Connect with us

PRAVO

Od 1. jula od kada je na snazi zakon, lični bankrot zatražilo 570 građana

ZAGREB – Od početka ove godine, kada je zakonom omogućen lični bankrot, Financijska agencija (Fina) zaprimila je 570 zahtjeva za pokretanje izvansudskih postupaka, koji prethode samom postupku stečaja pred sudovima, a od toga je do sada 182 postupka završilo neuspjelim sklapanjem izvansudskog sporazuma, pokazuju podaci Fine.

Objavljeno

 


Zakon kojim je omogućen lični bankrot – Zakon o stečaju potrošača, stupio je na snagu 1. jula ove godine i po njemu taj postupak mogu zatražiti građani ili obrtnici, odnosno osobe koje obavljaju samostalnu djelatnost, imaju li manje od 20 povjerilaca, ne duguju više od 100 hiljada kuna i nad njima još nije pokrenut predstečajni ili stečajni postupak. Postupke stečajeva potrošača vode sudovi, no zakon određuje da se prije pokretanja sudskog postupka u izvansudskom postupku pokuša postići nagodba između dužnika i povjerioca, i to u jednom od 21 savjetovališta u sklopu Fine u svim hrvatskim županijama.

Izvansudski postupak traje najduže 30 dana od dana sastanka navedenoga u pozivu za učestvovanje i izuzetno se može produžiti za dodatnih 30 dana, a nakon isteka roka savjetovalište potrošaču izdaje potvrdu da pokušaj sklapanja izvansudskog sporazuma nije uspio. Takva se potvrda izdaje i u slučaju kada neki od povjerilaca, nakon objave poziva za učestvovanjee, izjavi da ne želi učestvopvati u izvansudskom postupku, pokrene ili nastavi postupak radi prisilnog ostvarenja svog potraživanja.

Podaci Fine pokazuju da je od 1.jula do 1. avgustaa pokretanje izvansudskog postupka zatražilo 569 građana i jedan obrtnik, odnosno osoba koja obavlja samostalnu djelatnost. Ukupan iznos njihovih prijavljenih obveza dostigao je 235,3 miliona kuna.

Do 1. avgusta je 182 postupka završilo izdavanjem potvrde o neuspjelom sklapanju izvansudskog sporazuma. Po podacima Fine, najviše je takvih potvrda, njih 35 izdano u zagrebačkom savjetovalištu, a slijedi savjetovalište u Osijeku sa 24 izdane potvrde o neuspjelom sklapanju izvansudskog sporazuma.

Uz zahtjev za pokretanje postupka dužnik mora priložiti i popis svoje imovine te ukupnih neplaćenih obveza. Iz tih popisa proizlazi da su osobe koje su zatražile pokretanje postupka naveli kako imaju ukupno 2.271 povjerilaca, a duguju im ukupno 235,3 miliona kuna.

Najviše postupaka pokrenuto je u savjetovalištu u Zagrebu – 301, a slijede Osijek s 53, Pula s 37, Rijeka s 34 te Varaždin s 20 pokrenutih izvansudskih postupaka. Najmanje ih je, pak, pokrenuto u savjetovalištima u Velikoj Gorici, gdje su pokrenuta tri postupka, te u Požegi i Vukovaru gdje su pokrenuta po četiri postupka.

Reklama

Podaci o iznosima prijavljenih obveza pokazuju da najveći iznos, 81,6 milijuna kuna prijavljenih dugova, otpada na savjetovalište u Zagrebu, a slijedi savjetovalište u Dubrovniku, u kojem je pokrenuto tek šest postupaka, ali je prijavljeni iznos dugovanja veći od 29,1 milion kuna.

U savjetovalištu u Osijeku prijavljeni su dugovi u ukupnom iznosu od 22,3 miliona kuna, Virovitici 21,5 miliona kuna, a u Rijeci 12,2 miliona kuna.

Izvor:SEE biz

Nastavite čitati

PRIVREDA

I radnici i poslodavci sve češće traže zaštitu svojih prava

Objavljeno

 

U posljednje tri godine radnici i poslodavci u Republici Srpskoj više od 1.200 puta našli su se oči u oči u cilju zaštite radnih prava, a najčešći razlozi zbog kojih zaposleni traže reakciju nadležnih jesu nepoštovanje platnih obaveza. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

Zeleno svjetlo za ukidanje akciza na gorivo

Objavljeno

 

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas u Sarajevu da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim je na pola godine predviđeno ukidanje akciza na naftne derivate, usaglašen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

“Buk Bijelu” zakočili i stručni termini

Objavljeno

 

Buk Bijela

Sud BiH nije presudio da je nelegalna Zajednička komisija za koncesije koja je formirana kako bi došli do rješenja u predmetu koji se tiče izgradnje hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini kod Foče, ali su velike šanse da će blokade biti nastavljene, tvrdi za “Glas Srpske” predsjedavajući tog radnog tijela Milomir Amović. (više…)

Nastavite čitati

U trendu