Connect with us

ŽIVOTNA SREDINA

Pacifikom pluta gomila smeća velika kao pola Evrope

SVIJET – Prostrani Veliki pacifički tepih od smeća mnogo je veći nego što se ranije mislilo, pokazalo je snimanje iz vazduha. Džinovska „fleka“ na Tihom okeanu pokriva oko 4,5 miliona kilometara kvadratnih, što je skoro polovina površine SAD.

Objavljeno

 


Izviđanje iz vazduha izvela je fondacija „Ocean Cleanup“ koju finansiraju filantropi iz celog svijeta i holandska vlada, koja planira da do 2020. godine počne sa čišćenjem ogromne količine plastičnog otpada koji kruži okeanima.

„Uobičajeno je da se prvo izvidi sa čime imate posla i to je bio zadatak prije nego što počnemo sa čišćenjem. Ali ovo što smo vidjeli nismo očekivali. Količina smeća nas je potpuno iznenadila. Bizarno je vidjeti toliko đubreta u onome što bi trebalo da bude čist okean“, ističe Bojan Slat, osnivač fondacije.

Centar Velikog pacifičkog tepiha od smeća je miran dio Tihog okeana, a morske struje koje kruže oko njega donose smeće. To uzrokuje akomulaciju plutajućeg đubreta u velikim gomilama. Dok je ranije ovo smeće bilo biorazgradivo, danas se u Velikom pacifičkom tepihu od smeća skupljaju plastika i ostali nerazgradivi materijali.

Dio Velikog pacifičkog tepiha smeća koji je sniman iz vazduha je onaj od Havaja do Kalifornije. Glavna koncentracija pokriva površinu od milion kvadratnih kilometara, a periferija još 3,5 miliona kilometara kvadratnih.

Prema podacima UN, Veliki pacifički tepih od smeća raste takvom brzinom da postaje, poput Velikog kineskog zida, vidljiv iz svemira.

Prošle godine, Ocean Cleanup je poslao 30 brodova kroz džinovsku deponiju kako bi procjenili veličinu problema. Međutim, novi izviđanje iz vazduha pokazuje da su potcjenili razmjeru problema.

„Veći dio otpada je krupna plastika. Moramo da radimo brzo jer će se u narednih par decenija raspasti na nivo mikroplastike, koja kasnije dospjeva u lanac ishrane“, objašnjava Slat.

Fondacija će projekat čišćenja početi raspoređivanjem prototipa džinovske „kante“ u obliku latiničnog slova V, koja će koristiti morske struje da pokupi đubre. Ukoliko se prototip pokaže uspješnim, 2020. godine će u okean postaviti ogromnu 100 kilometara dugačku „kantu“.

Izvor: Gardijan

Reklama
Nastavite čitati

ENERGETIKA

Lideri G20 će odrediti cilj ograničavanja zagrijavanja

Objavljeno

 

Lideri Grupe 20 najbogatijih zemalja svijeta poručiće ovog vikenda da se moraju preduzeti hitni koraci kako bi se održao cilj ograničavanja globalnog zagrijavanja na 1,5 stepeni Celzijusa, navodi se u nacrtu saopštenja. (više…)

Nastavite čitati

PRIVREDA

Park prirode „Orjen“: Bogatstvo endemičnih vrsta i šansa za razvoj turizma

Objavljeno

 

Područje Orjena kod Trebinja, koje je Vlada Republike Srpske proglasila Parkom prirode, bogato je stanište endemičnih biljnih i životinjskih vrsta, a, osim izuzetnog ekološkog značaja, predstavlja veliki turistički potencijal ovog grada i cijele Republike Srpske. (više…)

Nastavite čitati

ŽIVOTNA SREDINA

Apel za zabranu gradnje MHE: Leondardo DiCaprio protiv Vlade FBiH

Objavljeno

 

Globalnom apelu koji je upućen Federaciji BiH za zabranu izgradnje mini hidrocentrala pridružio se i poznati glumac Leonardo DiCaprio, koji je već godinama aktivan kao okolišni aktivista. (više…)

Nastavite čitati

U trendu