Connect with us

BIZLIFE

4 savjeta preduzetnicama za pronalazak ljubavnog partnera

Za razliku od većine zaposlenih ljudi, preduzetnca živi i diše svoj posao 24 sata dnevno, 365 dana u godini. Iako se u još nekim zanimanjima velik dio posla nosi kući, što najbolje znaju profesorice i advokati, preduzetnicama je ipak teže.

Objavljeno

 


 

 

Odgovorne su za vlastiti poslovni plan, plaćanje računa, isplatu plata zaposlenima i sebi samima, a uz sve to potrebno je ostvariti i profit. Gotovo da ne postoji granica između njih samih i njihovog posla. Samim tim, vrlo je teško pronaći vremena za privatni život. Nije teško samo onim ženama preduzetnicama koje su majke, nego i onim koje vode  samački život. Pronaći  vremena za odlazak na randes često se čini nemoguća misija, unprkos želji za partnerom i porodici u budućnosti. Ipak, uz dobru organizaciju i izbjegavanje najčešćih grešaka, moguće je pronaći kvalitetnog ljubavnog partnera.

Brojna događanja na koja odlazite možete okrenuti u svoju korist

Preduzetnice vrlo često pohađaju seminare, konferencije i ostala događanja na kojima predstavljaju sebe, upoznaju konkurenciju, uče o novostima na tržištu ili pak jednostavno stvaraju mrežu kontakata. Takav način života vrlo lako možete okrenuti u svoju korist i upoznati osobu koja je kompatibilna s vama.

Naravno, to ne znači da morate „krenuti u lov“ na idućem eventu, no vjerojatnije je da ćete tamo upoznati osobu čiji su interesi i način života slični vašima. Takva će vas osoba bolje razumjeti nego oni kojima je zahtjevan svijet poduzetništva potpuna nepoznanica. Ipak, pripazite jer nije uvijek primjereno poslovni susret pretvoriti u ljubavni. Treba znati kada i kako djelovati.

Reklama

Online upoznavanje nije rješenje, tvrdi Max Nachmakin

Potpuna suprotnost gore navedenom je upoznavanje potencijalnog partnera putem nekog od brojnih web-stranica namijenjenima upravo tome. U današnje vrijeme dostupnosti ne samo brojnih takvih stranica, nego i aplikacija za pametne telefone, započeti vezu čini se lakšim nego ikad prije. Čak i preokupiranim preduzetnicama.

Međutim, s takvim načinom započinjanja veze ne slaže se Max Nachmakin, koji uz Davida Hrostoskija stoji iza bloga Datingforentrepreneurs, posvećenog isključivo savjetima za ljubavne veze preduzetnika. Štaviše, to smatra jednom od najvećih grešaka.

„Online upoznavanje potencijalnih partnera samo je izgovor za ostanak ispred računala pred kojim ionako kao preduzetnica provodite cijeli dan. Osim toga, takav način upoznavanja prepun je prepreka koje vas koče na putu do uspostavljanja prave veze s drugom osobom. Ljudi vas mogu osuđivati na temelju vašeg profila, a svako potencijalno odbijanje, ne zadovoljite li njihove standarde, može vas slomiti, iako ni ne poznajete tu osobu. Upoznavanje licem u licem ipak gradi temelje čvršćoj povezanosti te bolje možete procijeniti osobu koja stoji nasuprot vama“, kaže Nachmakin.

Usmjerite se na cilj i iskoristite vještine preduzetnice

Ako želite partnera, tada baš kao i u poslu napravite plan. Sigurno imate ciljeve koje želite postići za pet godina sa svojom firmom, a takav vam pristup može pomoći i u privatnom životu.

Reklama

Prije svega, zapitajte se šta želite. Želite li biti usmjereni samo na svoju karijeru ili jednog dana želite biti majka? Činjenica je da su žene ipak ograničene godinama u kojima mogu začeti. Zato ako vam je majčinstvo velika želja, jednostavno iskoristite svoje vještine planiranja i organizacije te se usmjerite na partnera jednako kao i na svoj posao.

Želite li se probiti na strano tržište, morate preduzeti određene korake. Želite li promijeniti karijeru, trebate razviti drugačije vještine. Nema razloga zašto se isto ne bi moglo primijeniti i na privatni život.

Jednom kada shvatite gdje se vidite za pet godina, usmjerite se na cilj i držite se toga. Ipak, nemojte sebi postavljati teško dostižne ciljeve poput „Biću zaručena za dvije godine“, nego odredite sebi da ćete se organizovati tako da odete barem na jedan ljubavni sastanak mjesečno i dati priliku sebi za novi dio života.

Nemojte se zadovoljiti prosječnošću

Da bi bile uspješne u svom poslu, preduzetnice, kao i sve druge žene, moraju uvijek dati maksimum od sebe. To nerijetko zahtijeva rad dok drugi spavaju, a čak i kada ne rade, često razmišljaju o svome poslu. Za one koji nisu skloni takvom načinu rada i života uopšteno, to može biti problem.  Ako se vaš trenutni partner ne može nositi s tim ili uopšte ne pokazuje razumijevanje te vam ne daje podršku, nemojte ostajati u takvoj vezi, koliko god vam se to činilo lakšim nego je prekinuti.

Prema Christini Weber, kreatorici jedinstvenog koncepta odlaska na ljubavne sastanke Underground Unattached,  preduzetnice u nezadovoljavajućim vezama reaguju jednako kao velike korporacije: brzo zapošljavaju, a sporo otpuštaju. Drugim riječima, nekima od njih čini se da je bolje imati nekoga, nego nikoga. Čak i ako podsvjesno znaju da ta veza nikud ne vodi.

Reklama

S obzirom koliko je teško pronaći vremena za uživanje i koliko život preduzetnice može biti stresan, važno je kraj sebe imati pravu osobu koja će vas podržavati u vašim odlukama, pomagati vam bude li potrebno te uz koju ćete, u konačnici, i dalje rasti i razvijati kako sebe, tako i svoj posao. Zato se nipošto ne zadovoljavajte neželjenom prosječnošću.

Dakako, sve navedeno nipošto ne znači da pošto-poto morate biti u vezi, samo da biste zadovoljili očekivanja okoline. Štaviše, brojni psiholozi slažu se da je bolje svoje dvadesete i rane tridesete posvetiti sebi i karijeri jer će se to kasnije višestruko isplatiti. Sve zavisi samo od vas.

 

Izvor: www.womeninadria.com/

 

Reklama
Nastavite čitati

BIZLIFE

Nepalcu je BiH obećana zemlja, većinu zarade šalje porodici

Objavljeno

 

Od

Ashok Tamang se prije godinu i po dana oprostio od supruge, 14-ogodišnje kćeri i tek rođenog sina, kako bi došao raditi kao građevinac u Bosni i Hercegovini.

U Sarajevo je stigao iz Nepala, države u podnožju najvišeg svjetskog planinskog masiva Himalaja.

Tamag je jedan od oko 5.000 stranih radnika u Bosni i Hercegovini, čiji broj se skoro udvostručio od 2020. godine, pokazuju podaci entitetskih zavoda za zapošljavanje- piše Buka.

Najviše ih je ove godine došlo iz Turske, Srbije, Bangladeša, Kuvajta i Hrvatske, pokazuju isti podaci.

Tamang kaže da je iz Katmandua, prijestolnice Nepala, došao da radi u sarajevskoj građevinskom poduzeću “Omega Group”, kako bi sebi i porodici osigurao bolji život.

On je, uz još jedanaest zemljaka iz Nepala, u BiH došao posredstvom nepalske agencije za posredovanje pri zapošljavanju. Trebalo mu je, kaže, više od tri mjeseca da prikupi sve potrebne dokumente, jer građanima Nepala nije lako dobiti vizu za evropske zemlje, piše Radio Slobodna Evropa.

Reklama

Dodaje kako je radio na gradilištima u Prijedoru i drugim gradovima, te da je zadovoljan uslovima rada i smještaja.

Uz platu od 1.800 maraka (oko 900 eura), Tamang ima plaćen smještaj i tri obroka dnevno. Stoga većinu zarade može poslati u Nepal, gdje mjesečne plate često iznose samo par stotina američkih dolara.

Nisam još išao kući. Planiramo u sljedećih šest mjeseci i nadam se da ću ih vidjeti što prije. Razgovaramo često putem interneta, jer mi jako nedostaju”, kaže Tamang, jedan od oko 80 građana Nepala zaposlenih u BiH.

Buka

Nastavite čitati

PRIVREDA

Konferencija “Forward” sutra u Banjaluci: Digitalne inovacije preduslov rasta

Objavljeno

 

Digitalne inovacije kao preduslov za privredni i društveni rast biće u fokusu ovogodišnje konferencije “Forward”, koja će sutra u Banjaluci okupiti eksperte iz Srpske i regiona s ciljem razmjene iskustava i dobrih praksi te njihove primjene u domaćim malim i srednjim preduzećima. (više…)

Nastavite čitati

LIČNE FINANSIJE

Svako veče uradite ovo: Najbolji savjeti za uštedu novca

Objavljeno

 

Kako uštedeti više novca je tema koja sve zanima, posebno poslije praznika i kad počnemo da razmišljamo o ljetovanju. (više…)

Nastavite čitati

U trendu