Za četiri tunela na Koridoru 5C spremna 783 milijuna KM

0

 

Krajem godine radi se o projektima „Autocesta FBiH“ koji su već u potpunosti spremni za realizaciju i čija je dokumentacija pripremljena za investiranje već krajem ove ili početkom 2017. godine, dok su sredstva za gradnju već osigurana putem stranih kreditora.

Gradnja tunela kroz planinu Prenj, gdje bi Koridor 5C prolazio dolinom Bijela, a tiče se dionice autoputa od Konjica prema Mostaru, koštat će ukupno 400 miliona KM. Ovo će biti najskuplji i najzahtjevniji tunel na Koridoru, čija je ukupna dužina deset kilometara.

Ova dionica, kako i izgradnja tunela jednim dijelom finansirat će se sredstvima „Autocesta FBiH“, a drugim putem kredita kineske države bankeEXIM. Njegovom izgradnjom skratit će se trasa za 18 kilometara.

Gradnja tunela na dionici Vranduk – Ponirak (ulaz tunel Zenica) koštat će ukupno 96 miliona maraka. Ovaj tunel finansirat će se putem Fonda za međunarodni razvoj OFID. Gradnja i drugog tunela u Zenici, od ukupno tri na dionici Koridora 5C, Ponirak – Vraca (tunel Zenica) koštat će 171 milion maraka, a ovaj tunel finansirat će Evropska investicijska banka (EIB).

Zenica jug

Treći tunel na području Zenice, na dionici Vraca – Pečuj (tunel izlaz iz Zenice), koštat će 116 miliona maraka. Svi ovi tuneli obuhvaćeni su dionicom Zenica jug – Zenica sjever.

Izvor: Dnevni avaz