Connect with us

PRAVO

“Buk Bijelu” zakočili i stručni termini

Objavljeno

 


Buk Bijela

Sud BiH nije presudio da je nelegalna Zajednička komisija za koncesije koja je formirana kako bi došli do rješenja u predmetu koji se tiče izgradnje hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini kod Foče, ali su velike šanse da će blokade biti nastavljene, tvrdi za “Glas Srpske” predsjedavajući tog radnog tijela Milomir Amović.

Pojedini mediji prenijeli su juče da je Sud BiH donio presudu da Komisija za koncesije BiH u ovom sastavu ne može odlučivati o izgradnji tri HE na Drini, a Amović tvrdi da je sudska odluka pogrešno protumačena. Naime, Mensur Šehagić, kao član Komisije za koncesije BiH iz reda bošnjačkog naroda s područja Srpske pokrenuo je prošle godine upravni spor zbog rješenja o imenovanju u Zajedničku komisiju, sastavljenu od članova iz komisije Republike Srpske i one s nivoa BiH, Sud je uvažio tužbu i poništio osporeni akt od 20. septembra 2021. godine, a predmet je vratio tuženom, odnosno Komisiji za koncesije na ponovno odlučivanje.

– Sud nije presudio da je Zajednička komisija za koncesije nelegalna već se samo bavio proceduralnim pitanjima u vezi s prigovorom koji je podnio član Mensur Šehagić i pravne terminologije. Šehagić je uložio prigovor na rješenje o imenovanju u Zajedničku komisiju. I naša služba je napravila propust u pravnoj terminologiji, da tako kažem. Tamo su stavili da se to rješenje odbacuje, a pravnici kažu da treba to rješenje da se odbije. Sud je praktično poništio to rješenje o odbacivanju prigovora na rješenje o imenovanju komisije – rekao je Amović.

Pravnoj službi je, kako je rekao, dao zadatak da pripreme sljedeće korake jer se sudije uglavnom nisu, dodaje, bavile suštinom žalbe da je komisija nelegalna, da nema nacionalni sastav, nego proceduralnim pitanjem da li je taj prigovor odbačen ili odbijen. Ipak, ne krije da se može očekivati kako će nakon što komisija napravi novo rješenje, Šehagić uložiti žalbu, a sve bi moglo ponovo doći na sud jer nemaju koga drugoga da imenuju.

Iako prema zakonu treba da ima sedam članova, Komisija za koncesije na nivou BiH trenutno broji četiri člana, jer su ostalima mandati isticali od 2008. do 2015, a i četvorici koja su ostala mandati su, takođe, istekli. Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH poništilo je ranije raspisani konkurs za izbor i imenovanje sedam članova komisije, jer nije primljena nijedna prijava iz Brčko distrikta.

Prva odluka Ustavnog suda BiH o “Buk Bijeloj” donesena je lani u julu, kada su odlučivali o zahtjevu 24 člana Predstavničkog doma Parlamenta BiH za rješavanje spora između BiH i Republike Srpske u vezi s projektom, a koji su tražili zabranu gradnje jer smatraju da koncesiju može dati samo BiH. Sudije su naložile formiranje Zajedničke komisije, ali zbog problema i opstrukcija, u roku od tri mjeseca nisu došli do rješenja, te je ovo pitanje ponovo krajem prošle godine došlo u ruke pravosuđa. Sudije su uvažile zahtjev i dale Zajedničkoj komisiji još šest mjeseci za rješavanje spora, a istovremeno su od Suda BiH zatražili da riješi spor koji je pokrenuo Šehagić. Posljednji stav Ustavnog suda objelodanjen je početkom decembra 2021. godine kada su odgodili odlučivanje o privremenoj mjeri do januara ove godine, ali još nije održana plenarna sjednica. Jedan od razloga za to jeste, kako su to nedavno naveli, pandemija virusa korona jer na zasjedanju te vrste mora prisustvovati svih devet sudija – šest domaćih i troje stranaca.

Reklama

Stavovi

Kamen temeljac za HE “Buk Bijela” položili su premijeri Srpske i Srbije u maju prošle godine. Stav zvaničnika iz reda srpskog naroda jeste da je projekat važan ne samo za Srpsku i Srbiju, već za cijelu BiH te da zbog toga osim političkih ne vide nijedan drugi razlog za blokade, imajući u vidu da su određeni radovi na terenu u toku.

Glas Srpske

PRIVREDA

I radnici i poslodavci sve češće traže zaštitu svojih prava

Objavljeno

 

U posljednje tri godine radnici i poslodavci u Republici Srpskoj više od 1.200 puta našli su se oči u oči u cilju zaštite radnih prava, a najčešći razlozi zbog kojih zaposleni traže reakciju nadležnih jesu nepoštovanje platnih obaveza. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

Zeleno svjetlo za ukidanje akciza na gorivo

Objavljeno

 

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas u Sarajevu da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim je na pola godine predviđeno ukidanje akciza na naftne derivate, usaglašen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom. (više…)

Nastavite čitati

PRIVREDA

Fiskalizacijom do čistih računa u prometu

Objavljeno

 

Novi Zakon o fiskalizaciji u Republici Srpskoj, koji je usvojen u četvrtak u Narodnoj skupštini RS, donijeće mnogobrojne olakšice za poslovnu zajednicu u Republici Srpskoj koja neće imati nikakvih dodatnih izdvajanja, ističu sagovornici „Nezavisnih“. (više…)

Nastavite čitati

U trendu