Connect with us

PRAVO

Poljski parlament odbacio zakon o zabrani abortusa

POLJSKA – Komitet poljskog parlamenta za pravosuđe i ljudska prava odbacio je u srijedu predlog zakona o gotovo potpunoj zabrani abortusa, pozivajući većinski desničarski parlament da učini to isto nakon masovnih protesta žena širom Poljske.

Objavljeno

 


Komitet je preporučio da poslanici odbace predlog zakona o kojem će se najvjerovatnije glasati sutra, prenosi AFP.

Vladajuća desničarska Partija zakona i pravde (PiS) koja kontroliše parlament, u principu je za zabranu abortusa, ali su njeni lideri svjesni da većina Poljaka podržava postojeći zakon koji dozvoljava abortus u odredjenim slučajevima, navodi AFP.

„PiS se povukao jer se plaši velikog broja žena koje su izašle na ulice da protestuju“, izjavila je liberalna poslanica i bivša premijerka Eva Kopač nakon glasanja komiteta.

Ona je upozorila da borba još nije završena, jer prijedlog zakona tek treba da odbaci većina poslanika.

Na desetine hiljada žena obučenih u crno protestovale su širom Poljske u ponedjeljak protiv predložene zabrane abortusa, u zemlji čiji postojeći zakon o tom pitanju je već jedan od najrestriktivnijih u Evropi, podsjetio je AFP.

Pojedini učesnici protesta su nosili transparente na kojima je pisalo „vlada nije kao trudnoća – može se prekinuti“.

Izvor: Blic rs

Reklama
Nastavite čitati

PRIVREDA

I radnici i poslodavci sve češće traže zaštitu svojih prava

Objavljeno

 

U posljednje tri godine radnici i poslodavci u Republici Srpskoj više od 1.200 puta našli su se oči u oči u cilju zaštite radnih prava, a najčešći razlozi zbog kojih zaposleni traže reakciju nadležnih jesu nepoštovanje platnih obaveza. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

Zeleno svjetlo za ukidanje akciza na gorivo

Objavljeno

 

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas u Sarajevu da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim je na pola godine predviđeno ukidanje akciza na naftne derivate, usaglašen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

“Buk Bijelu” zakočili i stručni termini

Objavljeno

 

Buk Bijela

Sud BiH nije presudio da je nelegalna Zajednička komisija za koncesije koja je formirana kako bi došli do rješenja u predmetu koji se tiče izgradnje hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini kod Foče, ali su velike šanse da će blokade biti nastavljene, tvrdi za “Glas Srpske” predsjedavajući tog radnog tijela Milomir Amović. (više…)

Nastavite čitati

U trendu