Connect with us

FINANSIJE

Cijene kafe porasle četvrti mjesec uzastopno

SVIJET – Cijene kafe porasle su u maju na međunarodnim tržištima 1,7 odsto, što je njihov četvrti uzastopni mjesec rasta, navodi se u izveštaju Međunarodne organizacije za kafu (ICO).

Objavljeno

 

Kako se navodi u izveštaju, kompozitni indikator je mjesec počeo relativno snažno, sa prosječnim rastom cijene sa 115,68 US centi po funti (lb = 0,45 KG) na početku mjeseca, na 126,47 US centi/lb do polovine maja. Međutim do kraja mjeseca većina dobitaka je izbrisana i cijene su pale na 118,14 US centa po funti.

Ipak, prosječna mjesečna cijena od 119,91 centi je za 1,7 odsto viša u odnosu na prethodni mjesec i najviša u 2016. godini, ali je nešto niža u poređenju sa istim periodom prošle godine.

Posmatrano po grupama, cijena kafe sorte robusta porasla je u prosjeku 4,7 odsto, na 89,93 centa, dostigavši najviši nivo u 9 mjeseci.

Sve tri grupe sorte arabika zabilježile su ukupni prosječni rast od 1 odsto. Kao rezultat toga, razlika između fjučersa u Njujorku i Londonu sužena je na 5,1 odsto, najniži nivo u šest mjeseci, kaže se u izveštaju.

Cjene nastavile rasti i u junu
U prvih deset dana ovog mjeseca cijene kafe zabilježile su snažan rast dosegavši u jednom trenutku , u prosjeku, 130,20 centi.  Međutim , rast američkog dolara u posljednja tri dana protekle sedmice spustili su prosječnu cijenu u petak na 127,17 US centi.

Jači dolar čini kafu, kao i sve druge robe koja se obračunavaju u dolarima, skupljom za kupce u drugim valutama i smanjuje potražnju.

Izvor: Gdeinvestirati

Nastavite čitati

FINANSIJE

Prosječna plata u Republici Srpskoj u martu iznosila 1.258 KM

Objavljeno

 

Prosječna neto plata u Republici Srpskoj isplaćena u martu iznosila je 1.258 KM i veća je za dvije KM u odnosu na prosječnu neto platu isplaćenu u februaru, saopšteno je iz Saveza sindikata RS.

Najveća prosječna plata u Republici Srpskoj u martu isplaćena je u oblasti finansijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja 1.643 KM, a najniža u građevinarstvu 926 KM, navodi se u saopštenju.

Niske prosječne plate u martu primili su radnici zaposleni u oblasti saobraćaja i skladištenja 979 KM, te djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstvo i ugostiteljstvo 994 KM.

Sindikalna potrošačka korpa za mart iznosi 2.443 KM i prosječna plata je pokriva sa 51,48 odsto

U saopštenju se dodaje da sindikalna potrošačka korpa sadrži troškove za prehranu, stanovanje i komunalne usluge, tekuće održavanje domaćinstva, odjeću i obuću, higijenu i njegu zdravlja, prevoz, obrazovanje i kulturu.

Porodice u Republici Srpskoj su najviše novca trošile na prehranu 1.094 KM, za stanovanje i komunalne usluge 620 KM, prevoz 225 KM, tekuće održavanje domaćinstva 130 KM, dok je nabavka obuće i odjeće koštala 181 KM.

Nastavite čitati

FINANSIJE

Devizne rezerve na kraju oktobra manje za skoro 260 miliona KM

Objavljeno

 

Devizne rezerve Centralne banke BiH na kraju oktobra iznosile su 16,26 milijardi KM i manje su za 259,3 miliona KM u odnosu na prethodni mjesec ili 1,6 posto.
Devizne rezerve na godišnjem nivou veće su za 212,2 miliona KM ili 1,3 posto, objavila je Centralna banka. (više…)

Nastavite čitati

FINANSIJE

Centralna banka BiH donijela izmjenu Odluke o utvrđivanju i održavanju obaveznih rezervi

Objavljeno

 

Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) donijela je Odluku o izmjeni Odluke o utvrđivanju i održavanju obaveznih rezervi i utvrđivanju naknade na iznos rezerve, s ciljem usklađivanja sa politikom Evropske centralne banke (ECB) i ublažavanja uticaja rasta referentne kamatne stope ECB-a na poslovanje banaka u BiH. (više…)

Nastavite čitati

U trendu

© 2023 Privrednik. Sva prava zadržana. Developed by adsoft.