Cijene poljoprivrednih proizvoda u padu

0

 

Prodajne cijene biljnih proizvoda u ovom periodu manje su za 3,4 odsto, stočarskih proizvoda za 8,3 odsto, a proizvoda od stoke za 7,1 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Nabavna cijena sredstava koja se koriste u poljoprivrednoj proizvodnji u prvom tromjesječju ove godine veća je za 0,1 odsto nego u istom periodu prošle godine.

Nabavna cijena sredstava za tekuću potrošnju u poljoprivredi viša je za 0,1 odsto, a cijena sredstava za investicije u poljoprivredi za 0,2 odsto nego u istom periodu prošle godine.

Agroekonomista Stefan Markičević rekao je Srni da se pad prodajnih cijena u poljoprivredi dešava u okviru deflacije i pada potrošačkih cijena u Srpskoj u prvom tromjesečju, što u ovom momentu nije u korist privrede, pa samim tim i poljoprivrede.

On kaže da je veći pad prodajnih cijena, naročito kod stočarskih proizvoda, između ostalog, posljedica slabe zaštite domaćeg tržišta od uvoza, koji je prekomjeran sa velikim količinama poljoprivrednih proizvoda uvezenih iz zemalja koje daju velike podsticije i razne benefite svojim poljoprivrednicima, posebno izvoznicima, da bi ojačali i zauzeli što bolje pozicije na tržištima u inostranstvu.

„S druge strane, svjedoci smo kako se na međunarodnom nivou sužava manevarski prostor BiH, a samim tim i Srpske. Uzmimo samo kao primjer zahtjeve EU da Hrvatska u BiH ima potpuno slobodan uvoz, a izvoznici iz BiH u Hrvatsku se moraju pridržavati visokih evropskih standarda“, naveo je Markičević.

On je kao razlog pada cijena naveo i opštu situaciju u agraru Republike Srpske.

Markičević je za povećanje cijena nabavnih sredstava koja se koriste u poljoprivredi rekao da je to uglavnom uslovljeno cijenom uvoznih komponenti inputa koji se koriste u proizvodnji, kao i uslovima na finansijskom tržištu za obezbjeđenje investicionih sredstava.

Izvor: Srna