Connect with us

PRAVO

Hrvatski proizvođači traže novi Zakon o vinu

HRVATSKA – Prošle godine  je u Hrvatsku zemlju uvezeno 300 hiljada hektolitara vina. Vinari se žale da se uvozi uglavnom ono loše kvalitete, a slabim kontrolama ugrožava domaće vinarstvo. Nade polažu u novi Zakon o vinu, koji bi, prema uzoru na vinarske zemlje Unije, hrvatska vina zaštitio oznakom izvornosti…

Objavljeno

 


 

Zahuktala se turistička sezona na moru, a s njom i posao u podrumima slavonskih vinara. Grčevito se bore za tržište. U poplavi jeftinih vina iz uvoza, pravi je to Sizifov posao.

“Sada nikako ne možemo biti konkurentni uvoznim vinima takvih niskih cijena i tražimo od države da nam pomogne”, kaže HRT-u Zorica Tandara iz Kutjeva.

I to garantuje kontrolama vina iz uvoza. Prošle godine je ih bilo samo dvadesetak. Porazno, ako se zna da uvozimo vina najnižeg cjenovnog razreda – od pola do jednog eura – koja često ne zadovoljavaju osnovne organoleptičke standarde.

“Hrvatska je veliko tržište za malu produkciju vina i tu svi vide šansu, kako zemlje Unije, tako i one u okružju, iz bivše Jugoslavije”, objasnio je Ivica Perak iz Povjerenstva za puštanje vina u promet.

Baš u njima završi dio hrvatskoga grožđa, ali bez valjanih papira o porijeklu.

Reklama

Grožđe odlazi u druge regije i pitanje je ima li ono u praćenju i kontroli pravu dokumentaciju.

Red bi na vinskom tržištu unijela oznaka izvornosti. Isticala bi se na svakoj boci domaćeg vina i potrošaču garantovala ono najvažnije – porijeklo i kakvoću. Odavna je imaju razvijene vinarske zemlje, a mi je tek trebamo ozakoniti.

“Novi Zakon o vinu trebao bi uključiti sve segmente i specifičnosti određenih vinogorja i vinskih regija”, kaže Vlado Krauthaker, član Povjerenstva za izradu novog zakona o vinu.

No vinarima ranu soli činjenica da prijedlog u Bruxellesu stoji već osam godina čekajući doradu. Zato i dalje uvozimo pet puta više nego što izvozimo. A bez pravog zakona koji će domaću proizvodnju vina zaštititi, povoljnijim omjerima teško se nadati.

Izvor: HRT.

Reklama
Nastavite čitati

PRIVREDA

I radnici i poslodavci sve češće traže zaštitu svojih prava

Objavljeno

 

U posljednje tri godine radnici i poslodavci u Republici Srpskoj više od 1.200 puta našli su se oči u oči u cilju zaštite radnih prava, a najčešći razlozi zbog kojih zaposleni traže reakciju nadležnih jesu nepoštovanje platnih obaveza. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

Zeleno svjetlo za ukidanje akciza na gorivo

Objavljeno

 

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas u Sarajevu da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim je na pola godine predviđeno ukidanje akciza na naftne derivate, usaglašen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

“Buk Bijelu” zakočili i stručni termini

Objavljeno

 

Buk Bijela

Sud BiH nije presudio da je nelegalna Zajednička komisija za koncesije koja je formirana kako bi došli do rješenja u predmetu koji se tiče izgradnje hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini kod Foče, ali su velike šanse da će blokade biti nastavljene, tvrdi za “Glas Srpske” predsjedavajući tog radnog tijela Milomir Amović. (više…)

Nastavite čitati

U trendu