Connect with us

PRIVREDA

Žene koje prkose balkanskom stereotipu

BEOGRAD – Slobodanka, Snežana, Ivanka i Beba su žene koje prkose balkanskom stereotipu da kada uđeš u zrelije godine više niko, osim tvojih bližnjih, ne računa na tebe. Osnovale su 2007. godine u Beogradu udruženje „Izvorje“  i danas zajedno rade u svojoj tkačkoj radionici, kreiraju  modele, učestvuju na domaćim i međunarodnim izložbama i bore se za posao koji vole.

Objavljeno

 


Svaka od njih ima svoju ličnu zanimljivu priču o motivima zbog kojih se bavi ovim poslom ali su složne da posustati neće i planiraju izlazak na svjetsko internet tržište kako bi njihovi proizvodi bili dostupni stanovnicima cijele planete.

Slobodanka Salzberger Ivković kaže da je po odlasku u penziju 2002. godine znala da starost neće provoditi gledajući televizijske serije i pijući kafu sa komšinicama. Rješena je bila da se bavi nekim poslom, a njen fokus u početku bio je usmjeren ka sito štampi jer je po struci tehnolog. Ali je jednog dana slučajno srela drugaricu koja je predložila da krenu na kurs tkanja.

„Nikada pre toga nisam razmišljala o tkanju. Nikada mi nije palo na pamet, ali raspitala sam se o kursu, oduševila se i prijavila se“, nakon čega je tkanje postalo njen život.

Snežani Ladolež život je promjenila posjeta Etnografskom muzeju gde se susrela sam tkanjem, zavoljela ga, a 2004. godine napustila „siguran“ posao na željeznici jer je htjela da se potpuno posveti ovom poslu.

„Mislila sam i još uvijek vjerujem da od tkanja može da se živi. Jednom kada uđete u ove niti, možete ponekad da posustanete, ali nikad i da odustanete. Mnogo smo dobili od ovog posla. Postali smo bolji ljudi, sveli smo svoj ego i sujetu na minimum. Ovdje svako može da bude ono što jeste a da ne mora da se pravda“, naglasila je Snežana.

Ona kaže da su izlagale na skoro svim manifestacijama koje je organizovao grad Beograd, učestvovale su na mnogim izložbama u zemlji i inostranstvu a „Katapult“ u Knez Mihajlovoj jedno je od mjesta na kojima vole da prodaju svoje proizvode.

Prema njenim rečima cijena njihovih proizvoda nije mala jer je u pitanju ručni rad, ali se za tržište bore na više načina – prodaju komisiono, na izložbama, a sada je u planu i izlazak na internet i izrada novog sajta koji će ih učiniti vidljivijim na virtuelnom tržištu.

Reklama

„Nama bi pomoglo kada bi država htjela da stane iza rukotovoraca i da nam dozvoli grejs period u poslovanju od godinu do dvije dok se posao ne razradi. Mi za razliku od drugih proizvođača ne možemo za jedan dan da napravimo gotov proizvod i da ga plasiramo na tržište. Zato mora da postoji razlika između mašinskog i ručnog rada“, ocijenila je ona.

Ivanka Vidojević ovim se poslom bavi od 1981. godine. Tkanje je naučila u Norveškoj, jer je po završetku srednje škole bila stipendista norveške vlade pa je u toj zemlji završila školu za oblikovanje drveta, keramike i tekstila.

Devedesetih godina prošlog vijeka osnovala je tkačku radionicu sa drugaricom i dobro im je išlo ali je njihov razvoj sprečila kriza i rat 1999. godine kada su morale da ugase radnju.

„Bilo je vremena kad sam zarađivala više nego bilo ko u kući. Danas nije tako, ali vjerujem da će biti bolje. Zadovoljna sam i uvijek bih izabrala neki posao koji se radi po principu „u se i u svoje kljuse“. Nisam asocijalna ali nikada nisam radila u nekoj firmi i moj je izbor da radim sama“ kaže ona i poručuje svima, a naročito ženama, da rade poslove za sebe a ne za  tuđe firme po 12 sati svakog dana. Isto savjetuje i svojoj djeci.

„Imam ćerku i sina. Oni rade u nekim firmama i relativno su zadovoljni, ali ja mislim da im dušu uzeše. Prije tri godine sam im rekla – u redu, radite vi to i treba posao da naučite, ali stalno se mentalno usmjeravajte ka nečem samostalnom. Idite ka svom poslu“, kaže Ivanka.

Beba Subotić ima 55 godina,  nekada je živela u Sarajevu, ali je u Beogradu otkrila svoj umjetnički talenat i trenutno pohađa časove tkanja u ovoj tkačkoj radionici.

Reklama

Kaže da ne može mnogo da zaradi, ali je zadovoljna jer joj posao kojim je počela da se bavi pričinjava veliko zadovoljstvo.

Udruženje „Izvorje“ osnovano je 2007. godine. U početku ih je bilo četiri, a danas je u ovoj radionici okupljeno 10 žena. Svaka od njih je autentična priča za sebe, ali zajedno čine neraskidivu cjelinu i sve su tu iz zadovoljstva i ljubavi prema tkanju.

Izvor: BIZLife

Nastavite čitati

PRIVREDA

Zaduženost Republike Srpske gotovo dvostruko veća od FBiH

Objavljeno

 

Od

Prvo zaduženje u ovoj godini Vlada Republike Srpske planira već ove sedmice. Zakazana je aukcija šestomjesečnih trezorskih zapisa na Banjalučkoj berzi, putem koje se RS planira zadužiti 10 miliona KM.

Podsjetimo da je Narodna skupština RS krajem prošle godine usvojila odluke o dugoročnom i kratkoročnom zaduženju RS za 2024. godinu kojima je predviđeno da se taj entitet može zadužiti iznosom do 1,2 milijarde KM.

Najavljeno je da će 87. aukcija trezorskih zapisa RS biti održana 25. januara na Banjalučkoj berzi. Planirani iznos emisije je 10 miliona KM sa rokom dospijeća šest mjeseci. Biće to prvo ovogodišnje zaduženje RS.

Maksimalan iznos kratkoročnog duga prema odluci koja je usvojena krajem godine ne može biti veće od 337 miliona KM u ovoj godini, a dugoročno maksimalno 951 milion KM.

Sredstva pribavljena dugoročnim zaduživanjem biće upotrijebljena u skladu sa Zakonom o zaduživanju, dugu i garancijama RS za finansiranje kapitalnih investicija, refinansiranje ukupnog duga ili dijela duga RS, plaćanje uslovnih obaveza po osnovu garancija RS te za finansiranje budžetskog deficita u slučajevima kada Ministarstvo finansija procijeni da će planirani rashodi biti veći od iznosa planiranih prihoda, naveli su iz Vlade.

Ukupan javni dug RS je oko 6,2 milijarde KM što je oko 40 posto BDP-a i vlast ovog entiteta tvrdi da RS nema problema sa otplatom te da je zaduženost na istorijskom minimumu. Opozicija je stava da se i u ovoj godini nastavlja politika neosmišljenog zaduživanja kojima se krpe rupe u budžetu.

Reklama

Neosmiljeno zaduživanje kao što je neosmiljeno bez osnovnih ekonomskih parametara, recimo, podići minimalnu platu u RS. To je vjestačka priča koja služi za jednokratnu upotrebu i zadovoljenje političkih mjera koje služe samo za izbornu priču – smatra Milan Miličević, predsjednik SDS-a.

To zaista zvuči mnogo, ovako kada razmišljate, ali to je opet u okvirima onih normalnih zaduženja BDP-a i dugoročno – kaže Anja Ljubojević, potpredsjednica NSRS.

Zbog priča o sankcijama, podsjeća nas sagovornik, nije isključeno da se Vlada kada je riječ o zaduženju na međunarodnom tržištu okrene dalekoistočnim zemljama.

Zaduženje koje mora da obavi RS nije ozbiljan iznos ni za jednu berzu, tako da je samo pitanje koliko je politička situacija stabilna u smislu investitora koji bi pozajmili taj novac za obveznice, mada je kamata koja je određena vrlo atraktivna i vjerujem da će biti lako naći investitore – ističe ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

Ukupan javni dug FBiH je oko 6,4 milijarde KM i veći je za oko 200 miliona KM u odnosu na RS. No, gledano u odnosu na BDP zaduženost RS je gotovo dvostruko veća u odnosu na drugi entitet.

BHRT

Reklama
Nastavite čitati

PRIVREDA

Odobrena akvizicija: Britanci vlasnici Mtel-ove firme „Sky Towers Infrastucture“

Objavljeno

 

Od

Konkurencijsko vijeće Bosne i Hercegovine dopustilo je koncentraciju na tržištu iznajmljivanja telekomunikacijskih tornjeva, odnosno, tržištu pružanja prostora na tornjevima za instalaciju infrastrukture elektronskih komunikacijskih mreža na području Bosne i Hercegovine.

Drugim riječima, Vijeće je odobrilo prodaju Mtelove firme Sky Towers Infrastucture međunarodnom gigantu Actis EU Menagement S à.r.l. Luksemburg, izvještava BiznisInfo.ba.

Kako smo ranije pisali, kompanija Actis, vodeći globalni investitor u održivu infrastrukturu sa sjedištem u Londonu, preuzima veliku mrežu telekomunikacionih stubova u Bosni i Hercegovini koja je pripadala firmi Mtel, odnosno Telekomu Srbija.

Odlukom Konkurencijskog vijeća otklonjena je prepreka za ovu veliku akviziciju.

Kako smo ranije pisali, Telekom Srbija Grupa osnovala je Sky Towers Infrastructure u Srbiji, Crnoj Gori i BiH na koje je prenijela vlasništvo nad antenskim stubovima, kao i nad poslovima njihove izgradnje i održavanja. Sky Towers Infrastructure tako je postao vlasnik antenskih stubova i ostale pasivne telekomunikacione infrastrukture.

Prošlog mjeseca smo objavili da Telekom Srbija sprema prodaju ove infrastrukture, i to ukupno 1.827 ovih stubova, od kojih se 995 nalazi u Srbiji, 725 u Bosni i Hercegovini i 107 u u Crnoj Gori.

Reklama

Telekom Srbije posljednjih godina se agresivno širio u cijelom regionu, uključujući BiH, ali je ujedno drastično uvećao dugove. Iz kompanije su kasnije rekli da se prodaju stubovi, ali ne i oprema za telekomunikacije povezana sa njima, kao što su bazne stanice.

Telekom će i dalje ostati korisnik tih stubova u svojstvu zakupca, a njihovom prodajom će prikupiti značajna sredstva.

BiznisInfo.ba

Nastavite čitati

PRIVREDA

Nakon 44 godine gasi se proizvodnja u Prevent FAD-u

Objavljeno

 

Od

Prevent grupacija odlučila je da ugasi proizvodnju u kompaniji Prevent FAD Jelah i otpusti radnike.

Kako je kazao predsjednik sindikata Prevent FAD-a Enes Roša, firma gasi proizvodnju nakon 44 godine rada, a 59 radnika ostaće bez posla.

Otkaze je već dobilo 35 radnika, a preostala 24 su iz zaštićenih kategorija kojima uprava takođe namjerava dati otkaz.

Prema navodima Roše, iz kompanije su kao razlog za gašenje naveli da proizvodni program nije profitabilan, mada je kompanija ostvarila prošle godine dobit od 2,6 mil KM. Navodno, kompanija planira mašine iz Jelaha izmjestiti u Željezaru Ilijaš.

Povodom odluke o gašenju proizvodnje i otkazima, radnici su protestvovali pred Upravom Preventa u Sarajevu tražeći da im minimalne zakonske otpremnine koje je ponudila Uprava budu uvećane.

Iz Prevent grupacije nisu se oglašavali ovim povodom.

Reklama

Prevent FAD bio je poznat kao proizvođač kočionih diskova koje je izvozio na tržište EU za direktnu ugradnju u vozila VW grupacije.

Prevent je nedavno zatvorio fabriku u Bužimu u kojoj je bez posla ostalo 70 radnika.

eKapija

Nastavite čitati

U trendu