Connect with us

OSTALO

Podrška uvođenju standarda za sigurnost hrane u poljoprivredi

BIH – Tokom narednih 12 mjeseci, projekat USAID/Sweden FARMA II će podržati zainteresovane organizacije i individualne poljoprivredne proizvođače u procesu uvođenja GLOBALG.A.P. standarda ili organske proizvodnje

Objavljeno

 


 

Prema nedavnim istraživanjima, zabrinutost potrošača o prisutnosti presticida u hrani varira od 63% u Evropi, do 85% u SAD-u. Svjesnost o ovom pitanju u porastu je i u Bosni i Hercegovini, što stavlja pritisak na domaće proizvođače hrane da usvoje relevantne standarde iz oblasti sigurnosti hrane i zaštite okoline.

S ciljem podrške i ohrabrivanja ovakvih procesa, USAID/Sweden FARMA II projekat potpisao je danas ugovore sa tri odabrana pružaoca usluga:

*Udruženjem za podršku i razvoj standarda u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji i preradi u BiH „OK“,

*Udruženjem „Razvojni centar Argonet“ Banja Luka i

*firmom AgroLink d.o.o. Sarajevo.

Ove tri organizacije će pomoći organizacije proizvođača i individualne poljoprivredne proizvođače u sektorima voća i povrća i ljekovitog bilja da shvate i implementiraju GLOBALG.A.P. ili organske standarde u proizvodnji i preradi. Ovaj proces će dovesti do bolje sigurnosti hrane na domaćem tržištu, donijeti će koristi za okolinu, te će poboljšati pristup EU tržištima.

Reklama

Tehnička pomoć će biti pružena u vidu direktne podrške odabranim organizacijama proizvođača i/ili individualnim poljoprivrednim proizvođačima, kako bi im se pomoglo u pripremi za eksternu inspekciju od strane certificirajućeg tijela. Ovo će podrazumijevati rad na terenu, obuke, pripremu dokumentacije i druge neophodne aktivnosti.

Do danas je 25 organizacija i 314 individualnih poljoprivrednih proizvođača zatražilo podršku u uvođenju jednog od ova dva standarda. Svi drugi poljoprivredni proizvođači, njihove organizacije i kompanije koje se bave preradom hrane a zainteresovane su za uvođenje GLOBALG.A.P. standarda ili organske proizvodnje mogu poslati svoje zahtjeve prema USAID/Sweden FARMA II projektu putem email adrese [email protected].

Jedan od potencijalnih korisnika ove podrške je poljoprivredna zadruga „Uvac-Rudo“, koja se bavi proizvodnjom i prometom malina i zanima je uvođenje GLOBALG.A.P. standarda.

Direktor ove zadruge, gospodin Nenad Ljubojević, izjavio je: „Naši kupci na izvoznim tržištima tražili su nam da certifikujemo proizvodnju malina, kako bismo poboljšali sigurnost hrane i omogućili sljedivost proizvoda od potrošača do proizvođača. Ovaj projekat će biti odlična podrška za našu konkurentnost.“

S ciljem poboljšanja standarda vezanih za sigurnost hrane, USAID/Sweden FARMA II također planira podržati i uvođenje IPM standarda (integralna zaštita bilja), koji promoviše minimalnu upotrebu hemijskih sredstava u poljoprivrednoj proizvodnji. Sa nadležnim institucijama su planirane dodatne aktivnosti po pitanju regulisanja upotrebe pesticida u Bosni i Hercegovini.

Izvor: Akta.ba

Reklama

 

Nastavite čitati

OSTALO

Jednostavni savjeti kako uštedjeti gorivo u vožnji

Objavljeno

 

Autoput

Njemačka organizacija Tüv Süd, koja se bavi certificiranjem i inspekcijama, dala je nekoliko zanimljivih savjeta o štedljivoj vožnji. Neke znate, a neke možda i ne.  Kako biste uštedjeli gorivo prebacite u višu brzinu pri 2000 o/min. Također, mnogi vozači imaju potrebu ostati u nižoj brzini, ali već pri 50 km/h možete biti u četvrtoj brzini, a ovisno prijenosnim omjerima u mjenjaču te vrsti motora (turbodizelski, turbobenzinski…) možda čak i u petoj. Potrošnja goriva pada za čak pedeset posto ako ste u četvrtoj brzini, a ne u drugoj pri navedenoj brzini. Novi automatski mjenjači optimiziraju stupanj prijenosa, ali s ručnim mjenjačima vi ćete morati izabrati, piše Revijahak.hr. (više…)

Nastavite čitati

OSTALO

KKI Vrbas i MH “Elektroprivreda Republike Srpske” potpisali ugovor o saradnji

Objavljeno

 

Povodom 20 godina postojanja Košarkaškog kluba invalida „Vrbas predsjednik KKI „Vrbas“ Marinko Umičević i generalni direktor MH “Elektroprivreda Republike Srpske” Luka Petrović potpisali su ugovor o saradnji i tom prilikom je Elektroprivreda Republike Srpske donirala klubu iznos od 5 hiljada KM, kao znak podrške za uspješan rad. (više…)

Nastavite čitati

OSTALO

Željka Cvijanović otvorila izložbu posvećena KKI Vrbas

Objavljeno

 

Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske otvorila je izložbu „preko trnja do zvijezda“ u Muzeju sporta koji se nalazi u sklopu dvorane Borik koja je posvećena Košarkaškom klubu invalida Vrbas koji ove godine obilježava dvije decenije postojanja. (više…)

Nastavite čitati

U trendu