Connect with us

OSTALO

6 stvari koje možemo da naučimo od Italijana

Ukoliko ste imali vremena da posjetite Italiju, svakako ste primijetili da se život tamo razlikuje od onog na koji smo mi navikli. Iako se njihova kultura razlikuje od naše, postoje određene stvari koje možemo da naučimo od načina na koji Italijani žive.

Objavljeno

 


Italijanski stil

 

Italijanski stil

 

Tradicionalno, Italijani imaju znatno opušteniji stav prema životu. Oni žive „la vita bella“ (predivan život), ali on ne podrazumijeva luksuzan život, već život koji je opušten i fokusiran oko porodice.

1. Jedite polako i sa drugima

U Italiji ne postoji brza hrana u pravom smislu te riječi iako postoje lanci brze hrane. Ovde koncept brze hrane prevazilazi „brzo i jeftino“. U Italiji se jede polako, u krugu porodice ili prijatelja a ne ispred televizora ili kompjutera. Ovde je hrana prirodna i lokalno uzgajana.

2. Pijte malo, ali ne previše

Reklama

Italijani vole svoje vino, ali u njemu ne pretjeruju. Boca vina dijeli se sa prijateljima a na pijano tumaranje ulicama se ovdje ne gleda blagonaklono. Italijani vole da piju ali to čine sa stilom.

3. Trebalo bi da sebi ugađate s vremena na vrijeme

U Italiji postoje brojne ukusne poslastice – dekadentne čokolade, kolači od kojih kreće voda na usta i naravno, sladoled. Slično filozofiji pijenja, italijanska kultura podržava umjereno uživanje u poslasticama ali nikako ne odobrava proždiranje. Ukoliko pogledamo prosječnu poslastičarnicu, tamo je kugla sladoleda skoro minijaturna u poređenju sa onom koju bismo možda dobili u Americi.

4. Prestanite da žurite i počnite da se opuštate

Život u Italiji nije ni približno užurban u poređenju sa onim na koji smo navikli. Ljudi ne trče po ulici sa kafom za ponijeti u rukama već više vole da pijuckaju espreso u baru. Obroci umiju da se oduže, bez obzira na to da li ste u restoranu ili kod kuće. Znatno manje pažnje se posvećuje na tačnost a više na samo vrijeme koje provodite sa nekim.

5. Najbolja stvar na svijetu je ako živite blizu svoje porodice

Reklama

Porodice u Italiji gledaju da budu blizu jedna drugoj, umjesto da se sele u druge krajeve ili dijelove grada. Deke i bake se obično staraju o unucima, potomstvo je uvek blizu a šira i uža porodica broje mnoštvo blisko povezanih članova. U Italiji je sasvim normalno da vam na nedeljni ručak dođe cjelokupna porodica i to je ono što sve dodatno zbližava.

6. Briga o „lijepoj figuri“

Međutim, u Italiji se ovo manje odnosi na fizički izgled a više na javni imidž. Italijani su rijetko kad pijani u javnosti, ne možete ih često vidjeti kako jedu na ulici ili kako za stolom kod kuće sjede u pidžami tokom večere. Sve ovo bi pokvarilo njihov imidž. „Lijepa figura“ je više od dobrog izgleda, ona predstavlja način života koji favorizuje estetiku i lijepo ponašanje.

 

Izvor: B92 / Huffington post

Reklama
Nastavite čitati

OSTALO

Jednostavni savjeti kako uštedjeti gorivo u vožnji

Objavljeno

 

Autoput

Njemačka organizacija Tüv Süd, koja se bavi certificiranjem i inspekcijama, dala je nekoliko zanimljivih savjeta o štedljivoj vožnji. Neke znate, a neke možda i ne.  Kako biste uštedjeli gorivo prebacite u višu brzinu pri 2000 o/min. Također, mnogi vozači imaju potrebu ostati u nižoj brzini, ali već pri 50 km/h možete biti u četvrtoj brzini, a ovisno prijenosnim omjerima u mjenjaču te vrsti motora (turbodizelski, turbobenzinski…) možda čak i u petoj. Potrošnja goriva pada za čak pedeset posto ako ste u četvrtoj brzini, a ne u drugoj pri navedenoj brzini. Novi automatski mjenjači optimiziraju stupanj prijenosa, ali s ručnim mjenjačima vi ćete morati izabrati, piše Revijahak.hr. (više…)

Nastavite čitati

OSTALO

KKI Vrbas i MH “Elektroprivreda Republike Srpske” potpisali ugovor o saradnji

Objavljeno

 

Povodom 20 godina postojanja Košarkaškog kluba invalida „Vrbas predsjednik KKI „Vrbas“ Marinko Umičević i generalni direktor MH “Elektroprivreda Republike Srpske” Luka Petrović potpisali su ugovor o saradnji i tom prilikom je Elektroprivreda Republike Srpske donirala klubu iznos od 5 hiljada KM, kao znak podrške za uspješan rad. (više…)

Nastavite čitati

OSTALO

Željka Cvijanović otvorila izložbu posvećena KKI Vrbas

Objavljeno

 

Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske otvorila je izložbu „preko trnja do zvijezda“ u Muzeju sporta koji se nalazi u sklopu dvorane Borik koja je posvećena Košarkaškom klubu invalida Vrbas koji ove godine obilježava dvije decenije postojanja. (više…)

Nastavite čitati

U trendu