Cijene kafe porasle četvrti mjesec uzastopno

0

Kako se navodi u izveštaju, kompozitni indikator je mjesec počeo relativno snažno, sa prosječnim rastom cijene sa 115,68 US centi po funti (lb = 0,45 KG) na početku mjeseca, na 126,47 US centi/lb do polovine maja. Međutim do kraja mjeseca većina dobitaka je izbrisana i cijene su pale na 118,14 US centa po funti.

Ipak, prosječna mjesečna cijena od 119,91 centi je za 1,7 odsto viša u odnosu na prethodni mjesec i najviša u 2016. godini, ali je nešto niža u poređenju sa istim periodom prošle godine.

Posmatrano po grupama, cijena kafe sorte robusta porasla je u prosjeku 4,7 odsto, na 89,93 centa, dostigavši najviši nivo u 9 mjeseci.

Sve tri grupe sorte arabika zabilježile su ukupni prosječni rast od 1 odsto. Kao rezultat toga, razlika između fjučersa u Njujorku i Londonu sužena je na 5,1 odsto, najniži nivo u šest mjeseci, kaže se u izveštaju.

Cjene nastavile rasti i u junu
U prvih deset dana ovog mjeseca cijene kafe zabilježile su snažan rast dosegavši u jednom trenutku , u prosjeku, 130,20 centi.  Međutim , rast američkog dolara u posljednja tri dana protekle sedmice spustili su prosječnu cijenu u petak na 127,17 US centi.

Jači dolar čini kafu, kao i sve druge robe koja se obračunavaju u dolarima, skupljom za kupce u drugim valutama i smanjuje potražnju.

Izvor: Gdeinvestirati