Solar Impulse 2 poletio iz New Yorka za Sevillu

0

Avion Solar Impulse 2, koji leti na Sunčevu energiju, poletio je danas iz New Yorka za Sevillu u Španiji, krenuvši na opasni prelet Atlantika koji bi trebao trajati četiri dana što je ujedno i najduža etapa na njegovom putu.

New York je bio kraj američkog dijela leta na putu oko svijeta koji je počeo prije više od godinu dana polijetanjem iz Abu Dabija.

Projekt promocije tehnologije koja se oslanja na čistu energiju finansiraju švicarski piloti Bertrand Piccard i Andre Borschberg, koji se izmjenjuju u upravljanju avionom i nadaju da će završiti put tamo gdje su ga i započeli  – u Abu Dabiju.

Na ovoj etapi avionom upravlja Piccard. „Evo me samog četiri dana iznad Atlantika bez kapi kerozina“, stavio je na Tweeter prije polijetanja s newyorkškog aerodroma JFK. Solar Impulse 2 put je dosad odveo preko Indije, Mijanmara, Kine, Japana i SAD-a.

Avion SI2, koji leti uz pomoć Sunčeve energije iz 17 hiljada solarnih ćelija pričvršćenih na krilima dužine 72 metra (gotovo jednako dugim kao ona na Airbusu A380),  ukupno će preletjeti 35 hiljada kilometara.

Prosječna brzina leta je između 50 i 100 kilometara na sat, a prosječna visina na kojoj lete 8.500 metara.

 

Izvor: Poslovni.hr