Connect with us

ŽIVOTNA SREDINA

Njemci grade najveće pasivno naselje na svijetu!

Po projektu biroa Fraj arhitekten u NJemačkoj se podiže najveće pasivno naselje na svijetu od 6.100 kvadratnih metara pod imenom Hajdelberg vilidž.

Objavljeno

 


Pored funkcionalnosti i kvaliteta života u budućim stanovima, arhitekte su na prvo mesto stavile energetsku efikasnost. Zbog naprednih pasivnih sistema za štednju energije, ovo naselje praktično samo zadovoljava svoje energetske potrebe.

Solarno napajano naselje od 162 stambene jedinice biće opremljeno održivim sistemom uključujući vertikalne i krovne bašte.

Solarni paneli, geotermalna energija i savremeni ventilacioni sistemi omogućiće naselju visoku energetsku efikasnost.

Svaka zgrada će na krovu imati bašte u kojima će stanari moći da uzgajaju povrće, a pored njih tu su i vertikalne zelene površine koje smanjuju osunčanost i doprinose boljem kvalitetu vazduha, piše Inhabitat.

Fraj je projektovao Hajdelberg vilidž po pet osnovih principa: ekologija, dostupnost, integracija, inovacija i profitabilnost. Cilj je da se napravi naselje po meri čoveka uz očuvanje životne sredine.

Fraj je osmislio zanimljiv program kojim žele da spoje radnike sa budućim stanovnicima ovog naselja. Naime, svaki dan se na gradilištu služi ručak za radnike na koji mogu da dođu i budući stanari. Na ovaj način, Fraj se nada da će podstaći veći osećaj zajedništva.

Reklama

Hajidelberg vllidž bi trebao da bude završen u 2017. godini.

Izvor: gradnja.rs

Nastavite čitati

ENERGETIKA

Lideri G20 će odrediti cilj ograničavanja zagrijavanja

Objavljeno

 

Lideri Grupe 20 najbogatijih zemalja svijeta poručiće ovog vikenda da se moraju preduzeti hitni koraci kako bi se održao cilj ograničavanja globalnog zagrijavanja na 1,5 stepeni Celzijusa, navodi se u nacrtu saopštenja. (više…)

Nastavite čitati

PRIVREDA

Park prirode „Orjen“: Bogatstvo endemičnih vrsta i šansa za razvoj turizma

Objavljeno

 

Područje Orjena kod Trebinja, koje je Vlada Republike Srpske proglasila Parkom prirode, bogato je stanište endemičnih biljnih i životinjskih vrsta, a, osim izuzetnog ekološkog značaja, predstavlja veliki turistički potencijal ovog grada i cijele Republike Srpske. (više…)

Nastavite čitati

ŽIVOTNA SREDINA

Apel za zabranu gradnje MHE: Leondardo DiCaprio protiv Vlade FBiH

Objavljeno

 

Globalnom apelu koji je upućen Federaciji BiH za zabranu izgradnje mini hidrocentrala pridružio se i poznati glumac Leonardo DiCaprio, koji je već godinama aktivan kao okolišni aktivista. (više…)

Nastavite čitati

U trendu