Nepala, došao da radi u sarajevskoj građevinskom poduzeću “Omega Group”, kako bi sebi i porodici osigurao bolji život.

On je, uz još jedanaest zemljaka iz Nepala, u BiH došao posredstvom nepalske agencije za posredovanje pri zapošljavanju. Trebalo mu je, kaže, više od tri mjeseca da prikupi sve potrebne dokumente, jer građanima Nepala nije lako dobiti vizu za evropske zemlje, piše Radio Slobodna Evropa.

Reklama

Dodaje kako je radio na gradilištima u Prijedoru i drugim gradovima, te da je zadovoljan uslovima rada i smještaja.

Uz platu od 1.800 maraka (oko 900 eura), Tamang ima plaćen smještaj i tri obroka dnevno. Stoga većinu zarade može poslati u Nepal, gdje mjesečne plate često iznose samo par stotina američkih dolara.

Nisam još išao kući. Planiramo u sljedećih šest mjeseci i nadam se da ću ih vidjeti što prije. Razgovaramo često putem interneta, jer mi jako nedostaju”, kaže Tamang, jedan od oko 80 građana Nepala zaposlenih u BiH.

Buka

Nastavite čitati

PRIVREDA

Konferencija “Forward” sutra u Banjaluci: Digitalne inovacije preduslov rasta

Objavljeno

 

Digitalne inovacije kao preduslov za privredni i društveni rast biće u fokusu ovogodišnje konferencije “Forward”, koja će sutra u Banjaluci okupiti eksperte iz Srpske i regiona s ciljem razmjene iskustava i dobrih praksi te njihove primjene u domaćim malim i srednjim preduzećima. (više…)

Nastavite čitati

LIČNE FINANSIJE

Svako veče uradite ovo: Najbolji savjeti za uštedu novca

Objavljeno

 

Kako uštedeti više novca je tema koja sve zanima, posebno poslije praznika i kad počnemo da razmišljamo o ljetovanju. (više…)

Nastavite čitati

U trendu