Connect with us

TEHNOLOGIJA

Viber donosi novu verziju aplikacije za Windows 10

SVIJET – Viber, jedna od vodećih globalnih aplikacija za razmenu poruka sa preko 754 miliona jedinstvenih korisnika širom sveta, danas predstavlja najnoviju verziju svoje aplikacije za Windows 10.

Objavljeno

 


Izvor:

Ova značajna tržišna novina predstavlja rezultat bliske saradnje između Microsofta i Vibera u proteklom periodu, nastala na osnovu prijedloga da Viber bude jedna od prvih aplikacija na svijetu kojoj je ponuđeno da razvije svoju novu verziju za posljednje izdanje Windowsa.

Izazov na koji je Viber odgovorio u toku ovog procesa – postavši prva aplikacija za razmjenu poruka koja je razvila svoju do sada najpristupačniju verziju za mobilne telefone, tablete i PC računare – podstaknut je činjenicom da su korisnici Windowsa ujedno i među najviše privrženim i najzadovoljnijim korisnicima Vibera na svijetu. Nova verzija Viber aplikacije za Windows 10 rezultat je svojevrsnog podviga koji je nastao kroz blisku saradnju timova programera u Redmondu i Tel Avivu, poduzevši sijaset zahtjevnih razvojnih zadataka bukvalno od početka – da bi cilj njihovog zajedničnog rada napokon bio ostvaren.

Neke od najuzbudljvijih novih funkcija koje su od sada dostupne na Viberu za Windows 10 – prethodno van opcija na verzijama za Windows 8 i Windows Phone 8 – sadrže Javne četove, zaštitnu enkripciju sa-kraja-na-kraj i integraciju People aplikacije.

Konačni proizvod sadrži sve najvažnije odlike Vibera, najvišeg nivoa funkcionalnosti, podesan za momentalno korišćenje na bilo kom uređaju koji radi na bazi Windows 10 operativnog sistema.

Reklama

Od danas, Viber ponosno predstavlja novu verziju svoje aplikacije za Windows 10 platformu, u kojoj će uživati milioni korisnika širom svijeta!

– Saznajte više o novoj verziji Vibera za Windows 10 na ovoj adresi.
– Želite da preuzmete aplikaciju što prije? Učinite to preko Windows App Store-a. 
– Da biste se detaljno upoznali sa novom verzijom Viber aplikacije za Windows 10 i pročitali šta o cijelom toku projekta misli menadžment i tim programera kompanije Viber, pođite na Viberov blog post na sljedećem linku.
– Za folder koji sadrži prikaze ekrana i dodatne vizualije o Viberu za Windows 10, pođite na ovu adresu.

Izvor: Viber

Reklama
Nastavite čitati

TEHNOLOGIJA

Izvoz IT sektora BiH premašio pola milijarde KM

Objavljeno

 

Od

Jedna od rijetkih djelatnosti u kojima BiH ostvaruje suficit u razmjeni sa svijetom je IT (informacione tehnologije) sektor, o čemu svjedoče podaci prema kojima je vrijednost izvoza kompjuterskih usluga lani premašila pola milijarde maraka, dok su u istom periodu strani stručnjaci domaćem tržištu prodali tek oko 51 milion KM svojih pametnih rješenja.

Centralna banka BiH u okviru procjena platnog bilansa na osnovu raspoloživih izvornih podataka vrši procjene uvoza i izvoza usluga i njihovih podkomponenti, između ostalog, i za telekomunikacijske, kompjuterske i informacijske usluge.

„Vrijednost izvoza kompjuterskih usluga u 2022. godini iznosila je 544,54 miliona KM, a u 2021. 396,67 miliona maraka. Kada je riječ o uvozu, BiH je lani uvezla kompjuterskih usluga u vrijednosti od 51,07 miliona maraka, a u 2021. 47,84 miliona KM“, istakli su u Centralnoj banci BiH i naglasili da ne raspolažu podacima o kojoj specifičnoj vrsti usluga se radi.

U Ministarstvu za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS kažu da je, kada je u pitanju izvoz, IT sektor najbrže rastuća industrija u Srpskoj.

Reklama

„Najbrža stopa rasta izvoza je upravo u oblasti IT usluga iako vrijednost izvoza u toj grani nije najviša jer drugi sektori ostvaruju veće vrijednosti izvoza. Nažalost, IT sektor je nedovoljno razvijen u Srpskoj i BiH, ali postoji značajan potencijal razvoja te industrije na ukupni privredni rast. Istraživanja pokazuju da rast izdvajanja za IT industriju dovodi do rasta BDP-a od dva odsto“, rekao je pomoćnik ministra za informaciono društvo Denis Turkanović i dodao da dalji razvoj IT sektora zahtijeva i veća ulaganja u ljudske potencijale.

Da je manjak stručnog kadra prepreka za ozbiljniji razvoj IT sektora u Srpskoj i BiH, smatra i suvlasnik i tehnički direktor banjalučke kompanije “East Code” Saša Matić.

Već sada našem tržištu nedostaje kvalitetnih, stručnih radnika, a plate senior programera idu i do pet, šest hiljada maraka. Ima dosta priučenih radnika i ko ima afiniteta, za godinu može postati solidan u ovom poslu, s tim da tehnologije toliko brzo napreduju i da, ako se dodatno ne usavršavaju i ne uče samostalno, ne mogu mnogo postići“, kazuje Matić i dodaje da su odlično poznavanje engleskog jezika i vješt rad na kompjuteru osnovne kvalifikacije koje moraju imati IT stručnjaci.

Prema podacima APIF-a, lani su u Srpskoj novoosnovana 53 poslovna subjekta u oblasti računarskog programiranja, a godinu ranije njih 38. Glas Srpske

Reklama
Nastavite čitati

TEHNOLOGIJA

Zaboravili ste lozinku svog Android telefona? Evo rješenja

Objavljeno

 

Ako ste zaboravili lozinku za ulazak u svoj pametni telefon, nije sve izgubljeno. Postoji način da ga otključate. (više…)

Nastavite čitati

PRIVREDA

Industrija 4.0 pušta korijene i u BiH

Objavljeno

 

Industrija 4.0, koja je zaživjela u razvijenim zemljama, počela je svoje korijene da pušta i u BiH, a već postoji zainteresovanost domaćih kompanija za digitalizaciju i ulaganje u nove tehnologije. (više…)

Nastavite čitati

U trendu