Connect with us

PRAVO

Preko interneta za bolji Zakon o Zaštitniku građana

BEOGRAD – Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave Srbije započelo je postupak javnih online konsultacija za izmene i dopune Zakona o Zaštitniku građana sa ciljem prikupljanja komentara i sugestija koji će dodatno unaprijediti postojeći pravni okvir.

Objavljeno

 


ombudsman zakon

 

ombudsman zakon

 

Ministar Branko Ružić je pozvao sve zainteresovane da uzmu aktivno učešće u konsultacijama i podsjetio da je unapređenje ove oblasti važno za Pregovaračko poglavlje 23 – Pravosuđe i osnovna prava kao i za unapređenje ljudskih i manjinskih prava uopšte.

„Radna grupa sastavljena od predstavnika relevantnih institucija sačinila je polazne osnove za izradu izmjena i dopuna zakona i u njih su ugrađene sugestije koje smo dobili kroz bilateralne sastanake, radionice sa zainteresovanim i stranama. Uvažene su i preporuke eksperata u okviru TAIEX misije. Pozivam i očekujem učešće svih relevantnih institucija i organizacija, od Zaštitnika građana do nevladinog sektora“.

Od početka rada Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave ima stručno-tehničku podršku SIGMA, koji su kroz svoje analize i komentare doprinijeli izradi polaznih osnova.

Stručna jvanost, nevladin sektor i svi zainteresovani polazne osnove mogu preuzeti sa sajta Ministarstva državne uprave i loklane samouprave http://mduls.gov.rs/dokumenta-zakoni-javne-rasprave.php , a svoje komentare i sugestije mogu poslati na adresu [email protected] do 6. februara 2018. godine

Reklama

Nakon okončanja elektronskih konsultacija Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave će analizirati sve primjedbe, prijedloge i sugestije učesnika i izvještaj objaviti na internet prezentaciji Ministarstva www.mduls.gov.rs.

 

Izvor: Danas

Nastavite čitati

PRIVREDA

I radnici i poslodavci sve češće traže zaštitu svojih prava

Objavljeno

 

U posljednje tri godine radnici i poslodavci u Republici Srpskoj više od 1.200 puta našli su se oči u oči u cilju zaštite radnih prava, a najčešći razlozi zbog kojih zaposleni traže reakciju nadležnih jesu nepoštovanje platnih obaveza. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

Zeleno svjetlo za ukidanje akciza na gorivo

Objavljeno

 

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas u Sarajevu da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim je na pola godine predviđeno ukidanje akciza na naftne derivate, usaglašen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

“Buk Bijelu” zakočili i stručni termini

Objavljeno

 

Buk Bijela

Sud BiH nije presudio da je nelegalna Zajednička komisija za koncesije koja je formirana kako bi došli do rješenja u predmetu koji se tiče izgradnje hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini kod Foče, ali su velike šanse da će blokade biti nastavljene, tvrdi za “Glas Srpske” predsjedavajući tog radnog tijela Milomir Amović. (više…)

Nastavite čitati

U trendu