Connect with us

PREDUZETNIŠTVO

Kako da prepoznate stvarno dobru biznis ideju?

Richard Branson je izgradio Virgin imperiju od nule. I posebno zanimljivo je da se oprobao u različitim poslovima, od muzičke industrije pa do vođenja uspješne avio kompanije.

Objavljeno

 


 

richard branson avion

 

Za to vrijeme, naslušao se genijalnih i manje genijalnih ideja i poslovnih prijedloga. I ima jedan posebno važan trik za prepoznavanje dobrog biznis plana.

Branson je u svojoj biografiji objasnio u čemu je stvar.

Brett Godfrey je bio jedan od direktora Virgin Express avio kompanije, koja je saobraćala u Evropi. Jednog dana je pozvao Bransona i rekao mu da ima ideju.

“Čekaj sekund zapisao sam je na podmetaču za pivo”, rekao je Godfrey.

Reklama

Ideja je bila da naprave low cost avio kompaniju u Australiji. Bransonu se predlog dopao i nastala je kompanija Virgin Blue. Danas je to uspešni Virgin Australia Airlines, druga najveća avio kompanija u Australiji.

A lekcija koju je Branson naučio je da dobre ideje moraju da budu jednostavne.

“Najbolje ideje ne dolaze u detaljnim finansijkim projekcijama i komplikovanim biznis predlozima. Ponekada su cijele zapisane na podmetaču za pivo. Ako ne može da stane na zadnju stranu koverte vjerovatno je to loša ideja. Neka sve bude kratko i jednostavno”, objašnjava Branson.

On dodaje i kako je tokom karijere čuo 25.000 poslovnih ideja.

“Ako preduzetnik ne može da objasni svoj predlog u deset riječi ili manje nisam zainteresovan za ulaganje. Tačka.”

 

Reklama

Izvor: Dominomagazin

Nastavite čitati

PRIVREDA

Bihaćka plantaža američke borovnice sa 6000 sadnica opravdava svoje postojanje

Objavljeno

 

Od

Sanela i Nusret Sušić u bihaćkom prigradskom naselju Vikići podignuli su plantažu američke borovnice sa 6000 sadnica na površini dva i pol dunuma koja ovih dana opravdava svoje postojanje. U ovaj obiteljski projekt supružnici Sušić uložili su više od 300 000 KM. (više…)

Nastavite čitati

PREDUZETNIŠTVO

Knjige koje će vam pomoći da izgradite preduzetnički duh

Objavljeno

 

Od

Dobri preduzetnici moraju da imaju hrabrosti da bi uspeli, ali deluje da je tu hrabrost sve teže posedovati. Između globalne recesije i pandemije koja se ubrzava, tržište može izgledati mnogo više neprijateljski nastrojeno prema vama nego ikada. (više…)

Nastavite čitati

BIZLIFE

Ovih šest stvari svaki dobar šef MORA da zna!

Pred vama su neki od načina na koje možete da napravite dobar poslovni tim i budete šef kog će ljudi cjeniti.

Objavljeno

 

Biti šef jeste prijatna, ali i vrlo izazovna pozicija. Mnogi mladi menadžeri u poslu ponekad nisu svesni svih strana ove pozicije. Ne očekuju da, kao lideri, upravo oni moraju da naprave tim koji je kvalitetan i kojem veruju. To je prvi preduslov da menadžer ne mora ubuduće da razmišlja o tome zašto je neko ostao duže na pauzi ili da li će sastanak proći u najboljem redu ako mu šef ne prisustvuje. (više…)

Nastavite čitati

U trendu