EU i Švajcarska ulažu 250.000 evra za zaštitu od poplava u Novom Pazaru

0

Sredstva će biti iskorišćena za izgradnju pet novih mini brana, pošumljavanje 50 ha zemlje i izvođenje bio-tehničkih radova.

„Očekujemo da će radovi, koji treba da počnu tokom avgusta, biti završeni do kraja godine. Ovim projektom će se dodatno unaprijediti zaštita građana i građanki Novog Pazara i njihove imovine od poplava“, rekao je Benedikt koji je tokom drugog dana posjete jugozapadnoj Srbiji zajedno sa 16 zamjenika i zamjenica ambasadora evropskih zemalja obišao branu na Izbičkoj rijeci. Brana je jedna od devet izgrađenih na slivu rijeke Raške sredstvima Evropske unije i Vlade Švajcarske preko prethodnog razvojnog programa EU PROGRESa, koje su spasile Novi Pazar od poplava 2014. godine.

Delegacija predvođena Beneditkom posjetila je i Školu za dizajn tekstila i kože u Novom Pazaru koja je zahvaljujući finansijskoj podršci Evropske unije i Vlade Švajcarske preko prethodng programa EU PROGRES, dobila savremene mašine za šivenje, krojenje i druga učila. Na taj način je unapređena redovna nastava za đake, ali je omogućeno i dodatno obrazovanje i obuka za odrasle, kako bi kao kvalifikovana radna snaga lakše našli posao u industriji tekstila, obuće i odjeće, u Novom Pazaru, Raškoj, Sjenici i Tutinu.

Sa sastanka delegacije sa novoizabranim gradonačelnikom Novog Pazara, Nihatom Biševcem, poručeno je da će Evropska unija nastaviti da podržava razvoj grada i čitavog područja kao što je činila i tokom prethodne decenije kada su EU i Vlada Švajcarske u partnerstvu sa Vladom Srbije podržale preko 70 projekata u vrijednosti od blizu 3,5 miliona evra.

Prilikom ovih susreta Oskar Benedikt je istakao da su predstavnici Delegacije EU i ambasada zemalja članica u posjeti jugozapadnoj Srbiji kako bi bolje sagledali trenutna politička i društveno- ekonomska dešavanja.

On je dodao da će EU sa novom Vladom Srbije razgovarati o planovima razvoja lokalnih samouprava i nastaviti da pruža podršku u ekonomskom razvoju ovog kraja.

Izvor: Nova ekonomija