Connect with us

PRAVO

10 feninga za izgradnju autoputeva i 5 feninga za puteve

BiH – Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u Bosni i Hercegovini.


Objavljeno

 


Ovim se osigurava dodatnih 10 feninga za izgradnju autoputeva i 5 feninga za izgradnju magistralnih i regionalnih puteva, a sredstva se uplaćuju na namjenske račune javnih preduzeća Autoceste i Ceste u BiH.

Ovim zakonima se omogućava aktiviranje već zaključenih kreditnih sporazuma sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD).

Navedeni zakoni su upućeni u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku. 

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH usvojio je u februaru prijedlog za povećanje akcize na naftu i naftne derivate, pivo i alkoholna pića i prirodne rakije. U martu je predloženo povećanje akcize i na bezalkoholna gazirana pića.

Predstavnici poslovnih asocijacija i privrednici su se usprotivili novim nametima upozorivši da bi bili pogubni za domaću privredu, ali njihov glas nije došao do ministara.

Predsjednik Privredne komore RS Borko Đurić je ocijenio da je ovo samo jedan u nizu nameta koji pogađaju privrednike, što ne ide u prilog tvrdnjama vlasti da žele da rasterete privredu i omoguće razvoj i napredak.

Reklama

To su opterećenja koja utiču na poslovanje svih. Stalno se priča o rasterećenju privrede, a svaki put na neki način uvode novo opterećenje. Jedno se priča, a drugo radi – rekao je Đurić.

On smatra da će novi nameti uz već previsoke postojeće vjerovatno natjerati dio privrednika u sivu zonu, što znači da neće plaćati ni obaveze državi.

To je sigurno veća šteta od koristi koja se želi dobiti uvođenjem akciza zaključio je Đurić.

Novi namet posebno će pogoditi prevoznike, koji su više puta apelovali na Savjet ministara BiH i Ministarstvo saobraćaja i veza RS da odbace prijedlog UIO.

– Prevoznici u BiH izdvajaju najviše novca za putarinu, ali nadležnim institucijama ni to nije bilo dovoljno, jer su budžeti prazni. Sumnjam i da će novac koji se slije od dodatne akcize biti upotrijebljen za unapređenje putne infrastrukture – kazao je predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport RS Nikola Grbić i dodao da će prevoznici o narednim koracima odlučiti nakon sastanka koji bi mogao biti održan tokom vikenda.

Poslije zelenog svjetla Savjeta ministara podržane izmjene zakona će biti dostavljene Parlamentu BiH na razmatranje po hitnoj proceduri.

Reklama

izvor: Akta.ba; Glas Srpske

Nastavite čitati

PRIVREDA

I radnici i poslodavci sve češće traže zaštitu svojih prava

Objavljeno

 

U posljednje tri godine radnici i poslodavci u Republici Srpskoj više od 1.200 puta našli su se oči u oči u cilju zaštite radnih prava, a najčešći razlozi zbog kojih zaposleni traže reakciju nadležnih jesu nepoštovanje platnih obaveza. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

Zeleno svjetlo za ukidanje akciza na gorivo

Objavljeno

 

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas u Sarajevu da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim je na pola godine predviđeno ukidanje akciza na naftne derivate, usaglašen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

“Buk Bijelu” zakočili i stručni termini

Objavljeno

 

Buk Bijela

Sud BiH nije presudio da je nelegalna Zajednička komisija za koncesije koja je formirana kako bi došli do rješenja u predmetu koji se tiče izgradnje hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini kod Foče, ali su velike šanse da će blokade biti nastavljene, tvrdi za “Glas Srpske” predsjedavajući tog radnog tijela Milomir Amović. (više…)

Nastavite čitati

U trendu