Connect with us

PRAVO

Vlada usvaja reformski zakon o zaštiti radnika

SARAJEVO – Federalna vlada na jučerašnjoj sjednici trebala je utvrditi još jedan reformski zakon iz oblasti radnog zakonodavstva. Riječ je o zakonskom rješenju o sigurnosti i zdravlju

Objavljeno

 


Njegovo donošenje već dugi niz godina traže sindikati, ali svi prethodni sazivi vlasti nisu se upustili u usvajanje ovog zakona, iako se još primjenjuje zakonsko rješenje koje je posljednji put doneseno 1990. godine.

Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača potvrdio je za Avaz tačnost informacije, kazavši da je riječ o nastavku reformi u ovoj oblasti.

On je istakao da se ovim zakonom osniva vijeće za sigurnost i zdravlje na radu, koje će činiti predstavnici Vlade FBiH, udruženja poslodavaca, sindikata i istaknuti stručnjaci za sigurnost i zdravlje na radu.

– Oni će imati nadležnost da predlažu i povremeno preispituju politiku sigurnosti i zaštite zdravlja na radu i potiču usklađivanje rada svih relevantnih organa i tijela, kao i zakonodavstva, a radi osiguranja radne sposobnosti radnika te sprečavanja ozljeda na radu i profesionalnih oboljenja – otkrio je ministar Drljača.

Također, naglasio je on, zakonom se omogućava da sindikati učestvuju u uređivanju i unapređivanju sigurnosti i zdravlja radnika na radu u skladu sa zakonom, propisima donesenim na osnovu zakona i kolektivnim ugovorom.

– Za poslodavca se uvode odgovarajuće obveze, poput osiguranja radne opreme, preventivnih mjera, sredstava i opreme lične zaštite, obveza upoznavanja s propisima iz oblasti sigurnosti i zdravlja na radu, osiguranja radnog mjesta stručnog saradnika za sigurnost i zdravlje na radu, postavljanje odgovarajućih znakova upozore na opasnost – istakao je ministar Drljača.

Izvor: Večernji.ba

Reklama
Nastavite čitati

PRIVREDA

I radnici i poslodavci sve češće traže zaštitu svojih prava

Objavljeno

 

U posljednje tri godine radnici i poslodavci u Republici Srpskoj više od 1.200 puta našli su se oči u oči u cilju zaštite radnih prava, a najčešći razlozi zbog kojih zaposleni traže reakciju nadležnih jesu nepoštovanje platnih obaveza. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

Zeleno svjetlo za ukidanje akciza na gorivo

Objavljeno

 

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas u Sarajevu da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim je na pola godine predviđeno ukidanje akciza na naftne derivate, usaglašen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

“Buk Bijelu” zakočili i stručni termini

Objavljeno

 

Buk Bijela

Sud BiH nije presudio da je nelegalna Zajednička komisija za koncesije koja je formirana kako bi došli do rješenja u predmetu koji se tiče izgradnje hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini kod Foče, ali su velike šanse da će blokade biti nastavljene, tvrdi za “Glas Srpske” predsjedavajući tog radnog tijela Milomir Amović. (više…)

Nastavite čitati

U trendu