Connect with us

ŽIVOTNA SREDINA

Ovo ostrvo je najzagađenije mjesto na planeti

Hendersonovo ostrvo u Tihom okeanu najzagađenije je mjesto na planeti, a radi se o ostrvu koje se nalazi na UNESCO-voj listi svjetske baštine.

Objavljeno

 


zagadjenje otpad

zagadjenje otpad

 

Studija Tasmanijskog istraživačkog centra IMAS otkrila je da je na nenaseljenom ostrvu površine 37 kilometara kvadratnih pronađeno 37,7 miliona komadića plastičnog smeća koje je stiglo okeanom.

Vođa istraživačkog tima Jennifer Lavers rekla je da je na Hendersonovom ostrvu sakupljeno blizu 18 tona plastičnog otpada, što ga čini najzagađenijim mjestom na svijetu.

“Ovo otkriće mora da poslužiti kao upozorenje svjetskoj javnosti da je plastični otpad jednako velika prijetnja kao i klimatske promjene. Slučaj Hendersonovog ostrva je jasan pokazatelj da je nemoguće pobeći od plastičnog smeća, čak ni u najudaljenijim mjestima na planeti“, rekla je Lavers.

Utvrđeno je da okean na najveću plažu Hendersonovog ostrva dnevno izbaci u prosjeku 3.570 novih komadića otpada, prenosi N1.

Reklama

Levers je također rekla da se u svijetu dnevno proizvodi po 300 miliona tona plastike i da većina tog materijala završi kao otpad koji se ne reciklira, već postaje pretnja očuvanju životne sredine na globalnom planu.

“Plastični otpad je ujedno i prijetnja za mnoge životinjske vrste jer radi fizičke barijere na plažama i ugrožava kornjače i druge vrste. Istraživanje je pokazalo da je riziku trovanja plastikom izloženo više od 200 vrsta“, rekla je Lavers.

Hendersonovo ostrvo je tektonski uzdignuti koraljni otok u južnom dijelu Tihog okeana koji je nepristupačan zbog visokih litica. Važio je za jedno od rijetkih nenaseljenih mjesta s izolovanom pozicijom i očuvanom ekologijom. Kao takav je 1988. godine uvršten na listu svjetske baštine UNESCO u Okeaniji.

 

Izvor: Poslovni.hr

 

Reklama

 

Nastavite čitati

ENERGETIKA

Lideri G20 će odrediti cilj ograničavanja zagrijavanja

Objavljeno

 

Lideri Grupe 20 najbogatijih zemalja svijeta poručiće ovog vikenda da se moraju preduzeti hitni koraci kako bi se održao cilj ograničavanja globalnog zagrijavanja na 1,5 stepeni Celzijusa, navodi se u nacrtu saopštenja. (više…)

Nastavite čitati

PRIVREDA

Park prirode „Orjen“: Bogatstvo endemičnih vrsta i šansa za razvoj turizma

Objavljeno

 

Područje Orjena kod Trebinja, koje je Vlada Republike Srpske proglasila Parkom prirode, bogato je stanište endemičnih biljnih i životinjskih vrsta, a, osim izuzetnog ekološkog značaja, predstavlja veliki turistički potencijal ovog grada i cijele Republike Srpske. (više…)

Nastavite čitati

ŽIVOTNA SREDINA

Apel za zabranu gradnje MHE: Leondardo DiCaprio protiv Vlade FBiH

Objavljeno

 

Globalnom apelu koji je upućen Federaciji BiH za zabranu izgradnje mini hidrocentrala pridružio se i poznati glumac Leonardo DiCaprio, koji je već godinama aktivan kao okolišni aktivista. (više…)

Nastavite čitati

U trendu