Connect with us

INTERVJU

Jelisaveta Vasilić: Namjernoo izazivanje bankrotstva je krivično djelo, a li je teško dokazati namjeru

Jelisaveta Vasilić, članica Savjeta za borbu protiv korupcije, radila je više od 30 godina kao sudija. Najveći do karijere posvetila je privrednom pravu. Vjeruje da neće biti sudskog epiloga za 24 sporne privatizacije. Kaže da je priča o tim predmetima iskorišćena u vrijeme kada je borba protiv korupcije bila dio predizborne krilatice.

Objavljeno

 


Inače, Savjet je od Tužilaštva obavješten da je većina predmeta još u predistražnom postupku koji, podsjetimo, traje više od šest godina. „Pošto je očigledno da će za Tužilaštvo predistražni postupak trajati do zastarelosti krivičnog gonjenja, onda možemo već sada da zaključimo da nijedan predmet neće biti procesuiran, kao što se ne procesuira  ni afere ‘Indeks’, ‘Pahomije’, afera sa gospođom Milošević”, kaže Jelisaveta Vasilić.

Ako već imamo tako loša iskustva sa privatizacijom, otkud da se i dalje donose zakoni koji omogućavaju da se slične ili gore privatizacije dešavaju pred našim očima?

Pitanje kvaliteta zakona sa aspekta korupcije je nažalost neiscrpno. Od svog osnivanja Savjet traži da blagovremeno dobija nacrte zakona kako bi mogao da stavi primjedbe i tako otkloni njihovu moguću koruptivnost. Skoro sve vlade su obećavale dostavu nacrta prije nego što počne javna rasprava, ali ta obećanja nisu ispunjena. Pošto se zakoni po pravilu donese po hitnom postupku, čak 72 odsto, mi često ne stižemo da damo bilo kakve sugestije. Dakle, gotovo svi zakoni imaju koruptivne odredbe i zbog toga smatramo da bi zaista bilo potrebno da nam se na vrijeme dostavljaju da bi se bar donekle otklonilo postojanje loših odredaba.

Kada govorimo o uticaju Saveta na pisanje zakona, u planu su izmene i dopune Zakona o stečaju u Srbiji. Da li ste imali uvid u Nacrt i ako jeste, koje su primedbe Saveta?

Savjet još nije detaljno razmatrao taj nacrt, međutim uočeno je da su njime izvršeni ozbiljna promjena i poboljašnje položaja obezbjeđenih – razlučnih povjerilaca. Ostale promjene su uglavnom kozmetičke prirode. Tu mislim na pojašnjenje nejasnih odredaba, objašnjenje nekih problema za koje se daju rješenja koja mogu da pomognu u praksi, kao i na neznatno sniženje rokova za stečajne radnje. Svaka promjena u odnosu na različite načine namirenja jedne grupe povjerilaca je veoma ozbiljna! Savjet će detaljno analizirati dati prijedlog, uz oprez da li se ovim promjenama održava ravnoteža u odnosu na namirenje drugih povjerilaca. Dozvoliti obezbjeđenom povjeriocu da samostalno prodaje hipotekarnu nepokretnost van stečaja, može dovesti do toga da ostali povjerioci ostvare manji procenat naplate. 

Poznat nam je i problem nenaplativih kredita. Mi nismo protiv iznalaženja rješenja za taj problem, ali jesmo protiv da se jedna grupa privileguje na štetu druge. Naše primjedbe će biti dostavljene Ministarstvu finansija sa kojim Savjet mora da radi na Zakonu o stečaju, u skladu sa Akcionim planom.

Reklama

Zbog čega stečajni postupci traju godinama?

Statistika dužine trajanja stečaja je veoma nepovoljna. Preko osam odsto stečajnih postupaka traje više od pet godina, a 70 odsto duže od tri godine. Kada se imaju u  vidu ovi podaci, postaje jasno da su ogromna sredstva izvan privredne djelatnosti zarobljena u stečaju.

Mislim da postupci mogu mnogo kraće da traju. Kada sam bila angažovana sa dvojicom kolega iz SAD na izradi Nacrta zakona iz 2004. godine, mi smo bitno skratili rokove. Tada smo crtali šlajfne na kojima smo obračunavali vrijeme potrebno za svaku stečajnu radnju. Na osnovu takvog računa došli smo do podatka da stečajni postupak ne bi smio da traje duže od jedne i po do dvije godine! 

Da li su onda opravdane sumnje da stečajnim upravnicima odgovara prolongiranje rokova jer oni za vrijeme postupka primaju platu iz stečajne mase?

Sigurno je da na dužinu trajanja stečajnog postupka utiču i stečajni upravnici, naročito oni koji rade više postupaka u isto vrijeme. Naravno, Savjet to smatra nedozvoljenim, naročito jer ima upravnika sa liste licenciranih aktivnih upravnika koji nisu imenovani ni u jednom predmetu. 

Povjerioci su često izigrani jer dužnik ode u fiktivno bankrotstvo i otvori novu firmu, a povjerioci nemaju od koga da naplate potraživanja. Kolika je odgovornost stečajnih sudija što nakon nekoliko godina kupca više niko ne može da nađe ili neće da traži?

Reklama

Namjerno izazivanje bankrotstva je krivično djelo, međutim u ovoj krizi u kojoj se godinama nalazimo, veoma je teško dokazati namjeru za izazivanje stečaja.

Na pitanje da li je sudija kriv što se zbog dugog stečaja ne mogu prodati nepokretnosti, nije lako odgovoriti. Postoje standardi za prodaju imovine kojih moraju svi da se pridržavaju, jer prodaja prije svega zavisi od tržišta, a ne od sudije. O šteti bi se moglo govoriti samo ako su određeni učesnici u postupku stečaja namjerno izazivali nemogućnost prodaje, a mislim da je to nedokazivo. Naravno, u slučaju da su se svi pridržavali odredaba zakona i standarda.

Izvor: Nova ekonomija

Nastavite čitati

BIZLIFE

Nepalcu je BiH obećana zemlja, većinu zarade šalje porodici

Objavljeno

 

Od

Ashok Tamang se prije godinu i po dana oprostio od supruge, 14-ogodišnje kćeri i tek rođenog sina, kako bi došao raditi kao građevinac u Bosni i Hercegovini.

U Sarajevo je stigao iz Nepala, države u podnožju najvišeg svjetskog planinskog masiva Himalaja.

Tamag je jedan od oko 5.000 stranih radnika u Bosni i Hercegovini, čiji broj se skoro udvostručio od 2020. godine, pokazuju podaci entitetskih zavoda za zapošljavanje- piše Buka.

Najviše ih je ove godine došlo iz Turske, Srbije, Bangladeša, Kuvajta i Hrvatske, pokazuju isti podaci.

Tamang kaže da je iz Katmandua, prijestolnice Nepala, došao da radi u sarajevskoj građevinskom poduzeću “Omega Group”, kako bi sebi i porodici osigurao bolji život.

On je, uz još jedanaest zemljaka iz Nepala, u BiH došao posredstvom nepalske agencije za posredovanje pri zapošljavanju. Trebalo mu je, kaže, više od tri mjeseca da prikupi sve potrebne dokumente, jer građanima Nepala nije lako dobiti vizu za evropske zemlje, piše Radio Slobodna Evropa.

Reklama

Dodaje kako je radio na gradilištima u Prijedoru i drugim gradovima, te da je zadovoljan uslovima rada i smještaja.

Uz platu od 1.800 maraka (oko 900 eura), Tamang ima plaćen smještaj i tri obroka dnevno. Stoga većinu zarade može poslati u Nepal, gdje mjesečne plate često iznose samo par stotina američkih dolara.

Nisam još išao kući. Planiramo u sljedećih šest mjeseci i nadam se da ću ih vidjeti što prije. Razgovaramo često putem interneta, jer mi jako nedostaju”, kaže Tamang, jedan od oko 80 građana Nepala zaposlenih u BiH.

Buka

Nastavite čitati

PRIVREDA

Višković: U maju pregovori, a u junu povećanje plata

Objavljeno

 

Vlada Republike Srpske planira da početkom maja pokrene pregovore sa partnerima za povećanje plata u javnom sektoru, a povećanje će se odnositi već od juna ove godine, potvrdio je za Banjaluka.net premijer Radovan Višković. (više…)

Nastavite čitati

PRIVREDA

Marinko Umičević: Nisam političar, već čovjek iz naroda koji živi sa svojim radnicima

Objavljeno

 

Banjalučanin, obućar, tehnički direktor, ugledni privrednik, sportski radnik, humanista, čovjek jake volje i bez dlake na jeziku, političar i neko ko radi od „jutra do sutra“ i ko je uvijek uz svoje radnike…kako drugačije opisati Marinka Umičevića, tehničkog direktora banjalučke Tvornice obuće „Bema“. (više…)

Nastavite čitati

U trendu