Connect with us

PRAVO

Vlada FBiH danas nastavlja pregovore o kolektivnim ugovorima

SARAJEVO – Pregovarački tim Vlade Federacije BiH danas nastavlja pregovore o granskim kolektivnim ugovorima za oblasti državne službe i zdravstva.

Objavljeno

 


 

Budući da se za oblasti djelatnosti državnih službenika i namještenika radi o podijeljenoj nadležnosti Vlade FBiH i županija, federalni pregovarački tim, osim predstavnika nekoliko federalnih ministarstava, čine i ovlašteni predstavnici županija.

Federalni ministar pravde Mato Jozić ranije je naglasio da se nada najboljim rješenjima za državne službenike i namještenike uz poštivanje Zakona o radu FBiH.

Uspješnim je ocijenio razgovore koje je Vlada u proteklih 12 mjeseci vodila sa Samostalnim sindikatom državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH.

Članovi Sindikata, predvođeni predsjednikom Salihom Kruščicom, očekuju da će se njihova prava i ono što slijedi iz zakona i propisa sigurno zaštititi i imati uspješne pregovore.

Vlada FBiH i njena nadležna ministarstva imaju ulogu koordinatora u procesu pregovaranja o Kolektivnom ugovoru o pravima i obvezama poslodavaca i uposlenika u oblasti zdravstva na teritoriji Federacije BiH, jer je to područje djelatnosti uglavnom u nadležnost kantona.

Reklama

Uz koordinaciju Pregovaračkog tima Vlade FBiH i nadležnog federalnog ministarstva u pregovorima učestvuju ovlašteni predstavnici vlada kantona i reprezentativnog Nezavisnog strukovnog sindikata djelatnika uposlenih u zdravstvu FBiH.

Cilj pregovora jeste usuglašavanje granskih ugovora s odredbama novog Zakona o radu FBiH i Općeg kolektivnog ugovora.

Izvor: Fena

Nastavite čitati

PRIVREDA

I radnici i poslodavci sve češće traže zaštitu svojih prava

Objavljeno

 

U posljednje tri godine radnici i poslodavci u Republici Srpskoj više od 1.200 puta našli su se oči u oči u cilju zaštite radnih prava, a najčešći razlozi zbog kojih zaposleni traže reakciju nadležnih jesu nepoštovanje platnih obaveza. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

Zeleno svjetlo za ukidanje akciza na gorivo

Objavljeno

 

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas u Sarajevu da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim je na pola godine predviđeno ukidanje akciza na naftne derivate, usaglašen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

“Buk Bijelu” zakočili i stručni termini

Objavljeno

 

Buk Bijela

Sud BiH nije presudio da je nelegalna Zajednička komisija za koncesije koja je formirana kako bi došli do rješenja u predmetu koji se tiče izgradnje hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini kod Foče, ali su velike šanse da će blokade biti nastavljene, tvrdi za “Glas Srpske” predsjedavajući tog radnog tijela Milomir Amović. (više…)

Nastavite čitati

U trendu