Connect with us

PRAVO

Argumenti iz Brisela: Štetne posljedice oporezivanja igara na sreću

BANJA LUKA – Nakon Evropske organizacije za regulaciju igara na sreću iz Brisela, a povodom namjera Ministarstva finansija Vlade RS da uvede porez na dobitke kao i da dodatno oporezuje pojedine vrste igara na sreću, i Remote Gambling Association – RGA, najveća i najznačajnija svjetska asocijacija priređivača igara na sreću, iznijela je niz argumenata o štetnim posledicama takve namjere.

Objavljeno

 


 

Pismo, koje je ova eminentna svjetska asocijacija uputila Ministarstvu finansija i Republičkoj upravi za igre na sreću, ukazuje na veoma loše efekte primjene takvog modela oporezivanje, pre svega, na prihode budžeta Republike Srpske, igrače i priređivače. Istovremeno, pismo čiji prevod ALPIS objavljuje u cjelini, predstavlja još jednu evropsku potvrdu da je model oporezivanja koji se zagovara u Republici Srpskoj štetan i veoma loš, suprotan evropskim pravilima i propisima kao i da nema primjenu nigdje u svijetu. RGA Udruženje priređivača igara na sreću putem interneta 31 Southampton Row London WC 1B 5HJ UK Tel: + 44(0)203 585 1242 e-mail: [email protected] Kancelarija u Briselu Rue du Trone 60, 1st floor,Brussels 1050 Belgium T+32 2 626 95 00 F+32 2 626 95 01 Republika Srpska, ministar finansija: Dr. Zoran Tegeltija Republika Srpska, direktor Republičke uprave za igre na sreću: Mladen Simić Elektronskom poštom

Poštovani dr. Tegeltija i g. Simiću, 8. jul 2016. godine Bosna – Republika Srpska:

Porez na igre na sreću

Obraćam Vam se u ime Udruženja priređivača igara na sreću putem interneta (Remote Gambling Association – RGA) koje predstavlja najveće profesionalno udruženje za online igre na sreću na svetu. Svi naši članovi priređivači su licencirani u Evropi. Kompletna lista članova i više informacija o RGA dostupni su na adresi www.rga.eu.com.

Sa zabrinutošću smo konstatovali Vašu namjeru da nametnete porez na promet na igre na sreću, pored dodatnog poreza na dobitak igrača, i imamo namjeru da Vam ukažemo na sledeće: – Takva praksa je van okvira dobre prakse koja je prisutna u Evropi, – Licencirane igre na sreću će tako postati neodržive, – Takva praksa vodi veoma niskim poreskim prihodima, – Lokalni korisnici će biti preusmjereni na online priređivače igara čije se sjedište nalazi van države i koji neće plaćati lokalne poreze na igre na sreću, – Kada bi ovakav zakon neka država članica EU imala namjeru da usvoji, bila bi optužena za kršenje pravila o dodeli državne pomoći i zaštiti konkurencije EU. Čini se da nije održana formalna javna konsultacija u vezi sa ovim predloženim poreskim reformama.

Reklama

Da jeste, tada bismo naveli ove napomene, ali se nadamo da ćete ih sada razmotriti i na osnovu njih ponovo razmotriti i vašu odluku. Kao industrija, naravno, navikli smo da igre na sreću budu predmet oporezivanja kao i da to bude regulisana aktivnost. Ni u kom slučaju se tome ne protivimo i članovi našeg udruženja su licencirani u više oblasti u Evropi i van nje. U tom smislu, zajedno, posjedujemo veliko iskustvo iz prve ruke u vezi sa tim šta je potrebno za određenu jurisdikciju da bude uspješna za vlast, korisnike i industriju. Prema tome, preporučujemo Vam da pogledate primjere dobre prakse, iz ove nadležnosti, u drugim državama. Tako ćete primijetiti da su države koje su u igrama na sreću propisale porez na razliku između ukupne uplate i ukupne isplate veoma uspješne. Država koje usvajaju porez na promet ima sve manje jer takav model jednostavno ne funkcioniše u modelu poslovanja igara na sreću.

Na primjer, u periodu 2015-2016 porez na razliku koji nameće Vlada UK od 15% je, procjenjuje se, doneo 500-700 miliona evra od poreza na igre na sreću samo od kompanija koje igre na sreću organizuju preko interneta. Sličan iznos će donijeti i igre na sreću koje se organizuju u kladionicama. Jasno je da je u pitanju veće tržište od vašeg, ali pokazuje da se može postaviti sistem koji je u skladu sa EU, u kojem kompanije mogu biti uspješne i mogu priuštiti sebi da plate velike iznose poreza vladama država u kojima se nalaze.

Porez na razliku između ukupne uplate i ukupne isplate se određuje direktno na prihod priređivača. Kreira se slobodan prostor između priređivača kojima se ostavlja sloboda da pruže korisnicima veći izbor i vrijednost bez obzira na maržu specifičnih ponuda.

Porez na razliku je najbolja opcija za sektor online igara na sreću kao i sve ostale igre na sreću jer poseduje najveći potencijal da pruži veću vrijednost, zabavu i izbor za korisnike.

Nametanje poreza na promet je suprotno trenutnom trendu u Evropi, gde su UK, Danska, Španija, Rumunija, Bugarska i Italija (za neke proizvode) odustale od takvog modela i opredelile se za porez na razliku između ukupne uplate i ukupne isplate koji je predvidiv porez koji se lako i transparentno može obračunati od strane priređivača. Takođe, taj sistem je administrativno jednostavniji, što dovodi do smanjenja troškova za regulatora i smanjenja troškova u vezi sa usklađivanjem za priređivače. Zaista razumijemo kompleksne izazove pred kojima se nalaze vlasti kada biraju uspješan regulatorni i poreski sistem za tržište igara na sreću.

Međutim, nadamo se da će ovo što smo Vam iznijeli pomoći da izaberete porez na razliku između ukupne uplate i ukupne isplate i da povučete planove nametanja poreza na dobitak igrača. Kao organizacija, RGA će Vam rado pomoći na bilo koji način koji smatrate potrebnim. To može, na primjer, biti više primjera dobre prakse u Evropi, molimo Vas da nam javite da li Vam možemo pomoći na bilo koji način. Srdačno Clive Hawkswood Generalni direktor

Reklama

Izvor: Nezavisne novine

Nastavite čitati

PRIVREDA

I radnici i poslodavci sve češće traže zaštitu svojih prava

Objavljeno

 

U posljednje tri godine radnici i poslodavci u Republici Srpskoj više od 1.200 puta našli su se oči u oči u cilju zaštite radnih prava, a najčešći razlozi zbog kojih zaposleni traže reakciju nadležnih jesu nepoštovanje platnih obaveza. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

Zeleno svjetlo za ukidanje akciza na gorivo

Objavljeno

 

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas u Sarajevu da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim je na pola godine predviđeno ukidanje akciza na naftne derivate, usaglašen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

“Buk Bijelu” zakočili i stručni termini

Objavljeno

 

Buk Bijela

Sud BiH nije presudio da je nelegalna Zajednička komisija za koncesije koja je formirana kako bi došli do rješenja u predmetu koji se tiče izgradnje hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini kod Foče, ali su velike šanse da će blokade biti nastavljene, tvrdi za “Glas Srpske” predsjedavajući tog radnog tijela Milomir Amović. (više…)

Nastavite čitati

U trendu