Connect with us

PRAVO

Nakon referenduma mijenjamo zakon o praznicima

BANJA LUKA – Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je, nakon sastanka sa šefom Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini Larsom Gunnarom Wigemarkom, da će parlament Republike Srpske nakon referenduma pristupiti izmjenama i dopunama Zakona o praznicima u kojem će biti definirani stavovi koji neće vrijeđati druge narode.

Objavljeno

 


„Referendum je bio pitanje o kojem smo razgovarali. Poznat je stav međunarodne zajednice i ono šta Narodna skupština Republike Srpske može i treba da uradi. Wigemark se interesovao za buduće korake od 25. septembra gdje sam ga upoznao da će Narodna skupština pristupiti izradi i donošenju Zakona o praznicima Republike Srpske u kome će biti definisani neki stavovi koji neće vrijeđati druge narode. Svakako taj zakon treba da bude donešen uz saglasnost svih učesnika u radu Narodne skupštine“, rekao je Čubrilović.

Govoreći o predstojećem referendumu o Danu Republike Srpske, Wigemark je istakao da „održavanje referenduma dolazi u nesretnom trenutku“ kada se razmatrala aplikacija BiH, kao i uoči samih lokalnih izbora.

„Stavovi EU su već poznati – smatramo ga nepotrebnim. To pitanje je prenapuhano, a s time bi se većina složila. Jedini način za rješavanje tog pitanja je da svi uključeni akteri djeluju kroz konstruktivan dijalog i da se izbjegnu provokativne izjave pogotovo onih koji nisu dovoljno ili nikako upoznati s tim pitanjem. Takva djelovanja bi mogla odvesti nekim drugim smjerom“, upozorio je Wigemark.

EU: Bez poigravanja simbolima

„Kada bi sve bilo u rukama Čubrilovića bilo bi i moguće da se nađe zadovoljavajuće rješenje. Pozivam sve, uključujući političke i sve druge aktere, da zajednički djeluju kako bi se pokušalo pronaći rješenje“, napomenuo je Wigemark.

Ponovio je kako EU zagovara „odgovorno ponašanje bez poigravanja simbolima na provokativan način“.

„Kada bi tako postupali u EU imali bi konstantne sukobe i vidimo kako to izgleda s porastom nacionalizma ili podizanja tenzija. Ovo su pitanja koja su neprihvatljiva i bavićemo se njima i ubuduće“, rekao je Wigemark.

Reklama

Odgovarajući na pitanja novinara u kojima je upitan postoji li mogućnost da EU posreduje pri pronalaženju rješenja za sporne datume u BiH, Wigemark je rekao kako „do sada niko nije tražio posredovanje“.

„Ako postoji bilo koji način ili mogućnost da pomognemo iznalaženju rješenja i boljem razumijevanju pitanja koje smatramo umjetnim i prenapuhanim, mi ćemo biti spremni da to i uradimo. Bez obzira na način na koji će se iznaći rješenje, taj proces mora uključivati sve aktere na svim stranama. Rješenje ne smije biti nametnuto. Odluke suda se poštuju, sviđale nam se one ili ne. Činjenica da neke druge odluke nisu provedene nisu dovoljno opravdanje za nepostupanje jer dvije loše stvari ne mogu dovesti do jedne dobre“, zaključio je Wigemrak.

Izvor: Balkans.aljazeera.net

Nastavite čitati

PRIVREDA

I radnici i poslodavci sve češće traže zaštitu svojih prava

Objavljeno

 

U posljednje tri godine radnici i poslodavci u Republici Srpskoj više od 1.200 puta našli su se oči u oči u cilju zaštite radnih prava, a najčešći razlozi zbog kojih zaposleni traže reakciju nadležnih jesu nepoštovanje platnih obaveza. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

Zeleno svjetlo za ukidanje akciza na gorivo

Objavljeno

 

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas u Sarajevu da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim je na pola godine predviđeno ukidanje akciza na naftne derivate, usaglašen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

“Buk Bijelu” zakočili i stručni termini

Objavljeno

 

Buk Bijela

Sud BiH nije presudio da je nelegalna Zajednička komisija za koncesije koja je formirana kako bi došli do rješenja u predmetu koji se tiče izgradnje hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini kod Foče, ali su velike šanse da će blokade biti nastavljene, tvrdi za “Glas Srpske” predsjedavajući tog radnog tijela Milomir Amović. (više…)

Nastavite čitati

U trendu