Limun iz Lijevča ide kao alva

0

Popovići, koji su prestali da se bave povrtarstvom, koje je najzastupljenije u Lijevče polju, okrenuli su se uzgoju limuna, mandarine, klementine, grejpfruta, narandže i drugog južnog voća, a kako kažu, osim lokalnih kupaca, najviše svojih sadnica prodaju u Hercegovinu.

– Ovo je za mene velika ljubav, prvu sadnicu limuna sam kupio za 25 maraka, a onda sam sebi rekao idem ja to zakalemiti. Kako se većina kalema primala, ubrzo sam imao više od 2.000 sadnica limuna – priča Mile Popović, dodajući da je njegov limun jako dobrog roda i kvaliteta, a zna težiti i do 600 grama.

– Cilj mi je bio da dokažem da u našim klimatskim uslovima, koji se stalno mijenjaju, sa sve višim temperaturama, može da se uzgaja južno voće. Do sada nismo vjerovali da ovdje mogu rađati i smokve, a sada ih ima u mom plasteniku – priča Popović.

Kaže da briga o južnom voću nije nimalo lagana, ali da se trud na kraju isplati.

– Težak je to posao, ali ga ja volim. U rasadniku sam tokom cijele godine. Ipak, najveće obaveze su tokom jeseni i zime, jer moramo ložiti vatru kako se temperatura u plastenicima ne bi niti jednog trenutka spustila ispod nule – poručuje Popović, koji dodaje da supruga i on sami rade, dok tokom sezone angažuje radnike za dnevnicu.

– Svake sezone zaposlimo pet-šest radnika, koji nam pomažu, jer je ovo velik posao. Za sezonu, koja traje četiri-pet mjeseci, radnik kod nas može da zaradi oko 1.000 maraka mjesečno – pohvalio se Popović.

Klima i tržište

Popović kaže da je tržište za južno voće u RS zagarantovano. Proizvodnji u korist ide i povoljna klima bez ekstremno niskih temperatura, zbog čega se ovaj posao, kako kaže, isplati.

Cijene

– 15 KM košta sadnica limuna na imanju Popovića

– 100 KM valja platiti za veću sadnicu limuna ili narandže sa više plodova

 

Izvor: Glas Srpske