Connect with us

PRAVO

Zakon o borcima uskoro na Vladi FBiH

SARAJEVO – Radna grupa za izradu Zakona o pravima demobilisanih boraca i njihovih porodica završila je tekst nacrta zakona u koji su ugrađene primjedbe kantonalnih skupština i dostavila ga Federalnom ministarstvu za pitanja boraca i invalida rata.

Objavljeno

 


Prema riječima Salke Bukvarevića, ministra za boračka pitanja Federacije Bosne i Hercegovine, nacrt teksta će naredne sedmice biti proslijeđen na mišljenje federalnim ministarstvima finansija i pravde, kao i Uredu za zakonodavstvo.

– Oni će imati rok od sedam dana da se izjasne, a potom ćemo nacrt zakona uputiti prema Federalnoj vladi. Bilo je zaista kvalitetnih primjedbi kantona koje će biti ugrađene u zakon. Predstavnici boračkih organizacija najavili su nam da će svoje zahtjeve, kada je riječ o boračkom dodatku, dalje proslijediti prema Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine. Od nas su dobili informacije koje su naše realne mogućnosti, a to je 15 prava koja smo predložili u zakonu – rekao je Bukvarević za “Faktor”.

Objašnjava da se kod izrade teksta nacrta zakona o pravima demobilisanih boraca vodilo računa o ustavnim nadležnostima.

– Tako je za zdravstveno osiguranje ustavna nadležnost kantona, pomoć u liječenju će biti i federalna i kantonalna dužnost predviđena zakonom. U novom zakonu smo ostavili pravo na prijevremeno penzionisanje boraca sa 57 godina života. Da ima tri godine pripadnosti uOružanim snagama i 20 godina radnog staža. Tu smo ostavili mogućnost dokupa staža u trajanju od pet. U nacrtu je predloženo i izuzetno materijalno osiguranje za borce od 60 godina koji nemaju ništa. U zakonu će također stajati da prioritet kod zapošljavanja imaju boračke kategorije – izjavio je Bukvarević za “Faktor”.

Izvor: Fena

Nastavite čitati

PRIVREDA

I radnici i poslodavci sve češće traže zaštitu svojih prava

Objavljeno

 

U posljednje tri godine radnici i poslodavci u Republici Srpskoj više od 1.200 puta našli su se oči u oči u cilju zaštite radnih prava, a najčešći razlozi zbog kojih zaposleni traže reakciju nadležnih jesu nepoštovanje platnih obaveza. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

Zeleno svjetlo za ukidanje akciza na gorivo

Objavljeno

 

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas u Sarajevu da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim je na pola godine predviđeno ukidanje akciza na naftne derivate, usaglašen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

“Buk Bijelu” zakočili i stručni termini

Objavljeno

 

Buk Bijela

Sud BiH nije presudio da je nelegalna Zajednička komisija za koncesije koja je formirana kako bi došli do rješenja u predmetu koji se tiče izgradnje hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini kod Foče, ali su velike šanse da će blokade biti nastavljene, tvrdi za “Glas Srpske” predsjedavajući tog radnog tijela Milomir Amović. (više…)

Nastavite čitati

U trendu