Connect with us

OSTALO

INTERA organizuje događaj na temu Global Business Trends

MOSTAR – Intera Tehnološki Park, nastavljajući niz zanimljivih događaja, najavljuje TechnoBiz Meetup „Global Business Trends“ koji će se održati u srijedu, 5.10.2016. godine s početkom u 14.00 h.

Objavljeno

 


„Global Business Trends“ predstavlja jedinstveni događaj kojim će se širu javnost upoznati s dva pojma koja se sve češće mogu čuti u svakodnevnom govoru – outsourcingom i freelancingom. Ta su dva procesa posljednjih nekoliko desetljeća zahvatila globalno poslovanje te se sve češće poduzeća, ali i pojedinci odlučuju na ulazak u ovaj svijet. Sve veći broj poduzeća, koja na tržištu nude outsourcing usluge, dovoljno govori o popularnosti ovog trenda.

Sve je veći broj i onih koji odlučuju koristiti usluge outsourcinga bilo s namjerom racionalizacije troškova, bilo s ciljem zadržavanja fokusa na njihovoj osnovnoj djelatnosti. Ovaj proces nije zaobišao niti jedan gospodarski sektor ili djelatnost pa tako usluge outsourcinga nude i koriste poduzeća iz IT, marketinškog, i metalnog pa sve do zdravstvenog i javnog sektora. S druge strane, ovaj je trend otvorio tržište rada za sve veći broj freelancera, pojedinaca koji su pronašli način na koji mogu unovčiti svoj talent i vještine bez da su u stalnom radnom odnosu. Veliki broj platformi namijenjenih za povezivanje, većinom, mladih kreativaca i onih kojima su potrebne njihove usluge olakšava realizaciju ovih ciljeva, ali i unapređuje kvalitetu ponuđenih usluga. Ipak, nepostojanje jasnih zakonskih i pravnih regulativa značajno otežava položaj freelancera.

Procesi outsourcinga i freelancinga su u posljednjih nekoliko godina u BiH i regiji otvorili mnoga pitanja na koja će na ovom događaju pokušati dati odgovore renomirani stručnjaci iz BiH i regije. Globalne trendove poslovanja predstavit će Ivan Rozić koji je svoje poslovno iskustvo stekao na dalekom Tajlandu radeći za InfoBIP. Kako uspjeti u Bosni i Hercegovini baveći se outsourcingom ispričat će Faris Začina, suosnivač i CEO sarajevskog poduzeća Ministry of Programming, a perspektivu naručitelja outsourcing usluga će predstaviti Bruno Crnički iz poduzeća Sklad BNB iz Zagreba.

Posjetitelji će saznati o mogućnostima freelancinga od Demira Selmanovića, tehničkog urednika Toptala, a s problemima s kojima se susreću freelanceri upoznat će ih Matija Raos, predsjednik Hrvatskog društva nezavisnih profesionalaca. TechnoBiz Meetup će završiti panel diskusijom kojom će moderirati Maja Zećo, a tijekom koje će se moći čuti sve o mogućnostima ovih procesa u BiH, ali i problemima freelancinga iz perspektive Aleksandre Đurđević, članice udruge Inicijativa iz Republike Srpske. 

Ukoliko želite saznati zašto outsourcati, ali i kako se legalno baviti freelancingom, ovaj događaj je pravo mjesto za Vas!

Peter Drucker je rekao: „Do what you do the best and outsource the rest.“

Posjetite Global Business Trends i provjerite istinitost njegovog savjeta. Događaj se organizira uz financijsku podršku Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Norveške (NMFA).

Reklama

Svi zainteresirani se mogu prijaviti na linku, a za dodatne informacije javiti se na [email protected].  Prijave su otvorene do 4.10.2016.

Izvor: Akta.ba

Nastavite čitati

OSTALO

Jednostavni savjeti kako uštedjeti gorivo u vožnji

Objavljeno

 

Autoput

Njemačka organizacija Tüv Süd, koja se bavi certificiranjem i inspekcijama, dala je nekoliko zanimljivih savjeta o štedljivoj vožnji. Neke znate, a neke možda i ne.  Kako biste uštedjeli gorivo prebacite u višu brzinu pri 2000 o/min. Također, mnogi vozači imaju potrebu ostati u nižoj brzini, ali već pri 50 km/h možete biti u četvrtoj brzini, a ovisno prijenosnim omjerima u mjenjaču te vrsti motora (turbodizelski, turbobenzinski…) možda čak i u petoj. Potrošnja goriva pada za čak pedeset posto ako ste u četvrtoj brzini, a ne u drugoj pri navedenoj brzini. Novi automatski mjenjači optimiziraju stupanj prijenosa, ali s ručnim mjenjačima vi ćete morati izabrati, piše Revijahak.hr. (više…)

Nastavite čitati

OSTALO

KKI Vrbas i MH “Elektroprivreda Republike Srpske” potpisali ugovor o saradnji

Objavljeno

 

Povodom 20 godina postojanja Košarkaškog kluba invalida „Vrbas predsjednik KKI „Vrbas“ Marinko Umičević i generalni direktor MH “Elektroprivreda Republike Srpske” Luka Petrović potpisali su ugovor o saradnji i tom prilikom je Elektroprivreda Republike Srpske donirala klubu iznos od 5 hiljada KM, kao znak podrške za uspješan rad. (više…)

Nastavite čitati

OSTALO

Željka Cvijanović otvorila izložbu posvećena KKI Vrbas

Objavljeno

 

Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske otvorila je izložbu „preko trnja do zvijezda“ u Muzeju sporta koji se nalazi u sklopu dvorane Borik koja je posvećena Košarkaškom klubu invalida Vrbas koji ove godine obilježava dvije decenije postojanja. (više…)

Nastavite čitati

U trendu