Connect with us

PRAVO

Oštrije kazne za vozače koji ne koriste dječija sjedišta

SRBIJA – Kazna za vozača koji vozi dijete bez autosedišta u Srbiji uskoro će biti drastično povećana, i umjesto sadašnjih 30.000 iznosiće do 120.000 dinara. Takođe, u sjedištu će morati da se vozi svako dijete dok ne dostigne 135 centimetara, a taj uzrast oni dostižu do 12 godina.

Objavljeno

 


Ovo, naime, predviđaju izmjene i dopune Zakona o bezbjednosti saobraćaja, koje bi u skorije vrijeme trebalo da se nađu pred ministrima u Vladi Srbije a zatim i pred poslanicima u Parlamentu.

„Izmjene Zakona o bezbjednosti saobraćaja predviđaju da će kazne za nevoženje djeteta u sjedištu povećaju i da budu i do 120.000 dinara“, kaže direktor Srpskog komiteta za bezbjednost saobraćaja Damir Okanović.

Zakon o bezbjednosti saobraćaja kaže da dijete do tri godine starosti mora da se prevozi u bezbjednosnom sjedištu, nikako u krilu. I ova odredba biće promjenjena, jer će u sjedište morati sva djeca do 135 centimetara, dok je u drugim zemljama ta odredba i do 150. Primjera radi, dijete od tri godine obično je visine 97 centimetara.

Prema sadašnjim odredbama Zakona o bezbjednosti saobraćaja kazna za prevoz djece u krilu ili na prednjem sjedištu a bez auto-sjedišta, je od 15.000 do 30.000 dinara ili 30 dana zatvora, uz šest kaznenih poena i oduzimanje vozačke dozvole na najmanje tri mjeseca. Kazne mogu biti i veće ako je izazvana saobraćajna nezgoda.

Podsjetimo, akcija besplatnog pregleda autosedišta pokazala je zabrinjavajuće podatke da dječija sedišta nisu pravilno pričvršćena.

U akciji je provjereno 27 sjedišta. Trećina pregledanih sjedišta nije bila postavljena po uputstvima proizvođača, a čak dvije trećine, iako su bila postavljena po uputstvima, nisu bila dovoljno pričvršćena. Ovo je rezultat kontrole koju su obavili stručnjaci Srpskog komiteta za bezbjednost saobraćaja u okviru kampanje „Bezbjednost nikada nije na odmoru“, koja je sprovedena tokom prethodnog ljeta.

U toku kontrole stručnjaci su naišli na nezanemarljiv broj automobila u kojima djeca nisu bila vezana uopšte.

Reklama

Za razliku od drugih evropskih zemalja i regiona, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u Srbiji samo 32 odsto roditelja djece do tri godine koristi autosjedište za svoje mališane, a čak 90 odsto njih nepravilno ga postavlja u automobil. Najveći razlog za to je neinformisanost o tome koliko su autosjedišta važna za bezbjednost djece u saobraćaju. Bezbjednosna dječija auto-sjedišta, upravo, smanjuju rizik od povreda djece i do 70 procenata.

Petoro djece poginulo je na putevima u Srbiji od početka godine, a u posljednje tri godine dvostruko je povećan broj mališana koji su život izgubili kao putnici u vozilima.

Izvor: Bebac

Nastavite čitati

PRIVREDA

I radnici i poslodavci sve češće traže zaštitu svojih prava

Objavljeno

 

U posljednje tri godine radnici i poslodavci u Republici Srpskoj više od 1.200 puta našli su se oči u oči u cilju zaštite radnih prava, a najčešći razlozi zbog kojih zaposleni traže reakciju nadležnih jesu nepoštovanje platnih obaveza. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

Zeleno svjetlo za ukidanje akciza na gorivo

Objavljeno

 

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas u Sarajevu da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim je na pola godine predviđeno ukidanje akciza na naftne derivate, usaglašen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

“Buk Bijelu” zakočili i stručni termini

Objavljeno

 

Buk Bijela

Sud BiH nije presudio da je nelegalna Zajednička komisija za koncesije koja je formirana kako bi došli do rješenja u predmetu koji se tiče izgradnje hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini kod Foče, ali su velike šanse da će blokade biti nastavljene, tvrdi za “Glas Srpske” predsjedavajući tog radnog tijela Milomir Amović. (više…)

Nastavite čitati

U trendu