Connect with us

PRAVO

Najavljen kolektivni ugovor do kraja sedmice

BANJA LUKA – Ušli su puni optimizma – iz zgrade Vlade izašli su za desetak minuta, bijesni i ljuti na ministra zdravlja. Delegacija Unije sindikata u zdravstvu napustila je pregovore o posebnom kolektivnom ugovoru jer Dragan Bogdanić nije dozvolio da njihova grupa ima tri pregovarača kao sindikat Milenka Granulića.

Objavljeno

 


 

“Mi smo morali da izađemo iz prostog razloga što je ministar odbio da pregovara sa nama. Znači, on je tražio samo dva člana i, kao što sam rekao, mi to ne možemo dati dva člana i jednostavno je odbio da se pregovara i normalno, nepoželjnom gostu zna se gdje je mjesto”, rekao je predsjednik Unije sindikata radnika u zdravstvu Republike Srpske Miodrag Femić.

Koga nema bez njega se može – opšti je zaključak onih koji su ostali kod ministra. Dragan Bogdanić kaže da nije on izmislio sindikalni odnos snaga koji glasi “tri na dva”. Od Ministarstva rada dobili su pojašnjenje da se broj članova Odbora za pregovore iz svakog sindikata određuje na osnovu broja članova. Tako je na kraju ispalo da su pregovori o radničkim pravima zapeli zbog sindikalne svađe.

“Predstavnici Unije sindikata već duže vrijeme se bave politikom i politikanstvom, a ne bave se pravima radnika. Nažalost, ja to moram da kažem. Ja sam ispoštovao sve zakonske procedure”, rekao je ministar zdravlja i socijalne zaštite u Vladi RS Dragan Bogdanić.

“Ne pada mi na pamet da se ja bavim bilo čim drugim. Ja da sam htio da se bavim politikom išao bih u politiku. Prema tome, to mi ne pada na pamet – mene interesuje prije svega status zdravstvenog radnika – da poboljšamo malo”, rekao je predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite RS Milenko Granulić.

To su, kaže Granulić i uradili. Naknada za smrt člana porodice i rođenje djeteta više neće biti u iznosu prosječne plate Srpskoj – nego prosječne plate u zdravstvu. Ostaje uvećanje od 0,5 odsto plate na svaku godinu staža.

Reklama

“Normalno je da svaki radnik, da li on radio u prosvjeti, policiji ili zdravstvu mora da ima istu nadoknadu novčanu – a ne da je to što je do sad bilo, da su neki imali po tri, četiri hiljade za rođenje djeteta, a moji radnici imali 820 maraka”, rekao je Granulić.

Šta god da se na kraju dogovore i koliko god da bude pregovarača, ministar je siguran da će sve na papir staviti krajem ove sedmice – kada se očekuje i potpisivanje posebnog kolektivnog ugovora za radnike u zdravstvu.

Izvor: ATVbl

Nastavite čitati

PRIVREDA

I radnici i poslodavci sve češće traže zaštitu svojih prava

Objavljeno

 

U posljednje tri godine radnici i poslodavci u Republici Srpskoj više od 1.200 puta našli su se oči u oči u cilju zaštite radnih prava, a najčešći razlozi zbog kojih zaposleni traže reakciju nadležnih jesu nepoštovanje platnih obaveza. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

Zeleno svjetlo za ukidanje akciza na gorivo

Objavljeno

 

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas u Sarajevu da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim je na pola godine predviđeno ukidanje akciza na naftne derivate, usaglašen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

“Buk Bijelu” zakočili i stručni termini

Objavljeno

 

Buk Bijela

Sud BiH nije presudio da je nelegalna Zajednička komisija za koncesije koja je formirana kako bi došli do rješenja u predmetu koji se tiče izgradnje hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini kod Foče, ali su velike šanse da će blokade biti nastavljene, tvrdi za “Glas Srpske” predsjedavajući tog radnog tijela Milomir Amović. (više…)

Nastavite čitati

U trendu