Connect with us

OSTALO

Naučna konferencija o statistici ICOS2017

SARAJEVO – S ciljem otvaranja zvanične statistike ka korisnicima i podrške što efikasnijem korištenju njenih podataka za planiranje društvenog  razvoja, Federalni zavod za statistiku i Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu organizuju prvu Međunarodnu konferenciju o zvaničnoj statistici: Izazovi,mogućnosti i budući pravci razvoja – ICOS2017, koja će se održati u Sarajevu 30. i 31. marta 2017. godine.

Objavljeno

 


Anketa

ICOS2017 će okupiti naučnike, stručnjake i korisnike podataka iz regiona Jugoistočne Evrope i svijeta da predstave svoja istraživanja, analize i primjere dobre prakse, te diskutuju o pravcima razvoja zvanične statistike u regionu i globalno.

Među uvodničarima ovog važnog naučno-stručnog skupa su: profesor Nicholas Bingham sa London School of Economics (Velika Britanija), profesorica Ksenija Dumičić sa Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Zagrebu (Hrvatska), Andrew Burns, vodeći ekonomista i šef tima za globalne makroekonomske trendove iz kancelarije Svjetske Banke u Washingtonu (SAD), Dr. Ryan Kennedy sa Univerziteta u Houstonu (SAD), Carsten Zangenberg, jedan od direktora statistike Danske, i mnogi drugi.

Partneri i prijatelji ICOS2017 su USAID BiH, ured Svjetske Banke u BiH, Republički zavod za statistiku Republike Srpske i Agencija za statistiku BiH.

Stručnjaci i naučnici koji žele izlagati na ICOS2017 ili objaviti rad u zborniku naučnih i stručnih radova ICOS2017 iz brojnih disciplina mogu dostaviti sažetke svojih radova najdalje do 20. septembra 2017. Više informacija o konferenciji  na internet-stranici .

Izvor: Akta.ba

Nastavite čitati

OSTALO

Jednostavni savjeti kako uštedjeti gorivo u vožnji

Objavljeno

 

Autoput

Njemačka organizacija Tüv Süd, koja se bavi certificiranjem i inspekcijama, dala je nekoliko zanimljivih savjeta o štedljivoj vožnji. Neke znate, a neke možda i ne.  Kako biste uštedjeli gorivo prebacite u višu brzinu pri 2000 o/min. Također, mnogi vozači imaju potrebu ostati u nižoj brzini, ali već pri 50 km/h možete biti u četvrtoj brzini, a ovisno prijenosnim omjerima u mjenjaču te vrsti motora (turbodizelski, turbobenzinski…) možda čak i u petoj. Potrošnja goriva pada za čak pedeset posto ako ste u četvrtoj brzini, a ne u drugoj pri navedenoj brzini. Novi automatski mjenjači optimiziraju stupanj prijenosa, ali s ručnim mjenjačima vi ćete morati izabrati, piše Revijahak.hr. (više…)

Nastavite čitati

OSTALO

KKI Vrbas i MH “Elektroprivreda Republike Srpske” potpisali ugovor o saradnji

Objavljeno

 

Povodom 20 godina postojanja Košarkaškog kluba invalida „Vrbas predsjednik KKI „Vrbas“ Marinko Umičević i generalni direktor MH “Elektroprivreda Republike Srpske” Luka Petrović potpisali su ugovor o saradnji i tom prilikom je Elektroprivreda Republike Srpske donirala klubu iznos od 5 hiljada KM, kao znak podrške za uspješan rad. (više…)

Nastavite čitati

OSTALO

Željka Cvijanović otvorila izložbu posvećena KKI Vrbas

Objavljeno

 

Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske otvorila je izložbu „preko trnja do zvijezda“ u Muzeju sporta koji se nalazi u sklopu dvorane Borik koja je posvećena Košarkaškom klubu invalida Vrbas koji ove godine obilježava dvije decenije postojanja. (više…)

Nastavite čitati

U trendu