Connect with us

PRAVO

Za starija vozila u BiH drastično skuplja registracija

SARAJEVO – Izmjene Zakona o sigurnosti prometa BiH, predlagača Ministarstva prometa i komunikacija BiH, a koji je usvojen u Zastupničkom domu Parlamenta BiH i o kojem je nedavno obavljena javna rasprava, osim brojnih pooštrenih kaznenih odredbi za nesavjesne vozače omogućiće i uvođenje novine koja bi trebala biti od opšte koristi za zdravlje svih stanovnika i okolinu BiH.

Objavljeno

 


Kako je potvrdio Igor Pejić, portparol Ministarstva prometa i komunikacija BiH i vrsni stručnjak iz oblasti prometa, konačnim usvajanjem izmjena ovog zakona biće stvorene pretpostavke da ministar prometa i komunikacija Ismir Jusko donese pravilnik o tehničkim pregledima i registraciji.

Plan je, pojašnjava Pejić, da se uvedu više cijene registracije za starija vozila koja su veći zagađivači okoline i ekološki neprihvatljiva. U ovom trenutku on nije mogao kazati kolika će biti razlika u cijeni registracije za vozila koja više ili manje zagađuju okolinu, ali je rekao da će zasigurno biti takva da će stimulisati građane da se odlučuju za kupovinu automobila koji su ekološki prihvatljivi.

– Na taj način želimo poslati poruku da se ne isplati voziti automobil koji zagađuje okolinu. Jer, ima ljudi koji se između dva automobila iste cijene odlučuju za onaj koji je veći zagađivač. Na ovaj način stimulisat ćemo ljude da se odluče za one automobile koji ne zagađujuokolinu  i imaju eko-normu šest – kaže Pejić za Avaz. 

Konačnim usvajanjem novog zakona brzina do 30 kilometara na sat veća od dozvoljene bit će kažnjavana sa 100 do 300 KM, a za prekoračenje iznad 30 kilometara na sat kazne će biti od 400 do 1.000 KM.

U ovom novčanom rasponu plaćaće se kazna i za odbijanje alkotesta, kao i za utvrđeni stepen alkoholiziranosti iznad 1,5 grama alkohola u krvi.

Zakonskim izmjenama predviđaju se i više kazne za vozače koji koriste mobilni telefon tokom vožnje, kao i za nekorištenje sigurnosnog pojasa. Kazne za ove prekršaje iznosiće od 100 do 300 KM. Ako pješaci budu na pješačkom prelazu razgovarali mobitelom, bit će kažnjeni s 40 KM, jer se novim zakonom to tretira kao prometni prekršaj.

Reklama

Novina koja podrazumijeva usklađivanje bh. zakonodavstva s europskim jeste i ta da će vozačima u prve dvije godine od sticanja vozačke dozvole biti zabranjeno upravljanje motornim vozilom od ponoći do pet sati.

Istoj kategoriji vozača, ako su u roku od dvije godine sakupili četiri kaznena boda, bit će oduzeta i poništena vozačka dozvola. Vozačima koji budu stvarali buku poput škripe guma ili na neki drugi način bit će naplaćivana kazna u iznosu od 40 KM.

Izvor: Dnevni avaz

Nastavite čitati

PRIVREDA

I radnici i poslodavci sve češće traže zaštitu svojih prava

Objavljeno

 

U posljednje tri godine radnici i poslodavci u Republici Srpskoj više od 1.200 puta našli su se oči u oči u cilju zaštite radnih prava, a najčešći razlozi zbog kojih zaposleni traže reakciju nadležnih jesu nepoštovanje platnih obaveza. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

Zeleno svjetlo za ukidanje akciza na gorivo

Objavljeno

 

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas u Sarajevu da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim je na pola godine predviđeno ukidanje akciza na naftne derivate, usaglašen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

“Buk Bijelu” zakočili i stručni termini

Objavljeno

 

Buk Bijela

Sud BiH nije presudio da je nelegalna Zajednička komisija za koncesije koja je formirana kako bi došli do rješenja u predmetu koji se tiče izgradnje hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini kod Foče, ali su velike šanse da će blokade biti nastavljene, tvrdi za “Glas Srpske” predsjedavajući tog radnog tijela Milomir Amović. (više…)

Nastavite čitati

U trendu