Proizvođači malina traže cijenu od 2,30 evra

0

Predsjednik asocijacije Dobrivoje Radović rekao je da je nastao problem u Moravičko – zlatiborskom okrugu i Mačvansko – kolubarskom, jer je cijena ovog voća 150 dinara.

Rod crvenog zlata je uamnjen od 30 do 40 odsto, rekao je Radović za Glas zapadne Srbije.

Prema njegovim riječima, resornim ministarstvima će se uputiti hitan poziv za sastanak zbog toga što je akontna cijena od 150 dinara neprihvatljiva na osnovu kalkulacija i cijene koštanja samog kilograma maline.

“Ako pogledate hemiju, repromaterijal, u odnosu na prošlogodišnji rod, cijene su za ovu godinu uvećane od 25 do 60 odsto, kao i radna snaga. Kada vidimo tu akontnu cijenu koju su oni iznjeli i objavili u Mačvansko – kolubarskom okrugu na 150 dinara, tu nema priče nema uklapanja”, naglasio je Radović.

Ukoliko sastanak ne bude održan, Radović kaže da će tražiti da premijer što hitnije primi proizvođače malina, jer se oni, kako navodi, time ne bave iz hobija, već je to egzistencija za glavni život.

“Dolazim iz Ivanjice, gdje smo bili oštećeni usljed vremenskih nepogoda, imali smo toplu zimu, kišni period koji je uticao na 30 odsto smanjenja plodova, veliko izmrzavanje od padavina koji je negdje Ivanjicu zahvatilo 40-50 odsto. Dok su drugi krajevi koji pripadaju udruženju obuhvaćeni od 20 do 30 odsto. Najveći problem koji je zahvatio proizvođače je sušenje kompletne biljke, što je problem i za sljedeću godinu”, zaključio je Radović.

Izvor:Tanjug