Connect with us

PRAVO

Poslodavaci bi prepoloviti topli obrok i smanjili naknade

BANJALUKA – Unija udruženja poslodavaca RS predložila je smanjenje naknade za prekovremeni i rad noću i praznicima, a da topli obrok bude prepolovljen.

Objavljeno

 


Poslodavci su te prijedloge uputili Ekonomsko-socijalnom savjetu RS poslije nekoliko rundi pregovora o novom opštem kolektivnom ugovoru o čijim rješenjima i dalje postoje ozbiljne nesuglasice. Unija udruženja poslodavaca navela je da nije postignut značajan napredak u usaglašavanju odredaba opšteg kolektivnog ugovora i da su zbog toga predložili njegove pojedine odredbe.

Poslodavci su naveli da bi uvećanje plate za prekovremeni rad trebalo da iznosi 20 odsto, uvećanje za rad noću 30 odsto, a praznikom i ostalim danima kojima se ne radi 45 procenata. Prema kolektivnom ugovoru koji je na snazi uvećanje plate za prekovremeni rad iznosi 30 odsto, za rad noću 35 odsto, a praznikom 50 odsto.

Topli obrok prema važećem rješenju iznosi 185 maraka, a poslodavci su predložili da bude smanjen na 99 KM za puni fond radnih sati, odnosno dana. Poslodavci su predložili i da naknada troškova za dolazak i odlazak s posla treba da bude u visini cijene mjesečne karte u javnom prevozu.

– Dnevnicu za službena putovanja u Srpskoj, FBiH i inostranstvu treba da odredi Vlada RS posebnim aktom. Pored toga, otpremnina prilikom odlaska u penziju treba da iznosi tri prosječne neto plate radnika – navedeno je u dopisu poslodavaca.

Poslodavci su predložili i da radniku u slučaju smrti člana porodice bude isplaćena pomoć u iznosu jednakom posljednjoj prosječnoj isplaćenoj neto plati.

Predsjednik Saveza sindikata RS Ranka Mišić rekla je da poslodavci svojim zahtjevima Ekonomsko-socijalnom savjetu prekidaju pregovaranje o usaglašavanju i donošenju opšteg kolektivnog ugovora.

Reklama

– To je za nas iznenađenje jer ni na jednom sastanku u proteklih skoro mjesec niko nije rekao da će prekinuti pregovore – navela je Mišićeva.

Ona je naglasila da su poslodavci u svojim prijedlozima drastično umanjili prava radnika u odnosu na ona koja trenutno imaju.

– Mi očekujemo od Vlade RS da bude odgovorna i da ne prihvati zahtjeve poslodavaca jer to bi pogoršalo ionako težak položaj radničke klase – navela je Mišićeva.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Dragutin Škrebić rekao je da su opredijeljeni za nastavak pregovora i poslije upućivanja svog prijedloga Ekonomsko-socijalnom savjetu.

– Mi sarađujemo sa svima iz Saveza sindikata samo izgleda ne sa predsjednicom Mišić –rekao je Škrebić.

On je kazao da će neka prava radnika Zakonom o radu i novim kolektivnim ugovorom biti povećana, a neka umanjena.

Reklama

– Radnicima treba dati prava, a oduzeti ih neradnicima. Sva suština je u tome – rekao je Škrebić.

Vlada RS produžila je u dva navrata važenje opšteg kolektivnog ugovora – krajem aprila i maja na period od mjesec. Ti potezi bili su iznuđeni jer poslije usvajanja novog Zakona o radu u predviđenim rokovima nije donesen novi kolektivni ugovor.

Savanović: Nastavljamo pregovore

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović rekao je da će danas biti održana sjednica Ekonomsko-socijalnog savjeta.

– Pokušaćemo da organizujemo sastanak sa socijalnim partnerima prije sjednice Ekonomsko-socijalnog savjeta. Na sjednici će biti razmatrani zahtjevi poslodavaca, ali i Vlade – naveo je Savanović.

Prijedlog poslodavaca:

Reklama

Prekovremeni rad 20%

Rad noću 30%

Rad praznikom 45%

Topli obrok 99 KM

Važeći kolektivni ugovor:

Prekovremeni rad 30%

Reklama

Rad noću 35%

Rad praznikom  50%

Topli obrok 185 KM

 

Izvor: Glas Srpske

Reklama
Nastavite čitati

PRIVREDA

I radnici i poslodavci sve češće traže zaštitu svojih prava

Objavljeno

 

U posljednje tri godine radnici i poslodavci u Republici Srpskoj više od 1.200 puta našli su se oči u oči u cilju zaštite radnih prava, a najčešći razlozi zbog kojih zaposleni traže reakciju nadležnih jesu nepoštovanje platnih obaveza. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

Zeleno svjetlo za ukidanje akciza na gorivo

Objavljeno

 

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas u Sarajevu da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim je na pola godine predviđeno ukidanje akciza na naftne derivate, usaglašen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

“Buk Bijelu” zakočili i stručni termini

Objavljeno

 

Buk Bijela

Sud BiH nije presudio da je nelegalna Zajednička komisija za koncesije koja je formirana kako bi došli do rješenja u predmetu koji se tiče izgradnje hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini kod Foče, ali su velike šanse da će blokade biti nastavljene, tvrdi za “Glas Srpske” predsjedavajući tog radnog tijela Milomir Amović. (više…)

Nastavite čitati

U trendu