Connect with us

PRAVO

Vlada FBiH usvojila reformski zakon o PIO/MIO, uvaženi svi zahtjevi penzionera

SARAJEVO – Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici utvrdila u Parlamentu FBiH uputila Prijedlog zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO/MIO) čiji je tekst utemeljen na strategiji reforme penzionog sistema.

Objavljeno

 


Radi se o zakonu koji je od ključne važnosti za FBiH zbog osiguranja finansijske stabilnosti penzionera, poboljšanje sistema penziono-invalidskog osiguranja i obezbjeđivanja njegove dugoročne finansijske stabilnosti. 

Zakon polazi od smjernica baziranih na nepovoljnim prognozama socijalne održivosti penzionog sistema i pokazanim lošim demografskim izgledima.

Ministar rada i socijalne politike FBiH Vesko Drljača rekao je da je u toku izrade ovog zakona održan niz sastanaka sa zainteresiranim stranama, prije svega sa Savezom samostalnih sindikata BiH, Udruženjem poslodavaca FBiH, a naročito sa Savezom udruženja penzionera u FBiH koji su dostavljali svoje prijedloge.

– Uvaženi su svi zahtjevi penzionera za blagovremeno osiguranje sredstava za isplatu penzija do petog u mjesecu, garancije isplate penzija na postojećem nivou bez obzira na priliv sredstava od doprinosa – trezorski način poslovanja, usklađivanje penzija prema rastu indeksa potrošačkih cijena – kazao je Drljača.

Obim prava zavisi od dužine penzijskog staža osiguranika i visine plaća i osnovica osiguranja na koje je plaćen doprinos za PIO.

Novina u ovom zakonu su novi sistem utvrđivanja visine penzija kroz uvođenje bodovne formule, gdje je visina penzija bazirana na stažu osiguranja i uplaćenim doprinosima.

Izvor: Dnevni avaz

Reklama
Nastavite čitati

PRIVREDA

I radnici i poslodavci sve češće traže zaštitu svojih prava

Objavljeno

 

U posljednje tri godine radnici i poslodavci u Republici Srpskoj više od 1.200 puta našli su se oči u oči u cilju zaštite radnih prava, a najčešći razlozi zbog kojih zaposleni traže reakciju nadležnih jesu nepoštovanje platnih obaveza. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

Zeleno svjetlo za ukidanje akciza na gorivo

Objavljeno

 

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas u Sarajevu da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim je na pola godine predviđeno ukidanje akciza na naftne derivate, usaglašen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

“Buk Bijelu” zakočili i stručni termini

Objavljeno

 

Buk Bijela

Sud BiH nije presudio da je nelegalna Zajednička komisija za koncesije koja je formirana kako bi došli do rješenja u predmetu koji se tiče izgradnje hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini kod Foče, ali su velike šanse da će blokade biti nastavljene, tvrdi za “Glas Srpske” predsjedavajući tog radnog tijela Milomir Amović. (više…)

Nastavite čitati

U trendu