Connect with us

PRAVO

U FBiH se uvodi potpuna zabrana pušenja u svim zatvorenim javnim mjestima?

SARAJEVO – Federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić izjavio je juče da će novi zakon o kontroli i ograničenoj upotrebi duvana, duvanskih i ostalih proizvoda za pušenje u Federaciji BiH do kraja godine biti upućen u proceduru razmatranja i usvajanja.

Objavljeno

 


„Zakon je u formi prednacrta trenutno upućen županijama, a predviđa potpunu zabranu pušenja u svim zatvorenim prostorijama, radnim mjestima, javnom prevozu, skupovima, te u automobilima ako se u njima nalazi osoba mlađa od 18 godina“, istakao je Mandić na pres-konferenciji u Sarajevu.

S druge strane, pušenje će biti dozvoljeno u privatnim i otvorenim prostorima.

Zakonom se propisuje ograničena prodaja duvana i duvanskih proizvoda u smislu da je zabranjena prodaja maloljetnim osobama na udaljenosti manjoj od 100 metara od obrazovnih ustanova, kao i zabrana isticanja duvanskih proizvoda na vidnim mjestima i prodaja duvanskih proizvoda koji sadrže okuse, mirise, vitamine, kofein, boju i druge aditive.

„Novina je da zakon obuhvaća duvanske i druge proizvode za pušenje poput nargile i elektronske cigarete. Svaka ograničenja koje se uvode za duvanske prerađevine odnose se i na ove proizvode“, naglasio je Mandić.

U pogledu definisanja pakiranja i grafičkih upozorenja na duvanskim proizvodima uvodi se zabrana termina „light“ i „superlight“ , a zabranjuje se i sponzoriranje aktivnosti duvanske industrije.

Zakon je potreban da bi se uskladilo zakonodavstvo Federacije BiH s Okvirnom konvencijom o kontroli duvana Svjetske zdravstvene organizacije i propisima Europske unije.

„Da bi se ubrzala implementacija ratificirane Konvencije švicarska vlada sa Svjetskom bankom osigurala je podršku zdravstvenim autoritetima u zemlji“, potvrdila je direktorica za saradnju u Ambasadi Švicarske u BiH Barbara Datwyler Scheuer.

U navedenom cilju resorno ministarstvo je potpisalo Memorandum o saradnji i razumijevanju s Udruženjem „Progresivni Razvoj Organizacija i Individua“ (PROI), čiji predstavnici učestvuju u radu ekspertne radne grupe za izradu novog zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duvana, duvanskih i ostalih proizvoda za pušenje u Federaciji BiH.

„Ovo je samo prvi korak, jer će do prave promjene doći kada se desi promjena u stavovima ponašanja građana FBiH“, istakla je predstavnica NVO sektora Uliana Bakh.

Reklama

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo FBiH  Davor Pehar očekuje da se strogim provođenjem zakona smanji broj pušača kojih ima 44 posto u Federaciji.

Od tog broja 52 posto su muškarci i 37 posto žena, dok je 12,7 posto djece u školama, koja sebe ubrajaju u pušače.

„Po ugledu na zemlje u EU, zakonom želimo ograničiti prostor za pušenje na način da se ne ugrožava zdravlje nepušača, te u ugostiteljskim objektima želimo uvesti zaštitu korisnika tih usluga“, poručila je federalna koordinatorica za borbu protiv pušenja Aida Ramić. 

Izvor: Fena

Nastavite čitati

PRIVREDA

I radnici i poslodavci sve češće traže zaštitu svojih prava

Objavljeno

 

U posljednje tri godine radnici i poslodavci u Republici Srpskoj više od 1.200 puta našli su se oči u oči u cilju zaštite radnih prava, a najčešći razlozi zbog kojih zaposleni traže reakciju nadležnih jesu nepoštovanje platnih obaveza. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

Zeleno svjetlo za ukidanje akciza na gorivo

Objavljeno

 

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas u Sarajevu da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim je na pola godine predviđeno ukidanje akciza na naftne derivate, usaglašen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

“Buk Bijelu” zakočili i stručni termini

Objavljeno

 

Buk Bijela

Sud BiH nije presudio da je nelegalna Zajednička komisija za koncesije koja je formirana kako bi došli do rješenja u predmetu koji se tiče izgradnje hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini kod Foče, ali su velike šanse da će blokade biti nastavljene, tvrdi za “Glas Srpske” predsjedavajući tog radnog tijela Milomir Amović. (više…)

Nastavite čitati

U trendu