Connect with us

NAUKA

Istraživanje naučnika: Venecija bi mogla biti pod vodom do kraja vijeka

VENECIJA – Venecija bi mogla nestati ispod vode prije kraja stoljeća zbog rasta nivoa vode, što je posljedica globalnog zagrijavanja.

Objavljeno

 


Nivo vode je porastao je u posljednjih 1.000 godina porastao za 30,5 cm, navode talijanski naučnici s talijanskog Nacionalnog instituta za geofiziku i vulkanoloigiju. Oni su analizirali lokalne kamenolome kako bi proučavali ranije promjene nivoa mora, a te modele su iskoristili za predviđanje budućih promjena.

Naučnici tvrde da bi rast nivoa vode između 92 i 122 cm do 2.100 godine značio potop Venecije i 33 područja duž obale. Ta područja uključuju Fiumicino u Laziju, Versiliju u Toskani i obalna područja u blizini Catanije, Cagliarija i Oristana.

 

Izvor: Klix.ba

Nastavite čitati

NAUKA

Srpski naučnici otkrili kako DNK utiče na koronu

Objavljeno

 

Naučnici sa Medicinskog fakulteta u Beogradu sproveli su veliko istraživanje kako bi otkrili na koji način kovid utiče na bolest i ko ima veće šanse da oboli, a rezultati su pokazali da od genetike pojedinca i otpornosti organizma zavisi kako će čovjek odgovoriti na bolest. (više…)

Nastavite čitati

NAUKA

Ruska naučnica: SARS-CoV-2 najvjerovatnije prirodnog porijekla

Objavljeno

 

Porijeklo novog korona virusa prije je prirodno nego vještačko, s obzirom na to da je genetička sličnost SARS-CoV-2 sa prirodnim virusima veća od 90 odsto, izjavila je danas direktorka ruskog Naučno-istraživačkog instituta za vakcine i serume „I. I. Mečnikov“ Oksana Svitič. (više…)

Nastavite čitati

NAUKA

Materijal sa Mjeseca stiže na Zemlju prvi put poslije 40 godina

Objavljeno

 

Kineska svemirska kapsula sa materijalom sa Meseca, prvim nakon četrdeset godina, započela je danas povratak ka Zemlji. (više…)

Nastavite čitati

U trendu