Connect with us

PRAVO

Poslanici danas o pružanju besplatne pravne pomoći

SARAJEVO – Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) trebali bi na sjednici koja je zakazana za danas razmatrati Prijedlog zakona o pružanju besplatne pravne pomoći koji je predložilo Vijeće ministara BiH.

Objavljeno

 


Ovim zakonskim rješenjem želi se osigurati učinkovit i jednak pristup pravdi u postupku pred tijelima i institucijama BiH pred kojima se ostvaruju ili štite pojedinačna prava, obaveze i interesi.

Korisnici besplatne pravne pomoći mogu biti BiH državljani i druge osobe s boravištem u BiH kao i one koje su pod međunarodnom zaštitom, kao što su izbjeglice, tražitelji azila, žrtve trgovine ljudima, apatridi te osobe čija su prava zaštićena odredbama međunarodnih konvencija u ovoj oblasti.

Pomoćnica ministra pravde Milana Popadić pojasnila je da je zakon usaglašen s entitetskim, odnosno kantonalnim zakonima da bi svi imali jednaka prava.

Dnevnim redom sjednice predviđeno je i izjašnjavanje o utvrđivanju novog roka za dostavljanje mišljenja o prijedlozima izmjena zakona o akcizama, o sistemu indirektnog oporezivanja te o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda.

Ovako definisan dnevni red je zbog toga što su članovi Komisije za budžet i financije Predstavničkog doma odgodili na jučerašnjoj sjednici, drugi put, izjašnjavanje o ovim zakonima koji se tiču povećanja akciza na naftu i naftne derivate.

Sredstava od tih akciza trebala bi biti utrošena na izgradnju cesta i autocesta. Akcize na naftu i naftne derivate bile bi povećane za 15 feninga, odnosno 10 feninga namijenjeno je za izgradnju autocesta, a pet feninga za izgradnju ostalih cesta.

Reklama

Poslanici bi svoj stav trebali dati i na Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, Izvještaj o radu Komisije za odlučivanje o sukobu interesa za 2015. godinu te na Izvještaj o slobodi govora i stanju medijskih sloboda u BiH.

Izvor: Akta.ba

Nastavite čitati

PRIVREDA

I radnici i poslodavci sve češće traže zaštitu svojih prava

Objavljeno

 

U posljednje tri godine radnici i poslodavci u Republici Srpskoj više od 1.200 puta našli su se oči u oči u cilju zaštite radnih prava, a najčešći razlozi zbog kojih zaposleni traže reakciju nadležnih jesu nepoštovanje platnih obaveza. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

Zeleno svjetlo za ukidanje akciza na gorivo

Objavljeno

 

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas u Sarajevu da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim je na pola godine predviđeno ukidanje akciza na naftne derivate, usaglašen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

“Buk Bijelu” zakočili i stručni termini

Objavljeno

 

Buk Bijela

Sud BiH nije presudio da je nelegalna Zajednička komisija za koncesije koja je formirana kako bi došli do rješenja u predmetu koji se tiče izgradnje hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini kod Foče, ali su velike šanse da će blokade biti nastavljene, tvrdi za “Glas Srpske” predsjedavajući tog radnog tijela Milomir Amović. (više…)

Nastavite čitati

U trendu