Connect with us

PRAVO

Vlada RS najavila izmjenu Zakona o praznicima

BROD – „Postoje dva kolosijeka, koja idu paralelno. Jedan je da se održi referendum, koji jeste jedan od koraka u funkciji provođenja odluke Ustavnog suda BiH, a drugi je da se izvrše određene izmjene samog Zakona o praznicima Republike Srpske“, kazala je premijerka Cvijanović.

Objavljeno

 


Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović potvrdila je danas da će biti izmijenjen Zakon o praznicima Republike Srpske u dijelu koji se odnosi na (ne)obaveznost obilježavanja 9. januara, Dana Republike Srpske.

Cvijanović je u izjavi novinarima u Bosanskom Brodu rekla da su juče i nekim od ambasadora u BiH dali pojašnjenja u vezi s realizacijom odluke Ustavnog suda BiH u vezi s danom Srpske.

„Postoje dva kolosijeka, koja idu paralelno. Jedan je da se održi referendum, koji jeste jedan od koraka u funkciji provođenja odluke Ustavnog suda BiH, a drugi je da se izvrše određene izmjene samog Zakona o praznicima Republike Srpske, u jednom dijelu koji se odnosi na obaveznost. Smatramo da na taj način izvršavamo ono što jeste odluka Ustavnog suda i istovremeno želimo da testiramo i vidimo kakva je volja naroda na referendumu“ rekla je ona.

Dodala je da vlast Republike Srpske nema namjeru da na bilo koji način destabilizuje prilike u BiH.

„Niko nije rapisao referendum o disoluciji, o otcjepljenju, o secesiji. Referendum je raspisan jer želimo da građani kažu da li vole, da li žele, da li podržavaju 9. januar kao Dan Republike. Ne vidim zbog čega je potrebno da nas svi upozoravaju na stvari kojima se mi ne bavimo“, rekla je Cvijanović.

I predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je juče za „Al Jazzeru“, upitan da pojasni proceduru izmjene Zakona o praznicima Srpske, kazao da je u procesu provedbe odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine navedeno da će se pristupiti izmjenama samog Zakona o praznicima Republike Srpske, odnosno u dijelu koji se odnosi na član koji reguliše obaveznost obilježavanja Dana Republike Srpske.

Milorad Dodik je dodao da u Republici Srpskoj postoji saglasnost o tome da, ukoliko Bošnjaci ne žele slaviti 9. januar kao Dan Republike, to i ne moraju, te da vlasti Republike Srpske to ne vide kao problem, prenosi Fena.

Reklama

Izvor: BN

Nastavite čitati

PRIVREDA

I radnici i poslodavci sve češće traže zaštitu svojih prava

Objavljeno

 

U posljednje tri godine radnici i poslodavci u Republici Srpskoj više od 1.200 puta našli su se oči u oči u cilju zaštite radnih prava, a najčešći razlozi zbog kojih zaposleni traže reakciju nadležnih jesu nepoštovanje platnih obaveza. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

Zeleno svjetlo za ukidanje akciza na gorivo

Objavljeno

 

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas u Sarajevu da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim je na pola godine predviđeno ukidanje akciza na naftne derivate, usaglašen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

“Buk Bijelu” zakočili i stručni termini

Objavljeno

 

Buk Bijela

Sud BiH nije presudio da je nelegalna Zajednička komisija za koncesije koja je formirana kako bi došli do rješenja u predmetu koji se tiče izgradnje hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini kod Foče, ali su velike šanse da će blokade biti nastavljene, tvrdi za “Glas Srpske” predsjedavajući tog radnog tijela Milomir Amović. (više…)

Nastavite čitati

U trendu