Connect with us

PRAVO

Kazne za pješake koji razgovaraju mobitelom

BIH – Mobitel prislonjen na uho i slušalice u ušima kod pješaka koji prelazi ulicu bit će dovoljan razlog policajcu da ga zaustavi i napiše prekršajni nalog

Objavljeno

 


Razgovoru mobitelom i slušanju muzike tokom prelaska ulice u bIh gradovima uskoro bi moglo odzvoniti. Nekima od brojnih izmjena Zakona o sigurnosti prometa na cestama, koje će se pred državnim parlamentarcima naći na idućem zasjedanju, predviđene su novčane kazne i za ove aktivnosti, piše Večernji.list.

Noviteti u zakonu

Mobitel prislonjen na uho i slušalice u ušima kod pješaka koji prelazi ulicu bit će dovoljan razlog policajcu da ga zaustavi i napiše prekršajni nalog.

Ako zastupnici ne odluče drukčije, nakon usvajanja izmjena spomenutog zakona, kažnjiva će biti i upotreba svih uređaja u vozilu koji mogu ometati radar prilikom mjerenja brzine kretanja vozila. Sankcionirano će biti i reklamiranje takvih uređaja.

Predloženim izmjenama propisuje se zabrana zaustavljanja i parkiranja vozila na trotoaru, odnosno na pješačkoj stazi, a ne samo parkiranja kako je to do sada bilo propisano.

Novina je i da za vrijeme upravljanja motornim vozilom danju na vozilu moraju biti uključena kratka iii dnevna svjetla.

Izvor: Depo.ba

Reklama
Nastavite čitati

PRIVREDA

I radnici i poslodavci sve češće traže zaštitu svojih prava

Objavljeno

 

U posljednje tri godine radnici i poslodavci u Republici Srpskoj više od 1.200 puta našli su se oči u oči u cilju zaštite radnih prava, a najčešći razlozi zbog kojih zaposleni traže reakciju nadležnih jesu nepoštovanje platnih obaveza. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

Zeleno svjetlo za ukidanje akciza na gorivo

Objavljeno

 

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas u Sarajevu da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim je na pola godine predviđeno ukidanje akciza na naftne derivate, usaglašen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

“Buk Bijelu” zakočili i stručni termini

Objavljeno

 

Buk Bijela

Sud BiH nije presudio da je nelegalna Zajednička komisija za koncesije koja je formirana kako bi došli do rješenja u predmetu koji se tiče izgradnje hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini kod Foče, ali su velike šanse da će blokade biti nastavljene, tvrdi za “Glas Srpske” predsjedavajući tog radnog tijela Milomir Amović. (više…)

Nastavite čitati

U trendu