UNDP: Za 21 opštinu 6.600.000 evra za lokalni integrisani razvoj

0

U projektu učestvuju lokalne zajednice Banjaluka, Bijeljina, Čelinac, Doboj, Foča, Goražde, Gradiška, Modriča, Prijedor, Šamac, Konjic, Mostar, Maglaj, Novi Grad, Odžak, Orašje, Srebrenik, Tuzla, Vareš, Žepče i Živinice.

Šef kooperacija Delegacije EU u BiH Melvin Asin naveo je da je program dio inicijative EU programa za lokalni razvoj i zapošljavanje u iznosu od 19.000.000 evra, sa ciljem da se otvore nova radna mjesta i oporave područja pogođena poplavama iz 2014. godine.

Zamjenik rezidentnog predstavnika UNDP BiH Zahira Virani istakao je da je vrijednost programa „Lokalni integrisani razvoj“, koji implementira UNDP, to što nastoji unaprijediti životni standard za više od 100.000 ljudi u BiH.

Podrška će biti obezbijeđena putem podrške inkluzivnom i održivom socio-ekonomskom razvoju, osnaživanjem prakse dobrog upravljanja u strukturama lokalne vlasti, te razvojem lokalne infrastrukture i usluga, posebno u područjima pogođenim poplavama iz 2014. kao i lokalnim zajednicama sa velikim brojem izbjeglica i interno raseljenih lica.

Gradonačelnik Doboja Obren Petrović ističe da će bespovratna novčana sredstva biti iskorišćena za regionalni ekonomski razvoj, zapošljavanje, te osnaživanje lokalnih privrednika.

Petrović je najavio da će Gradska uprava sa po 3.000 KM podsticajnih sredstava po radniku stimulisati lokalne privrednike da obezbijede nova radna mjesta.

 

Izvor: Srna